Annika led af kronisk forstoppelse i 25 år: "Jeg kunne sidde på toilettet i timevis"
Foto: Theresia Köhlin
I 25 år levede Annika Jernström med kronisk forstoppelse med toiletbesøg så sjældent som hver ottende dag.
Men for ni år siden tog hendes liv en drejning – og pludselig kunne hun gå på toilettet flere gange om ugen takket være det faktum, at hun blev tilbudt at prøve et nyt lægemiddel, der øger tarmens rørlighed.
– Medicin ændrede mit liv. I forhold til før har jeg det godt, og jeg har klart fået en bedre livskvalitet, siger 49-årige Annika.
De virkelig store problemer begyndte i teenageårene. Men Annika har haft problemer med maven, så længe hun kan huske.
Hun har gentagne gange tænkt over hvorfor og er gået tilbage i sin medicinske historik: Som seksårig fik hun meningitis og blev alvorligt syg med vedvarende opkastning og smerter i nakken.
Som otteårig var hun indlagt på hospitalet i flere dage på grund af en mave-tarm-infektion. Hun ved ikke præcis, hvad infektionen var, og hun har aldrig vidst, hvorfor hun fik et så stort problem med hård mave.
– Da jeg var 14 år, blev jeg opereret i blindtarmen, som næsten var sprunget, og jeg fik ar efter operationen. Men jeg var hård i maven før det. Nogle mennesker har måske bare problemer med hård mave, konstaterer Annika.
Annika Jernström
- 49 år
- Bor i Västerhaninge, syd for Stockholm, med sin mand og har børnene Kim på 21 år, Tuva på 19 år og Engla på 16 år
- Arbejder som tandplejer
- Holder af naturfotografi
Hævet og øm mave
Et par år efter blindtarmsoperationen fik hun sin første røgtenfotografering af sine tarme, men den viste ikke noget unormalt. Hun blev rådet af lægerne til at spise LuneLax og Lactulos, begge midler mod forstoppelse.
– Men jeg blev bare hævet og fik en masse luft i maven. Problemerne fortsatte bare.
Halvdelen af Annikas voksne liv har været fyldt med smertefulde tarmundersøgelser og lægers råd om at drikke masser af vand, spise fiber og dyrke motion. Men intet af det har virket.
At Annika ikke har kunnet gå på toilettet regelmæssigt, har ikke bare påvirket hende fysisk, men også psykisk.
Hendes mave har været hævet og øm, hun har haft smerter under sex, og når hun blev inviteret til middag, havde hun dårlig samvittighed over at fylde de allerede fyldte tarme med endnu mere mad.
Flere gange er hun også blevet kørt på hospitalet til tarmskylning for at komme smerterne til livs.
Hun har også været stresset over at tage på arbejde, fordi hun ikke har vidst, hvor længe hun kunne blive.
– Det kunne tage timer, før jeg kunne få noget ud, når jeg var på toilettet, eller afføringen kunne stoppe halvvejs ude. Det var frygteligt, tarmene føltes døde, husker Annika.
Endometriose og forstoppelse
Set i bakspejlet mener Annika, at mavesmerterne kan have skyldtes forstoppelse, dels fordi hun lider af endometriose, som giver cyster på æggestokkene og vedhæftninger mellem tarmene og æggelederne.
Da hun ville have børn i en alder af 30 år, fik hun at vide af lægerne, at chancen for at blive gravid var minimal.
Alligevel lykkedes det hende at få tre børn, der i dag er 21, 19 og 16 år gamle.
– Lægerne sagde altid, at jeg ikke havde endometriose, men jeg pressede på, og i 2012 blev jeg endelig opereret i livmoderen, hvor man kunne bekræfte, at det rent faktisk var endometriose, jeg led af.
– Det er det bedste, jeg har gjort, for meget af smerten forsvandt efter det, siger Annika.
Men umiddelbart efter operationen havde hun endnu sværere ved at komme på toilettet.
Da hun hverken modtog hjælp eller medicin på hospitalet, måtte hun selv hive efter den afføring, der nægtede at komme ud, og smerten var så stor, at hun næsten besvimede.
Hvad er forstoppelse?
