Karriere og penge
13. maj 2022

Her er de bedste råd til en killer-opsparing

Det kan virke uoverskueligt at få en god opsparing, men det behøver nødvendigvis ikke at være surt arbejde. Vi har samlet de bedste råd til en killer-opsparing, så du kan have ro i maven over uforudsete udgifter eller råd til drømmeferien.
Af: Kristine Enevold Villadsen

Foto: Giphy & Shutterstock

Uanset om du sparer op til den næste sommerferie, eller du bare gerne vil have lidt ekstra på kontoen til uforudsete udgifter, giver vi dig her de bedste råd til at nå dine mål.

Mille Skjold Madsen, der står bag magasinet Økonomista samt Instagram-kontoen ”Mille Økonomista”, har skrevet om privatøkonomi i mere end 6 år og fortæller, at det tager tid at bygge en god opsparing op.

Det kan dog sagtens lade sig gøre og på sigt, vil du ikke være lige så bekymret, hvis en dyr tandlægeregning kommer ind ad døren, eller hvis bilen skal på værksted.

En god opsparing kan også være en mulighed for, at du kan realisere dine drømme om en lang ferie eller dit første huskøb.

Hvad sparer du op til?

Mille Skjold Madsens første råd til en god opsparing er at finde ud af, hvorfor du vil spare op, og hvad du sparer op til.

- Det skal motivere dig til at holde målet om at spare op. Når vi kan se for os, hvad vi sparer op til, så er vi langt mere motiveret til at få det gjort. 10.000 kroner kan være meget abstrakt, når vi i den her digitale verden ikke ser pengene foran os, siger Mille Skjold Madsen.

Her foreslår hun, at du laver en særskilt konto til eksempelvis den næste ferie, du skal på. Det må gerne være så konkret som muligt, for så er det sværere at trække pengene ud af opsparingen igen.

- Hvis man bliver fristet af cafebesøg eller takeaway en fredag eftermiddag, så er det sværere at hive penge ud af kontoen, der hedder ”Tur til Frankrig”, end hvis den bare hedder ”Opsparing”, siger Mille Skjold Madsen.

Visualiser og sæt tal på dine opsparingsmål

En måde at gøre dine opsparingsmål endnu mere konkrete på kan også være at gøre målet så visuelt som muligt.

- Prøv at forestille dig, hvordan den her tur bliver, eller hvilket hus, du drømmer om. Du kan også sætte billeder op derhjemme på køleskabet, så du bliver mindet om det. Man må gerne gøre det lidt flot at se på for at bevare motivationen, siger Mille Skjold Madsen.

Du kan eventuelt finde flotte billeder på Instagram eller Pinterest, der minder dig om dine drømme og mål.

Spar penge op god opsparing budget

For at gøre målet endnu mere konkret, er det også en god ide at kigge på, hvad ens drøm koster, eller hvor mange penge man helt præcist vil have til uforudsete udgifter.

Hvor dyr er den ferie, du gerne vil på, eller hvor mange tandlægeregninger får du i løbet af et år?

Sæt en realistisk tidshorisont

Når du har fundet dine mål, og ved hvad de koster, er det en god ide at sætte en realistisk tidshorisont.

- Det kan være svært at se, hvordan man lige lægger 2000 kroner til side om måneden, hvis man ikke har en konkret plan, siger Mille Skjold Madsen.

Derfor skal du beslutte dig for, hvornår du gerne vil indfri de mål, du har sat dig. Måske er det allerede om tre måneder, eller så er det først om et år.

- Når du har besluttet dig for, hvornår du gerne vil nå i mål, er det en god ide at kigge på dit budget, om det er realistisk. Måske bliver du nødt til at skære nogle ting fra i dit budget, hvis du har en kort tidshorisont, siger Mille Skold Madsen.

Hun anbefaler også, at man tænker over, hvor stramt et budget man vil køre i den periode, man sparer op. Det skal ikke blive et surt arbejde, så det er vigtigt at være realistisk omkring sin plan.

- Jeg er selv tilhænger af, at der også er plads til at gøre nogle rare ting. Man skal finde sin egen balance i forhold til, hvad man kan holde til, siger Mille Skjold Madsen.

Lav et budget og fordel dine udgifter

Et andet godt råd, som Mille Skjold Madsen giver, er at lægge et budget for sine udgifter og fordele dem ud på forskellige poster i starten af måneden.

- Hvis man venter til sidst på måneden med at lægge penge ind på opsparingen, så er der som regel ingen tilbage. Hvis man ikke har et formål med pengene, så forsvinder de simpelthen på magisk vis, siger hun.

https://imgix.femina.dk/2022-05-16/gode_raad_opsparing.jpeg

Her råder hun til, at man får et overblik over sine faste udgifter per måned. Når de er betalt, kan man derefter fordele beløbet til flere kontoer efter behov:

  • En konto til hverdagsforbrug som mad, benzin og praktiske ting.
  • En anden konto til tøj, restaurantbesøg og lommepenge.
  • En tredje konto til opsparing.

- Jeg gør selv det, at jeg fordeler alle pengene ud i starten af måneden. På den måde er jeg superskarp på, at jeg har et bestemt beløb til sjov og fornøjelse, siger Mille Skjold Madsen.

Hun råder desuden til, at man kan lave flere opsparingskontoer efter behov. Der kan både være en ferieopsparing, opsparing til julegaver eller en opsparing til uforudsete udgifter.

