https://imgix.femina.dk/2021-09-09/header-2.jpg
Ghosting

Vi hørte om en, der hookede op med en fyr. Da hun var ude at tisse, tog han sit tøj og skred. Hvorfor?!

9. september 2021
af Signe Bertram
Foto: Gregers Overvad
Veninderne Ditte og Josefine står bag podcasten ”Spøgelser med følelser”, hvor de modtager lytternes værste ghosting-historier. Og de vil gerne have os alle sammen til at opføre os lidt pænere, når vi dater.

Har du prøvet, at en person pludselig er holdt op med at svare dig uden nogen forklaring? Måske efter I har været på en date, haft sex eller endda er blevet kærester?

Så vil podcasten ”Spøgelser med følelser” gerne byde dig velkommen i klubben.

For det er desværre blevet helt almindeligt at afslutte en relation ved at forsvinde som et spøgelse. Holde op med at svare og slette alle forbindelser på sociale medier, som om man ikke eksisterer.

Fænomenet har fået sit navn derefter: Ghosting. Og det er så udbredt, at man kan slå det op i retskrivningsordbogen.

Spøgelser med følelser

Ditte Ravn: 28 år, arbejder med community management.

Josefine Klint: 28 år, arbejder med influencer marketing.

Mødte hinanden på Film- og Medievidenskab på Københavns Universitet, hvor de også lærte podcastens producer, Simon Vinholt, at kende.

”Sådan er det bare”

Stemmerne bag ”Spøgelser med følelser” er veninderne Ditte Ravn og Josefine Klint, som kalder det ”podcasten, der vil ghosting til livs”.

Sammen med deres producer Simon prøver de hver uge at gøre datingverdenen til et lidt bedre sted ved at tale om de følelser, der følger med den digitale datingkulturs nye spilleregler.

– Der har i lang tid været den der ide om "spillet", og at du skal være cool, selv hvis andre behandler dig dårligt, siger Josefine, der selv er single og deler ud af sine erfaringer foran mikrofonen.

https://imgix.femina.dk/2021-09-09/spogelser-2.jpg
Josefine Klint (til venstre) og Ditte Ravn (til højre) startede podcasten under coronanedlukningen sidste år, fordi de savnede et kreativt projekt.

– Det var en samtale, som Ditte og jeg ofte havde, inden vi startede podcasten. Om hvor nederen folk kunne være, og at det blev accepteret, at "sådan er det bare". Vi blev så frustrerede over det, for hvis folk behandlede hinanden lidt pænere, ville det gøre dating meget sjovere.

Ditte og Josefine kalder deres lyttere for ”veninder”. Da de startede podcasten, var det for at inddrage flere, der havde det ligesom dem, i samtalen om datingmanerer.

Vi har måttet se os selv i spejlet og sige: Vi har også været dårlige datere. Og det er ikke, fordi vi er onde mennesker.

Nu har de snart været i gang med ”Spøgelser med følelser” i et år. Og de har modtaget over 100 personlige ”spøgelseshistorier” fra lytterne, som de læser op i podcasten.

– De historier, der er værst, er dem, hvor de faktisk har været kærester med nogen i tre-fire måneder, og lige pludselig så forsvinder kæresten bare. Det troede jeg seriøst ikke skete, og det er bare så langt ude, siger Ditte, som for nyligt afslørede, at hun selv har fået en kæreste, hun har mødt på Tinder.

– Vi har ikke lyst til at skabe et narrativ om, at folk, der ghoster, er dårlige mennesker. Men vi vil gerne udrydde misforståelsen om, at det er bedre at ghoste folk end at give dem en afvisning.

I videoen herunder kan se Ditte og Josefine diskutere dårlige undskyldninger. Er det helt fair eller 100 % bullshit?

Hvad hvis han skrider nu?

Mange af de historier Ditte og Josefine modtager, handler om onenightstands, der bliver efterfulgt af en blokering, det sekund daten har fået bukserne på og forladt lejligheden.

Langt de fleste af deres lyttere er kvinder i starten eller midten af tyverne. Og hvis man hører hele rækken af spøgelseshistorier, kan man godt miste troen på, at man nogensinde kommer til at høre fra en, man allerede har haft sex med.

– Der var en lytter, der skrev ind med en historie, hvor hun skulle mødes med en fyr, som hun bare skulle hooke op med. Imens hun er ude at tisse, så har han taget sit tøj og er skredet. Det er bare så unødvendigt! Hvorfor gør man det? spørger Josefine, imens hun hæver stemmen lidt.

For den scene har sat sig fast hos Josefine, som efter et år med skrækhistorier og dårligdomme i podcastens indbakke fortæller, at hun må huske sig selv på ikke at se spøgelser over alt.

– Jeg havde den sygeste oplevelse med en fyr, jeg datede, hvor vi havde været sammen, og så smuttede jeg i bad. Og da jeg står i badet, tænker jeg bare: Hvad hvis han skrider nu? Også selvom han kun har været sød og ærlig. Og det er jo fucked up, at jeg overhovedet tænker de tanker. Det er podcastens skyld.

At date som datingpodcast-vært

I starten var veninderne fast besluttet på at være anonyme for at bevare en grænse mellem privatliv og podcasten. Men Josefine beskriver det som ”gennemsigtige vægge”, for de fandt hurtigt ud af, at jo mere de selv delte, jo mere åbnede lytterne op.

ghosting

Det har også betydet, at nye dates kan få et indblik i deres tidligere datinghistorie – og at de selv kan blive en del af podcasten.

– Den seneste fyr, jeg datede, sendte en video af, at han var i gang med at lytte til podcasten, hvor jeg fortalte noget om ham og mig. Han vidste det godt, men han synes også, det var lidt vildt.

– Jeg har også datet en fyr, der havde hørt podcasten, som endte forholdet med at skrive: ”Du virker som en pige, der godt kan lide klar besked”. Og det satte jeg pris på, men han havde måske ikke helt forstået, at man skal give ALLE klar besked.

Gør den her relation mig egentlig glad?

Opfordringen til aldrig at ghoste har også ramt Ditte og Josefine selv. Podcasten handler nemlig ikke kun om at pege fingeren ud ad, men også om at huske de gange, man selv kunne have opført sig lidt pænere.

– Vi har måttet se os selv i spejlet og sige: Vi har også været dårlige datere. Og det er ikke, fordi vi er onde mennesker. Så selv dem, der opfører sig nederen, har jo følelser og gør det af en grund, siger Ditte.

I podcasten prøver de at give datingtips, der ikke handler om at mistænkeliggøre alle, men at sætte sine egne grænser og sige fra, hvis man fornemmer, at interessen ikke er der. Både fra ens egen side eller den, man dater.

– Man skal huske at tjekke ind med sig selv. Bliver jeg ved med at gå efter det her menneske, fordi jeg keder mig, og der alligevel ikke sker noget på datingfronten? Den er jeg selv faldet i nogle gange, hvor jeg bliver ved med at se en person, jeg egentlig ikke synes, er specielt nice, siger Ditte.

Josefine giver Ditte ret og tilføjer, at man skal passe på med at tage ansvar for at holde samtalen kørende og arrangere dates, hvis den anden ikke virker lige så engageret.

– Hvis folk ikke giver noget igen, synes jeg, man skal overveje, om man overhovedet vil bruge tid på at komme på date med den her person. Det gælder helt generelt i dating og kærlighed. Man skal huske at spørge sig selv: Gør den her relation mig egentlig glad?

Læs også