Annonce
Køn & identitet
1. december 2021

Annemette Voss og Emma Martiny: ”Vi taler for lidt om vores menstruation!”

37-årige Annemette Voss og 28-årige Emma Martiny har begge været flove over deres menstruation i flere år. Det sætter de et stort spørgsmålstegn ved i dag.
Af: Annonce for Libresse
Annemette Voss og Emma Martiny
Libresse

Annemette Voss husker tydeligt den pige, der blødte igennem i 6. klasse. Alle grinede og pegede fingre.

Og Emma Martiny kan genkalde sig en episode, hvor en pige fra klassen havde fundet et brugt bind ude på toilettet. Hvem havde menstruation?! Det skulle opklares, og nu skulle vedkommende altså træde frem.

Emma: Derfor gjorde jeg rigtig meget for at skjule, at jeg havde min menstruation de første år. Jeg skippede idræt og meldte endda afbud til en lejrtur, fordi jeg var så bange for, at nogen skulle opdage det.

Annemette: Jeg synes også, det var pinligt i rigtig mange år. Frygten for at blive udstillet sad ret meget i mig og har siddet i mig i mange år. Også i forbindelse med at gå fra at være et helt anonymt menneske til lige pludselig at være danmarkskendt og stå nede i supermarkedet og lægge sine bind på båndet. Min menstruation blev pludselig meget offentlig, så jeg stoppede faktisk med at bruge bind og tamponer dengang, fordi jeg ikke kunne overskue, at nogen skulle se det.

Positiv udvikling

Hvordan har I det så med jeres menstruation i dag?

Annemette: Nu er jeg helt ligeglad med den slags. Jeg er på en måde bare blevet mere voksen med tiden, og jeg har opdaget, at jeg jo bare er den, jeg er. Og det er der ikke noget flovt i. Jeg tror også, at det er sket i kraft af, at jeg har fået tre børn, som jeg har et ansvar over for og som jeg skal gøre til gode mænd. Så bliver jeg også nødt til selv at være en fornuftig voksen kvinde, der forholder sig til sig selv på en fornuftig måde. Og det er ikke særlig fornuftigt at tænke grimt om sig selv, fordi man har menstruation.

Emma: Mit forhold til min menstruation har virkelig også ændret sig meget gennem tiden.

Så nu har du det cool med at lægge bind på båndet i supermarkedet?

Emma: Fuldstændig! Jeg er stolt af min menstruation. Jeg kan sagtens finde på at sidde på en café og bare tage et bind op af tasken og gå ud på toilettet med det – også lidt som et statement. For jeg synes, det er noget, der bliver talt alt for lidt om. Og det er simpelthen ikke noget, vi skal være flove over.

Vi skal turde få lidt blod på fingrene

Hvordan tror I så, vi overvinder den barriere?

Emma: Man bliver nødt til at starte med at tænke: ”Hvad er det egentlig, jeg er flov over? Hvorfor skal det her være pinligt? Er jeg flov over mit køn, eller over at jeg har en cyklus og kan få børn?” Så tror jeg, de fleste af os vil kunne mærke, at det sgu egentlig er lidt åndssvagt. Og så er det, man kan begynde at gøre noget ved det og udfordre den her tankegang lidt.

Annemette: Vi skal heller ikke være så berøringsangste.

Emma: Nej. Jeg tror, det er vigtigt, at man har et forhold til sin menstruation. Det synes jeg virkelig, man fik med menstruationskoppen, og det var meget sundt for mig at se, hvordan mit blod så ud, og hvor meget man egentlig bløder. Det er lidt det samme med menstruationstrusser. Man får stadig lidt ”blod på fingrene”, når man skyller dem af i vasken. Det tror jeg er meget sundt. Så vi ikke bare har sådan et forhold, hvor vi lukker øjnene og kigger væk.

Hør Annemette og Emma fortælle om deres oplevelse med menstruationstrusser her.

Hvad har menstruationstrusserne ellers bidraget med for jer?

Emma: Jeg synes, det gode ved menstruationstrusserne er, at de gør det behageligt at have menstruation. Jeg føler mig ikke begrænset med dem på. Jeg kan leve mit liv, som jeg gør og har lyst til. Samtidig har jeg ikke lyst til helt at glemme, at jeg har min menstruation, og det synes jeg heller ikke, jeg gør, når jeg for eksempel står og skyller trusserne i vasken.

Annemette: Jeg synes, de gør nætterne meget nemmere. Jeg bryder mig virkelig ikke om at sove med andet nu – jeg kan godt lide at ”få luftet lidt ud”, når jeg skal sove. Følelsen af, at blodet får lov at løbe igennem. Trusserne fjerner også lugt, og så føles det hele bare meget naturligt. De har gjort det meget rarere at have menstruation.