- Forstoppelse er træg, hård og sjælden afføring. Det er en hyppig tilstand og giver udover sjælden afføring ofte smerter og ubehag i maven
- Behandlingen kan i nogle tilfælde være fiberrig kost, rigelig væske og motion
- Der findes mange afføringsmidler, som kan gøre det nemmere at komme af med afføringen.
- 20 procent af befolkningen har forstoppelse
Kilde: Sundhed.dk
Nye lægemiddel mod forstoppelse
Seks måneder senere fik Annika nok, og hun bad sin gynækolog om en henvisning til en tarmlæge. Hun kom til Söder Sygehuset i Stockholm, hvor en speciallæge spurgte, om hun ville teste midlet Resolor, der dengang var nyt på markedet.
Og Annika tøvede ikke et sekund.
– Jeg kunne mærke forskel med det samme. Det er så fascinerende, hvad en lille tablet kan. Jeg har ingen bivirkninger, og det har ikke samme effekt som afføringsmidler, hvor man pludselig skal løbe på toilettet.
– Jeg føler stadig ikke, min mave virker, men nu får jeg i det mindste signaler til min hjerne om, at jeg skal på toilettet, hvilket jeg ikke fik før.
Det seneste år har Annika også taget Constella, som er en supplerende og mere direkte virkende medicin. Én gang om ugen og når det er nødvendigt.
– Det kan være, hvis jeg har spist meget, for eksempel efter weekenden, eller hvis jeg føler, at jeg har hård mave. Så er det som en udrensning.
– Men Constella giver mig tynd mave, så jeg skal være tæt på et toilet, siger Annika og griner.
Skal der stå en fem meter høj gravid kvinde foran Marmorkirken? Ja, mener billedkunstner
For selvom Annika nu går på toilettet mellem hver til hver tredje dag og nogle gange flere gange om dagen, kan det ske, at hun stadig får meget hård mave.
– Jeg kan få så hård mave, at afføringen er helt kompakt og forårsager et totalt stop i tarmen, hvilket selvfølgelig er hårdt. Men selvom det føles som et tilbageslag, ved jeg, at det kun er midlertidigt. Det går stadig op og ned, men slet ikke i nærheden af, hvordan det gjorde før, siger hun.
Annika gør også selv meget for at undgå at få hård mave. Hun har et job som tandplejer, og hun går mindst 10.000 skridt hver dag takket være sine hunde.
– Hvis jeg havde haft et stillesiddende job, havde jeg måske haft brug for at spise Constella oftere. Jeg bemærker også, at hvis jeg spiser flere kikærter og dyrker motion, bliver det bedre.
– Og hvis jeg spiser hvidt brød og hvedemel, kan det være svært, så det prøver jeg at undgå.
Vigtigt at tale om forstoppelse
I dag behøver Annika ikke bekymre sig om, om hun kan gå til middage eller rejse i længere tid.
Hun føler sig generelt ikke længere utilpas på grund af de giftstoffer, også kaldet toksiner, der ophobes i kroppen på grund af den kroniske forstoppelse. Og hun synes, det er vigtigt at nå ud med sin historie.
– Det er nok mere almindeligt at tale om lidelser som rygsmerter og hjerteproblemer end om tarmsundhed. Men hvis du begynder at tale om det, vil flere måske turde åbne sig.
– Jeg tror, det er lettere for yngre mennesker at tale om sådan nogle ting, end det er for mig og min generation og generationen før det.
– For mit vedkommende blev det lettere at tale om, da jeg fik den rigtige hjælp, men jeg ved, at når man er syg, kan man godt lide at læse artikler om emner, der berører en selv, siger Annika og fortsætter:
– Hvis nogen med lignende problemer læser dette, kan de måske spørge deres læge om Resolor. Det er ikke alle, der ved, at det findes.
For et år siden fik Annika taget et røntgenbillede, der viste, at alt ser godt ud. Hun kan fortsætte med at tage sin medicin, og hun tror, at hun er nødt til at blive ved resten af livet.
– Resolor har givet mig et liv, jeg kan holde ud at leve, selvom mine tarme stadig ikke er perfekte. Men nu lader de mig ikke vente i otte dage - måske kun to eller tre.
Denne artikel blev oprindeligt publiceret på allas.se.