Farvel til kropstabuer: Lad os bryde stilheden
Måske startede det allerede tilbage i Antikken, ca. 200 år e.Kr.? At kvindens krop, lyster, funktioner og kropsvæsker ikke var noget, man talte om.
Antagelsen lød nemlig, at kvinder – med deres indvendige kønsorganer - var mænd, der endnu ikke var færdigudviklede.
På anatomiske tegninger blev kvindens krop tegnet forkert, og lægelig behandling af hende tog udgangspunkt i, at kvindekroppen fungerede som mandekroppen.
Hvis man tænker, at dette hører fortiden til, er det værd at have med i billedet, at først i 1998 blev det helt kortlagt, hvordan klitoris virkelig fungerer og ser ud.
En (kvinde)sygdom som endometriose er også først blevet gennembelyst de seneste år. Det samme er det skævvredne i, at medicin oftest kun afprøves på mænd, hvilket bl.a. betyder, at den anbefalede dosis ikke altid er velegnet til kvinder.
Med andre ord har mandens krop altid været i fokus og haft hovedrollen, mens kvindekroppen på mange områder er forblevet en gåde og birolle.
Den har set smuk ud på malerier, men hvordan den egentlig fungerede, er der ikke blevet talt højt om.
Og hvad der forties, kan nemt blive et tabu.
Bombarderes med det perfekte
Ellen Skipper er psykoterapeut og SE terapeut, og hun nikker genkendende til fortællingen om kvindekroppen, som skal leve op til et glansbillede, men hvor meget forbliver ufortalt.
I glansbilledet nævner man ikke onani, inkontinens, hæmorider, menstruation og udflåd.
— I en tid hvor vi bombarderes med det perfekte på de sociale medier, føler vi, at tab af kontrol over vores krop og dens væsker er en deroute. Det kan være lige fra inkontinens, til at vi har sex med os selv, bløder igennem tøjet - ja, sågar at vi får rynker, fortæller Ellen Skipper og forklarer:
— Vi mennesker har to former for skam, den medfødte, der er sund og vigtig. Den betyder, at vi f.eks. skammer os, hvis vi gør noget, der er farligt for andre. Men den tillærte skam er usund, fordi den handler om ikke at blive accepteret af gruppen, fordi man har brudt med ’færdselsreglerne’. Og hvis ’færdselsreglerne’ siger, at man skal have kontrol over sin krop, så bliver man pålagt en skam - uanset hvor naturligt kroppen har opført sig.
Tal højt om det
Men mon ikke det er på tide at lave nye ’færdselsregler’? Og hvem skal stå bag dem? Ellen Skipper er ikke i tvivl.
— Vi har alle et ansvar for at nedbryde tabuer. For at vise de kommende generationer at det er ok ikke at være i konstant kropskontrol – det er der ingen, der er. De skal ikke føle sig forkerte, hvis de f.eks. er inkontinente, og hvis trendsættende, indflydelsesrige kvinder var ambassadører, ville det være optimalt. Tænk på, hvordan høreapparater var et tabu tidligere. Så begyndte kendte kvinder at vise sig offentligt med dem, og i dag er det fuldt accepteret, lyder det fra Ellen Skipper, der fortsætter:
— Men vi kan alle være med, ved at vise at vi opfatter os selv med respekt og anerkendelse, også når vores krop lever sit eget liv. Tale højt ved bordet under familiemiddagen om at vi måske kom til at tisse i bukserne under et grineflip – så det bliver afmystificeret, og de yngre kvinder ser, at de på ingen måde skal føle skam, hvis de selv oplever det.
Ellen Skipper mener, tiden er med et opgør mod kropstabuerne.
— Der er mange tendenser i samfundet, der viser, at kvinder f.eks. ikke længere vil lade overgreb gå usagte hen eller undertrykkes, ej heller af konventioner, hverken fra deres omverden eller de sociale medier. Det ligger i tidsånden, og det højner vores bevidsthed. Det store spørgsmål bliver: ”Hvad lader jeg mig egentlig styre af?”. Tabuer har det med at komme og gå, og det kræver mod og styrke at bryde et tabu, men det frigiver også en fantastisk positiv energi ikke mere at føle sig forkert, siger Ellen Skipper.
Godt dækket ind
Er du en af de mange, der oplever ufrivillig vandladning, vil et bredt sortiment af hjælpemidler at vælge ud fra give dig mulighed for at leve dit liv med både aktivitet og nærvær.
Og det er uanset, om du har urinlækage eller inkontinens i større eller mindre grad.
Prøv at tale højt om det, så vil du med stor sandsynlighed opdage, at mange omkring dig oplever det samme. Og at der ingen grund er til at føle dig forkert – ej heller til at begrænse dit sociale liv.
Du finder både diskrete trusseindlæg, når du hopper i det sorte lingeri, sorte eller cremefarvede lavtaljede inkontinenstrusser, buksebleer, fikseringstrusser eller inkontinensbind til forskellige former for lækage.
Fælles er, at de alle absorberer lækager hurtigt og trækker fugt væk fra huden, så den ikke bliver belastet, ligesom de også minimerer risiko for lugtgener.
Så glæd dig til at nyde sommeren – ét tabu mindre.
TENA dækker dine behov, og deres Discreet Ultra Mini Plus er så tyndt, at du knapt bemærker, du har det på. Find det her. TENA Silhouette Noir Mini er perfekt bl.a., når du hopper i det sorte lingeri. Find det her.
TENA bryder tabuet
Inkontinens skal ikke være et tabu, og med sine over 60 års erfaring som førende brand inden for inkontinens, går TENA forrest i denne sag. De tilbyder en lang række af bl.a. absorberende produkter til både mænd og kvinder, der skal sikre, at livet kan leves fuldt ud - uden unødige bekymringer om lækage. TENA ønsker at nedbryde fordomme og stigma knyttet op på inkontinens, for det kan ramme alle, og der er mange muligheder for at få dækket sine behov med den lange række af hjælpemidler, TENA har i sortimentet. Læs mere på tena.dk.