Fem ting, der sker i kroppen, når du får kemoterapi
Foto: Shutterstock
Hvert år får 45.000 danskere konstateret kræft. Heldigvis er der mange flere end tidligere, der overlever, takket været bedre muligheder for behandling, bl.a. med kemoterapi.
Kemoterapi som behandlingsform
Kemoterapi er en behandlingsform, der hjælper til at standse og ødelægge kræftceller i kroppen.
Selvom kroppen ved hjælp af kemo forsøger at nedbryde kræften, så påvirker kemoterapi kroppen på en række områder både på kort og længere sigt.
5 ting, der sker i kroppen ved kemoterapi
1. Cellerne bremses
Celledelingen i kroppen bliver bremset ved kemobehandling.
Kemoterapi er behandling med medicin, som især angriber celler i kroppen, der deler sig hurtigt, sådan som kræftceller gør.
Så behandling med kemoterapi kan hindre, at en kræftknude vokser. Kemoterapi gives ofte gennem en slange, der føres ind i en blodåre, eller som tabletter.
2. Kvalme
Man kan få det dårligt, når man får kemobehandling.
Alle celler, også kroppens normale celler, bliver påvirket af kemoterapi, og derfor opstår der ofte bivirkninger ved behandlingen.
De fleste normale celler deler sig ikke så hurtigt som kræftceller og når derfor at komme sig mellem hver omgang kemoterapi.
Men cellerne i knoglemarven, slimhinder, hår og hud fornyer sig oftere end andre celler i kroppen og vil oftere være hårdere ramt, ligesom kemoterapi oftest også vil give kvalme.
Tine og Marie er uhelbredeligt syge: "Vi tackler døden med både bobler og buketter"
Kemoterapiens effekt er den samme, uanset om man får bivirkningen eller ej.
3. Infektion
Immunforsvaret bliver ligeledes svækket. Kroppens modstandskraft over for infektioner nedsættes, når antallet af hvide blodlegemer er lavt.
Risikoen for at få infektioner er størst 1-2 uger efter hver omgang kemoterapi. I den periode er man mere modtagelig for at blive smittet med bakterier, svampe og virus.
4. Hårtab
Nogle taber håret, fordi cellerne i hårrødderne bliver påvirkede af kemoterapien.
Hårtabet afhænger af typen af kemoterapi og kommer oftest, en måned efter at behandlingen er startet.
Håret kan begynde at vokse ud igen i den sidste del af behandlingsperioden, men hos nogle begynder det først at vokse nogle måneder efter endt behandling.
5. Senfølger
Behandlingen med kemoterapi er en vigtig medvirkende årsag til, at flere i dag overlever kræft. Ifølge Cancerregistret er der p.t. 300.000 kræftoverlevere herhjemme.
Over halvdelen af de raskmeldte vil dog desværre være ramt af større eller mindre senfølger efter sygdommen, bl.a. pga. kemoterapien. Det kan f.eks. være kognitive forstyrrelser, snurren i fødder og hænder, hjertesvigt og nedsat lungefunktion.
Læs mere om det på senfoelger.dk.
Kilder: National Cancer Institute, Cancer Research UK, Cancer.dk, Sundhedsstyrelsen, Senfølgerforeningen