De største trends i 20 år
90'ERNE
Shabby Chic eller hvidt-og-slidt kommer fra England og slår igennem i Danmark i begyndelsen af 90erne. Nu skal alt være i hør, romantisk, pastelfarvet og med afskallet hvid maling.
Globaliseringen står også på menuen: Vi siger for alvor goddag til bl.a. Tex Mex og sharwarma som fastfood, og italiensk durumhvede flytter ind i vores køkkenskab.
Stjernekokke som Henrik Boserup, Nikolaj Kirk og Claus Meyer hitter i TV og storsælger populære kogebøger.
Retrobølgen opstår som en ironisk da capo på vej mod årtusindeskiftet - også inden for musik. Men inden for boligindretning bider den sig fast helt frem til i dag.
Ruccola salaten bliver 90ernes svar på 80ernes kinakål - den er i al mad og alle salater.
Fusionskøkkenet optages i ordbogen i 1997. Det er køkkenet, hvor man rask væk blander råvarer og kogekunst fra alverdens køkkener på tallerkenen - gerne stablet op i kunstfærdige anretninger.
Gourmetkaffe bliver for alvor et begreb i 1998, da Amokka åbner på Østerbro i København. Nu skal man forholde sig til bønner, ristning, sirup og mælkeskumsmønster. Effekten slår igennem helt ud i supermarkederne, som pludselig får hele bønner fra mystiske bjergegne i Mellemamerika på hylderne
Samtalekøkkenet optages i ordbogen i år 2000. Spisestue og køkken vokser sammen, fordi forjagede danskere søger samværet i de få timer, familien trods alt er samlet i hjemmet. Samtalekøkkenet erklæres dødt i år 2010.
00'ERNE
Sushi bliver årtiets helt store madtrend. Rå fisk og tang passer perfekt til danskernes ønske om en sundere livsstil, og efterhånden fortrænger japanske sushi også alle de kinesiske restauranter.
Industrikøkken-stilen med stålblanke linjer flytter ind i hjemmet i begyndelsen af 00erne, efterhånden som mænd tager mere magt over madlavningen - stærkt inspireret af stjernekokke som Jamie Oliver, Gordon Ramsey og Bo Bech.
Simple living begynder at slå igennem i boligen omring 2004. Mantraet er less is more, ryd op og ryd ud og væk med alt overflødigt.
Ny nordisk mad bliver for alvor et begreb i 2007, da Nordisk Ministerråd giver bl.a. Claus Meyer penge til et tre-årigt projekt, som skal genopdage nordens lækre råvarer. Pludselig bliver havregrød og klipfisk et hit på restauranter, og det hele kulminerer, da Restaurant Noma bliver udråbt til verdens bedste restaurant i 2010.
Nostalgi får et parallelt liv med retro inden for boligindretning og giver nyt liv til klassikere: Kay Bojesens trædyr relanceres, og Wegners Y-stole og Pantons Flowerpot lamper får nye friske farver.
Tapas bliver også fordansket og gjort til allemandseje i løbet af årtiet. De spanske småretter med pølse og oliven passer perfekt til tidens ønske om lidt men lækkert.
Tilbage til naturen bliver en indretningstrend i takt med den øgede bevidsthed om miljøet. Ubehandlet træ, skind og planter flytter ind, og Bonderøven bliver et hit i TV.
Raw Food begynder at røre på sig i slutningen af årtiet. Det er en livsstil, hvor maden er tilberedt af friske og rå økologiske frugter, nødder, grøntsager, tang, spirer, kerner og bønner.
RELEVANTE LINKS