Nu kan voldsramte mænd få samme hjælp som voldsramte kvinder. Men indtil videre er det kun et forsøg
Foto: Unsplash
Hvis man som kvinde bor på krisecenter og har været udsat for partnervold, så har man ret til gratis psykologhjælp. Det samme har de børn, man eventuelt måtte have med sig.
Men indtil i dag har voldsramte mænd og deres børn i samme situation ikke haft samme mulighed.
En ny forsøgsordning giver nu lige adgang til psykologhjælp for voldsramte mænd og kvinder på landets krisecentre.
Helt konkret får mændene ligesom kvinderne tilbudt ti psykologsamtaler, og det samme gør deres børn. Det er psykologer hos organisationen ”Lev Uden Vold”, der skal stå for samtalerne.
Deres seneste undersøgelse viser, at omkring 400 mænd årligt tager ophold på et herberg eller mandekrisecenter som følge af vold i nære relationer.
Ikke nogen mirakelkur
Der har endnu ikke været henvendelser fra mænd, der ønsker at gøre brug af tilbuddet, men behandlingschef hos Lev Uden Vold, Mia Lind Winther, er glad for at forsøgsordningen nu er i gang.
Hun skal sammen med sine kollegaer hjælpe mænd videre fra både fysisk, psykisk og seksualiseret vold.
– Vores opgave er at hjælpe de voldsudsatte mænd med at forstå den vold, de har oplevet. Vi kan også give dem redskaber til at håndtere følgevirkningerne, der kan opstå på bagkant af vold. For de skal jo reetablere et liv.
Er ti psykologsamtaler tilstrækkeligt til at give den hjælp?
– Det kommer meget an på den enkelte mand. Vi ved, at størstedelen har flere vanskeligheder end vold i nære relationer. Det er mænd, som ikke har et sted at bo på grund af volden og som måske er røget ud af arbejdsmarkedet eller uddannelse. I det lys er ti psykologtimer ikke nogen mirakelkur, men det kan sætte en retning for de skridt, der skal tages.
– Der vil også være mænd, som har brug for at blive hjulpet videre i langvarigt behandlingsforløb. Omkring 77 procent af de voldsudsatte mænd, der har deltaget i vores undersøgelse, har også oplevet vold i deres egen barndom, så nogle kan stå med en mere kompleks PTSD-problematik.
Starter med forsøgsordning
En lignende forsøgsordning blev lavet for voldsramte kvinder på krisecentre i 2012. Det skabte debat, da et politisk flertal i 2020 vedtog at gøre det til et permanent tilbud uden også at inkludere mænd.
Beslutningen blev mødt med kritik fra dele af blå blok og en række organisationer, blandt andet Lev Uden Vold. På den baggrund blev det besluttet at lave forsøgsordningen, som løber frem til december 2023.
Vi skal smide idéen om den usårlige mand langt, langt væk, hvis vi gerne vil hjælpe de mænd, der bliver udsat for vold
Lev Uden Vold regner med, at omkring 140 mænd og 30 børn årligt vil gøre brug af tilbuddet om psykologsamtaler, men Mia Lind Winther understreger, at det kun er et skøn.
En del af hendes og Lev Uden Volds arbejde er også at kortlægge, hvilke behov de voldsudsatte mænd på krisecentrene har, så de kan lave anbefalinger til et langsigtet tilbud.
– Når vi ved, hvad det gør ved mennesker at blive udsat for vold i nære relationer, så synes vi, der er meget, der peger på et behov for at gøre tilbuddet til mænd permanent. Vores opgave nu er at finde ud af, hvad det tilbud i så fald skal indeholde, siger hun.
DR har spurgt social- og ældreminister, Astrid Krag, til fremtidsudsigterne for psykologhjælp til voldsramte mænd. I et skriftligt svar siger hun:
– Helt som med indførslen af psykologhjælp til kvinder starter vi med en forsøgsordning, så vi får grundlaget for at skrue tilbuddet ordentligt sammen baseret på, hvad det er for et behov, voldsudsatte mænd har.