Sundhed
26. januar 2022

Paprika Steen dropper antidepressiv medicin efter 17 år: "Jeg græder hele tiden"

Skuespilleren har taget en stor beslutning om at smide medicinen, men bivirkningerne er næsten ulidelige.
Af: Carl Emil Tscherning Nielsen, Redaktionen
Paprika Steen

Foto: Jesper Sunesen

Artiklen blev første gang bragt hos Se og Hør.

I næsten 17 år har den 57-årige skuespiller Paprika Steen været på antidepressiv medicin – men nu skal det være slut.

Det skriver hun på sin Instagram-profil, hvor hun afslører, at hun i de seneste 2,5 måneder trappet ud på pillerne, og at hun nu slet ikke tager dem mere.

Men det er bestemt ikke en dans på roser at kvitte medicinen.

"Jeg har sjældent haft det så skidt. På uge 4 uden piller nu," skriver Paprika Steen i opslaget.

"Status: Jeg har lyn i hovedet, såkaldte "brainzaps" ca. 67 gange i timen, jeg græder hele tiden, influenzasymptomer, hovedpine næsten migræne og søvnløshed," skriver hun.

Faktisk er bivirkningerne stadig så slemme, at Paprika Steen er fristet af at give op og spise pillerne resten af livet.

"Men deres effekt er ophørt, og efter 2 operationer i hovedet (ikke i hjernen) følte jeg bare, at al det, der gør mig til slave, må ophøre, skriver hun og hentyder til de operationer, hun har fået for en hjernetumor.

Hvad er antidepressiv medicin?

Antidepressiv medicin bruges især mod moderate til svære depressioner og til at forebygge nye perioder med depression. Medicinen bruges også til at behandle angst.

De meste kendte former for antidepressiv medicin hører til gruppen af SSRI-præparater.

SSRI-medicinen må aldrig stå alene, men skal kombineres med en eller anden form for samtale hos læge eller psykolog.

I alt fik 426.000 danskere udskrevet antidepressiv medicin i 2020.

Hvis man holder op med at tage medicinen, kan man få antidepressivt nedtrapningssyndrom. Symptomerne kan ligne forkølelse og give problemer med at sove, kvalme, svimmelhed, forstyrret følesans og oplevelser af "elektriske stød" i hovedet.

Man kan også få psykiske symptomer i form af mathed, angst og dårligt humør.

Man regner med, at hver tredje patient, som bliver behandlet med medicin mod depression, får milde til moderate symptomer på antidepressivt nedtrapningssyndrom.

Det anbefales, at man nedtrapper gradvist og at nedtrapningen planlægges omhyggeligt sammen med en læge.

Kilde: Apoteket.dk, Sundhed.dk, Sundhedsdatastyrelsen

Skuespillerens motiv for at skrive opslaget er at informere om, hvor svært det kan være at smide pillerne igen.

Selv hvis man har været på en forholdsvist lille dosis som Paprika Steen.

"Jeg synes jo bare, man skal vide, hvor sygt svært det er at stoppe, inden man begynder på dem, fordi man har det lidt stress," skriver hun og slutter af med, at hun ikke har skrevet opslaget af medlidenhed men for folkeoplysningens skyld.

Kort efter hun havde uploadet opslaget, måtte skuespilleren dog til tasterne igen.

I det opfølgende opslag understreger Paprika Steen, at hun hverken er fortaler eller modstander af antidepressiv medicin.

"Jeg har ikke lidt af dyb depression, mit tilfælde var stress der medførte panikangst og let depression. Derfor fik jeg en forholdsvis lav dosis."

"Jeg bruger mit opslag til at oplyse om, at de udtrapningssymptomer jeg har, aldrig har været oplyst da jeg i sin tid fik ordineret pillerne. "

"Jeg har 2 gange før forsøgt at stoppe , men "bivirkningerne" var for heftige til jeg kunne gennemføre. Idag har jeg både modet, kræfterne og tiden til det. Derfor går jeg af dem, og fordi jeg ved de ingen virkning har længere," skriver Paprika Steen.

Instagram-opslaget har fået utrolig meget medvind, og det er fyldt med kommentarer, der takker hende for, at hun fortæller så ærligt om sit forløb.

Blandt andet fra tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt, der skriver "Seje dig", skuespilkollegaen Carsten Bjørnlund, der skriver "Courage", og radiovært Sara Bro, der sender en masse hjerter.

Artiklen er opdateret 27. januar 2022 kl. 11:17. Ordet "lykkepiller" er udskiftet med "antidepressiv medicin".

Læs også