R. Kelly
Samfund

I 20 år troede ingen på hende. Nu er R. Kelly dømt for menneskehandel

28. september 2021
af Bonna Haagen Pedersen
Antonio Perez/Ritzau Scanpix
Musikeren R. Kelly blev i går kendt skyldig i alle anklager mod ham i en sag mod menneskehandel med seksuelt motiv. For sangeren Sparkle falder dommen 20 år efter, at hun første gang advarede verden om R.Kelly.

Det har affødt flere reaktioner, at musikeren R. Kelly mandag blev kendt skyldig i alle anklager mod ham i en sag om menneskehandel ved en føderal domstol i staten New York. Det skriver Se og Hør.

For sangeren Sparkle er det en dom, hun har ventet på i 20 år. Hun var en af de første, der stod frem med beskyldninger mod R. Kelly.

I dokumentaren "Surviving R. Kelly" fra 2019 stod Sparkle, med det borgerlige navn Stephanie Edwards, endnu engang frem med anklagerne mod R. Kelly.

Igennem de sidste 20 år har hun forsøgt at overbevise verden om, at R. Kelly seksuelt misbrugte hendes niece, der dengang var teenager.

Ovenpå gårsdagens dom, fortæller hun til The Cut, hvordan hun havde det med at modtage nyheden om R. Kellys dom:

– Jeg troede ikke, at jeg ville blive rørt. Men det er jeg. Det har bare været lang tid for mig, at skulle deale med det... Jeg takker Gud for, at de ramte rigtigt den her gang. Ved den første retssag var der ikke nogen, der troede på mig.

– Jeg håber, at alle de piger, drenge og kvinder, der er blevet påvirket af ham, også kan sukke et lettelsens suk. Endelig er der noget retfærdighed, selvom vi må vente og se, hvad straffen er.

På sin Instagram-profil deler hun et billede af artiklen og beder samtidig folk om tid til at "bearbejde det, der har taget 20+ år og umådelige tab at få til at ske".

R. Kelly blev mandag dømt skyldig i alle ni anklager, i retssagen der gik i gang den 18. august i år.

Anklagerne drejer sig om et tilfælde af afpresning og otte tilfælde, hvor han har transporteret personer over statsgrænser med prostitution for øje.

Han er dømt for, at han i årtier stod i spidsen for en ring af mennesker, der gennemførte menneskehandel med seksuelt motiv.

Ifølge anklagere har R. Kelly udnyttet sin berømmelse og karisma til at rekruttere ofre.

Vidner har beskrevet, hvordan de håbede, at R. Kelly kunne være med til at kickstarte deres karriere, men at de hurtigt fandt ud af, at han krævede, at de gjorde præcis, hvad han sagde og straffede dem, hvis de ikke gjorde.

Surviving R. Kelly

At R. Kelly udnyttede sin berømmelse og karisma til at rekruttere ofre giver også genklang i Jerhonda Paces historie.

Jerhonda Pace er en af de kvinder, som har vidnet i den over fem uger lange retssag mod R. Kelly.

Ligesom flere andre, stod hun frem med sin historie i dokumentaren "Surviving R. Kelly" fra 2019, hvor hun fortalte om det mentale og seksuelle misbrug, som R. Kelly udsatte hende og flere andre kvinder for.

På Instagram skriver hun, at hun er glad for, at hun endelig kan lukke "dette kapitel i sit liv".

– I flere år, blev jeg chikaneret på internettet for at tale åbent om de overgreb, som jeg led på grund af det rovdyr. Folk kaldte mig en løgner og sagde, at jeg ikke havde nogen beviser.

– Nogle sagde endda, at jeg talte højt om det for penge. At tale højt om overgreb er ikke nemt, og især ikke når din overgrebsmand er en stor profil.

Strafudmålingen i sagen finder sted 4. maj næste år.

Læs også