Hvis man vil have et endnu bedre overblik over, hvad man bruger sine penge på, er der ofte en funktion i sin banks mobilapp eller netbank, der viser dette. Ellers kan man føre regnskab i et Excel ark.

Hvor stor skal en opsparing være?

Hvis du ikke sparer op til en rejse, et hus, bryllup eller en ny sofa, men bare gerne vil have en opsparing til uforudsete udgifter, kan det være svært at sætte tal på, hvor meget du skal lægge til side.

Det afhænger både af, hvor man er i sit liv, og hvordan man lever. Ifølge Mille Skjold Madsen er der nogle ting, som kan have betydning for, hvor stor din buffer-konto skal være:

  • Bor du alene eller har du børn?
  • Bor du til leje eller ejer du hus eller lejlighed?
  • Har du en bil?
  • Har du et kæledyr?

- Man bliver nødt til at kigge på ens livssituation, og hvad der kan gå galt. Det er meget individuelt. En god ide er at kigge på året før, og hvad man havde af uforudsete udgifter der.

- Og så skal man spørge sig selv ”Hvad vil give mig ondt i maven, hvis jeg ikke har råd til det?”, siger hun.

Skal man investere sine opsparingspenge?

Er det bedst at have pengene på en opsparingskonto, der har negative renter, eller skal man investere sine penge i aktier, der kan risikere at falde?

Mille Skjold Madsen mener, at det kommer an på, hvornår du skal bruge pengene. Hvis du skal bruge pengene snart, kan det ikke svare sig at investere dem.

- For hvad hvis markedet falder med 30 procent – kan du tåle det? Måske er det bedre at acceptere de negative renter end risikoen ved, at pengene virkelig kan falde i værdi, siger hun.

Hvis du derimod har et langsigtet perspektiv med din opsparing og først skal bruge dem om mange år, så kan det være en god ide at investere dem.

Tips til at spare op i hverdagen

Det kan virke overvældende at kigge på det store beløb, som man har sat sig for at spare op.

Her råder Mille Skjold Madsen til, at man laver nogle små delmål i hverdagen, der udfordrer en til at spare nogle penge. Det kan eksempelvis være:

  • Brug en madplan

For mange familier er det ofte madposten, der stikker af, når man kigger på budgettet. Her foreslår Mille Skjold Madsen, at man laver en madplan og så vidt muligt holder sig til den. På den måde er det også kun nødvendigt at handle en til to gange om ugen.

Mille Skjold Madsen anbefaler også, at man forbereder mad til flere dage. Det er noget, som hun selv kan mærke gør en forskel på økonomien.

https://imgix.femina.dk/2022-05-16/opsparing_spar_penge_raad.jpeg

- Hvis jeg alligevel skal lave en gryderet, så laver jeg til to eller tre dage på en gang. Så har jeg altid en akutret i fryseren til de dage, hvor det hele sejler.

- Det er lige så nemt at tø en ret op, som det er at bestille takeaway, der nemt kan løbe op i 300 kroner. Man kan spare en del penge i løbet af et år, hvis man gør det i stedet, siger hun.

  • Køb og sælg brugt

En anden udfordring du kan sætte for dig selv er, at du kun må købe og sælge brugt.

Åben dit klædeskab og få sorteret ud i alt det tøj, som du ikke bruger. Du kan sælge det på Facebook Marketplace, Trendsales eller tage på et loppemarked.

Alle pengene du tjener kan ryge direkte ind på opsparingen eller bruges til det nye stykke tøj, som du har kigget på længe.

Mille Skjold Madsen har også sat et mål for sig selv om at sælge brugte ting. Pengene ryger direkte ind på feriekontoen.

- Jeg køber derudover både brugte ting til vores bolig og brugt tøj til mig selv og mine børn. Jeg kan virkelig se, at det frigiver nogle penge i vores budget, og på den måde har vi råd til flere oplevelser, siger Mille Skjold Madsen.

  • Vælg billigere alternativer

Den store udfordring i forhold til at spare kommer især i weekenden, når man gerne vil hygge sig og gøre lidt ekstra med venner samt familie.

Her foreslår Mille Skjold Madsen, at man kan udfordre sig selv med at finde billigere alternativer til et cafebesøg eller en aften på restaurant med veninderne.

- Du kan invitere dine veninder hjem til en kop kaffe i stedet for, at I skal mødes på en cafe. Fredag aften kan I også selv lave en burger og købe en billig rødvin i Rema 1000 i stedet for at spise ude, siger Mille Skjold Madsen og fortsætter:

- Det kan være godt at forberede sig på, hvad man kan lave, i stedet for det man plejer med sine veninder eller kæreste. Se på det som en udfordring fremfor en budgetvenlig løsning.

Husk, at det er en proces at spare op

Det sidste råd fra Mille Skjold Madsen er at huske på, at det er en proces at spare op.

- Det er en muskel, der skal trænes, og man skal være klar over, at man vil have perioder, hvor man kommer til at falde tilbage i en gammel vane. Det skal man ikke dunke sig selv oven i hovedet over.

- Man skal huske på at kigge på processen. Hvis du er nået længere i dag, end du var for en måned siden, så går det stadig den rigtige vej, siger hun.

Det kan også være du er på SU, er en ung børnefamilie eller er et sted i livet, hvor det er sværere at spare op.

- Her skal man have en grundlæggende accept af, at det måske ikke er der, man kan spare op til de helt store ting. Det er vigtigere at hverdagen spiller, end at man halser rundt for at nå et mål.

Læs mere om:

Læs også