Det er pinligt over for mændene

Det er helt rart at kunne sidde her og tale så åbent om menstruation, lugtgener og alle de andre ting, man måske ikke så tit får vendt.

Annemette og Emma mener da også, at det er gennem denne åbenhed, vi alle kan blive bedre til at omfavne vores menstruation.

Annemette: Løsningen er at give plads til det. I medier, på sociale medier, mellem venner og veninder og mødre og døtre. Men også mellem fædre og døtre, for en stor del af konflikten ligger jo i, at mænd er lidt uinformerede på det her område. Mænd lader mødrene tage sig af det – på en måde med rette – men så længe, fædrene og mændene og brødrene ikke rigtig er en del af samtalen, så er det noget, vi – halvdelen af samfundet – har en lukket klub og en indforståethed omkring. Så ved mændene simpelthen ikke, hvordan de skal forholde sig til det, og så er det jo, at det hele kan være lidt pinligt – fordi det er pinligt over for mændene.

Emma: Jeg tror, vi kvinder har lært, at for at vi kan være lige så meget værd som mændene, så skal vi være som mændene. Så hvis vi skal kunne have samme arbejdsliv og succes som en mand, ja så skal vi kunne opføre os som en mand. Derfor tror jeg, at vi har tænkt, at vores menstruation faktisk skal være ikkeeksisterende, for den kan jo betyde, at vi får humørsvingninger og alle de her ting. Man kan lige forestille sig en mand, der siger: ”Er du lidt præmenstruel?” hvis man slår i bordet. Jeg tror, vi skal lære, at vi ikke skal undertrykke vores eget køn og gemme det væk for at kunne de samme ting som mændene. Vi skal finde en styrke i det.

Annemette: Jeg er meget enig. Vi kvinder er jo noget mere styret af vores følelser på grund af vores cyklus, og følelser har bare aldrig været sat lig med professionalisme. Men vi skal jo alle se i øjnene, at det hverken er uprofessionelt eller gør os mindre arbejdsdygtige. Det er der desværre stadig ikke helt plads til. Vi er nødt til at skabe plads til det.

Snak mere – og snak åbent

Hvad er jeres bedste råd til dem, der måske endnu ikke har det så godt med deres menstruation?

Emma: Man skal snakke med nogen om det. Med andre kvinder og med nogen, man er tryg ved. Så finder man ud af, at man ikke er alene om de udfordringer, man nu måtte have. Og bare dét kan hjælpe. Jeg sørger selv for at snakke meget med mine veninder om det og anbefale dem nye produkter og den slags. Fordi jeg simpelthen synes, det er noget, vi snakker for lidt om.

Hvordan oplever du så, folk tager imod det?

Emma: Jeg synes faktisk, jeg oplever, at andre bliver lettede over, at man godt bare kan tale åbent om det. Når jeg for eksempel fortæller, at jeg har haft meget uregelmæssig menstruation, så er der altid nogen, der siger: ”Ej, jeg har faktisk heller ikke haft min menstruation i et halvt år, og jeg er bange for, at der er noget galt.” Så når man selv bringer det på banen, så inviterer man også til, at andre kan være åbne og ærlige.

Annemette: Jeg tror også, det er vigtigt at søge noget viden. Det hjælper at læse om andre og om, hvad der er normalt. Jeg har selv haft en tendens til at pakke min menstruation lidt væk. Men jo mere jeg omfavner den og lærer om den, jo bedre har jeg det med den – og med mig selv. Så jeg synes, det hjælper at søge lidt viden om, hvordan kroppen kan reagere under menstruation og på den måde finde et fællesskab i ikke at være alene om de udfordringer, du måske har. Du vil for det meste opleve, at det er helt normalt.

Emma: Det er så vanvittigt, at de ting, vi går og føler os alene om, dem er vi bare meget sjældent alene om. Der er næsten altid nogen omkring dig, der har bøvlet med det samme.

menstruationstrusser

Find menstruationstrusser fra Libresse her.

Hvad er menstruationstrusser?

Menstruationstrusserne fra Libresse ligner og føles som almindelige trusser, bortset fra at du kan bløde i dem. Trusserne kan absorbere den samme mængde blod som et almindeligt Libresse ultra bind eller op til to tamponer i normal størrelse, og så har de et særligt opsugende og absorberende lag, der er behandlet med en lugtkontrol, som opfanger eventuelle lugte. Afhængig af dit menstruationsflow kan du have trusserne på i op til 8 timer, hvorefter de skal skylles i koldt vand og herefter vaskes ved 40 grader sammen med dit øvrige vasketøj. De vaskbare trusser tilbyder et bæredygtigt valg for menstruationshygiejne og har 68 % mindre indvirkning på miljøet – bare vask og genbrug, igen og igen. Læs mere om menstruationstrusserne eller find dem her.

Læs mere om:

Læs også