Er brownie med is en børnedessert? Ikke hvis du spørger Christel Pixi. Få hendes opskrift her
Foto: Kamilla Bryndum
Mange vil se brownie med is lidt som en børnedessert, men for mig er det den ultimative comfort-dessert. Også til voksne.
Jeg har serveret den til mange gæster gennem årene, og det er bare altid en vinder.
Jeg var omkring 13, da jeg fik brownie med is første gang.
Det var på en tur til USA, hvor min søster og jeg skulle besøge vores far, der bor i Florida. Vi var på en restaurant, som måske havde australsk tema, for desserten hed "chocolate thunder from down under".
Og jeg kan huske, jeg tænkte: Hvor er det et genialt koncept at blande lun chokoladekage med vaniljeis! Jeg sagde også til min søster, at det var den bedste dessert nogensinde.
Det er simpelt og virkelig old school. Hvis man bruger gode råvarer, så bliver det altid lækkert.
Min tilgang til bagværk er ret legesyg, og jeg kan godt lide, når man blander ting med forskellige konsistenser.
Måske er det også lidt en amerikansk ting, at man ikke kun skal have kage, men også is og noget knas på toppen.
Det må godt blive lidt for meget.
Christel Pixi
Dessertekspert, tv-kok og forfatter til kogebogen ”Pixis kager”
Min egen brownieopskrift har jeg udviklet på gennem årene.
Jeg startede med at bage dem for 15-16 år siden, hvor de blev solgt på nogle kaffebarer i København. Den var meget populær, den brownie.
Dengang var der hakkede nødder i, men det synes jeg faktisk ikke hører til i en rigtig brownie. Det ødelægger den intense chokoladesmag og fudge-agtige, bløde konsistens.
Mængden af sukker er også blevet justeret, fordi den ikke må blive for sød, og så er jeg begyndt at bruge lidt stærkere chokolade.
Det gør den også mere "voksen", fordi den næsten kan blive lidt for stærk til børn.
Mit bedste tip er, at man skal bage en hel bradepande, selv om der skal bruges meget chokolade, for så kan man skære den op og fryse en del af dem ned.
Så har man altid brownie, når man får gæster eller selv får lyst til en hurtig dessert.
Du skal bruge
40 stk.
- 600 g mørk chokolade
- 400 g smør
- 10 æg
- 1 kg sukker
- 200 g mel
- ½ tsk. bagepulver
- ½ tsk. salt
- 6 spsk. kakaopulver (gerne med top)
Sådan gør du
Forvarm ovnen til 175º, og beklæd en bradepande med bagepapir.
Skær smørret i tern, og hak chokoladen. Læg begge dele i en gryde over vandbad, og lad det smelte sammen. Rør gerne rundt jævnligt. Det er vigtigt, at al chokoladen smelter.
Pisk sukker og æg sammen i en stor skål eller røremaskine, til du har en jævn og cremet masse.
Når chokolade- og smørblandingen er smeltet, hældes den langsomt i din æggemasse under konstant omrøring. Det kan godt svine lidt, men resultatet er det hele værd.
Når blandingen er ensartet, sigtes mel, kakaopulver, salt og bagepulver ned i massen, og det hele vendes med en ske, til alle tørre lommer er væk.
Hæld hele blandingen i din bradepande, og bag den i 45-55 minutter, alt afhængigt af hvor hurtig din ovn er. Der vil dufte helt magisk i dit køkken, når det er tid til at tage den ud.
Hvis den får for længe, bliver den tør. Tjek derfor efter 45 minutter. Den skal være fast ovenpå, og når en tandstik indsættes i midten, skal der ikke være klistret dej på, når den tages ud.
Lad kagen afkøle helt, inden den skæres i firkanter. Skær den med en brødkniv, for at undgå at fladen ovenpå krakelerer.
Tip
Brownien kan holde sig op til en uge i en lufttæt beholder og er også rigtig god at fryse ned.
Servering
Servér med vaniljeis og knas på toppen, for eksempel pekannødder.