Sundhed
14. september 2011

Syv gode råd til din nattesøvn

Det er vigtigt at starte dagen udhvilet. Så er det vigtigt at være opmærksom på kvaliteten af din nattesøvn. Her får du Aupings syv gode søvnråd
Af: Auping
Depressed young woman lying in bed cannot sleep from insomnia

Foto: Pantherstock

7 råd til en god nattesøvn

1) Spis ikke for sent på aftenen. Hvis din mave er meget fuld, skal kroppen arbejde hårdt for at fordøje maden. Det giver en mindre afslappet søvn. Drik tilstrækkeligt med væske, før du lægger dig til at sove. Læg dig ikke til at sove, hvis du er tørstig. Spar dog på koffeinholdige drikke (som kaffe, sort te og cola) eller alkohol.

2) Soveværelset skal have en fredfyldt og afslappet atmosfære. Den sindsstemning, du er i, lige inden du falder i søvn, har stor indflydelse på din søvnkvalitet. Fjern derfor alt der ikke har noget med hvile at gøre, f.eks. tøj, der ligger rundt omkring, og ting, der har med arbejde at gøre, f.eks. mobiltelefoner og bærbare computere. Sørg for en omgivelsestemperatur mellem 16 og 25 °C.

3) Når du sover, køler din krop ned. Derfor skal du af med ekstra fugt, og den fugt havner i din madras. Derfor er det vigtigt at vælge en seng (bund og madras), som ventilerer og kan absorbere godt.

4) Det er vigtigt at vælge en seng, som giver optimal trykfordeling, så din krop kan slappe af mens du sover.

5) Bevægelse er sundt. Ikke kun om dagen, men også om natten. Du ligger ikke stille, når du sover. Netop gennem bevægelse holder du din krop i god form. Og jo mindre energi din bevægelse kræver, desto mindre forstyrres din søvn. Det er derfor vigtigt at vælge en madras, som støtter din krop optimalt.

6) Det er vigtigt at vælge en seng, som ikke er for lille til dig. Der skal være plads til bevægelse og dine fødder skal ikke 'titte' ud over sengekanten.

7) Hvis det ikke lykkes dig at falde i søvn efter 20 minutter, er det en fornuftig ide at stå op. I stedet for at blive liggende i sengen og spekulere, kan du bedre tage dig til enkle gøremål, indtil du (igen) bliver søvnig. Du behøver ikke kigge på uret, da det ikke er meningen, at du skal ligge vågen i sengen for længe. Du skal udelukkende forbinde din seng med søvn. Gå først i seng, når du bliver søvnig. Hvis du stadig ikke kan falde i søvn, så gentag proceduren.

Med tanke på, at vi tilbringer ca. en tredjedel af livet i sengen, er der al mulig grund til at holde en god sengehygiejne, som fremmer en sund og ubrudt søvn, der giver større energi og overskud.

Få flere gode råd på auping.dk

Læs mere om:

Læs også