Annonce
Træning og kost
7. juni 2022

5 nemme tips til at spise mere plantebaseret

Den plantebaserede kost er kommet for at blive, og er du endnu ikke hoppet med på bølgen, så anbefaler vi, at du kommer i gang! Det behøver slet ikke være besværligt at spise plantebaseret. Små ændringer kan gøre en stor forskel, og her får du 5 tips, der gør det nemt at spise plantebaseret.
Af: Annonce for California Raisins. Foto: Shutterstock
https://imgix.femina.dk/2022-05-31/shutterstock_1699762744.jpg
https://imgix.femina.dk/2022-05-31/crlogo.jpg

Det bliver mere og mere populært at spise plantebaseret, og det er der alverdens gode grunde til! Ikke alene er det godt for planeten – en planterig kost indeholder også masser af gode vitaminer, fibre og mineraler, som din krop er glad for.

Når vi tænker på planter, er det ofte grøntsager og frugter, der popper op i hovedet. Men en planterig kost er meget mere end det. Både fuldkorn, tørret frugt, forskellige slags bønner, ærter og bælgfrugter, vegetabilske olier, nødder og kerner, krydderurter og krydderier kommer også fra planter.

Så hvordan du spiser planter, bestemmer du helt selv. Du kan faktisk skræddersy en plantebaseret kost, så det passer til din livsstil, dit budget og dine præferencer.

Lidt er også godt

Du behøver ikke være veganer for at få glæde af en plantebaseret kost. I stedet for at ændre kosten helt, så kan du ændre lidt. Du kan for eksempel putte linser i din suppe, bytte bacondrys på salaten ud med ristede solsikkekerner og skifte chokoladebaren ud med en håndfuld rosiner som formiddagssnack.

Du kan prøve nogle nye plantebaserede fødevarer. Tjek, hvad der er i sæson lige nu, og skift så nogle af dine gengangere ud med noget nyt. Du kan også variere din tilberedning, så dine grøntsager ikke bliver kedelige. Du kan prøve at stege, ovnbage, rive, spiralisere eller blende dem – eller du kan spise dem rå.

Vi har samlet 5 lette tips til, hvordan du får flere planter ind i din kost.

5 nemme veje til en mere plantebaseret kost.

1. Forbered måltidet

Forberedelse og planlægning af måltider er en fantastisk måde at sikre, at du opfylder dine ernæringsmæssige behov. Især næringsstoffer som vitamin B12, jern, jod, omega-3 fedtstoffer og kalcium kan være svære at få gennem en plantebaseret kost, så det er en god idé at undersøge, hvordan du får dem. At planlægge sit måltid hjælper også med at reducere madspild og spare penge. Brug din fryser, hvis du har en, så dine lækre, plantebaserede måltider kan gemmes og sikre, at du sparer dig selv for tid og stress i hverdagen.

2. Gør planten til hovedrollen

Sæt planter først, når du serverer mad til familie og gæster. Læg de plantebaserede elementer på tallerkenen først, og lad resten komme i anden række. Ofte vil sæsonens smukke grøntsager, tørrede frugter, bønner, og hvad du ellers lægger på tallerkenen, tilføje liv og farve til serveringen.

3. Spice up your life!

Det er og bliver en myte, at plantebaserede retter skulle være smagløse. Krydderurter og krydderier er nemlig 100 procent veganske, så der er altså ingen undskyldning for at spise kedelig smagløs mad. Brug sød paprika og frisk timian og basilikum i en linsebolognese, bag en kartoffelpizza toppet med rosmarin, giv din frugtsalat et pift med frisk ingefær, og drys kanel på din morgengrød med rosiner.

4. Spis plantebaserede snacks

Vegansk chokolade, vegansk chips, vegansk kage – der er mange muligheder på hylderne, når du leder efter veganske alternativer til snacks. Men du kan også snacke hele plantefødevarer, der er blevet en smule forarbejdede, som popcorn, frisk frugt, usaltede nødder, frø eller tørrede frugter. Du kan også lave en lækker dip til dine grøntsagsstænger eller spise knækbrød med nøddesmør.

Tænker du videre i plantebaserede desserter, så bag en rabarbertærte, spis friske jordbær, eller bag æbler i ovnen med rosiner og nødder på toppen. Kan du ikke undvære fløden, kan du i dag få veganske alternativer til fløde, som kan hældes over dine jordbær eller din æbledessert. Mums, det smager skønt, og så er det helt og aldeles vegansk.

5. Få protein på nye måder

Spiser du udelukkende plantebaseret, skal du tænke over, om du får nok protein. Det kan du heldigvis nemt få ved at spise masser af bønner, linser og ærter. De har et højt indhold af protein og fibre og er billige at købe. Du kan erstatte kødet med linser i gryderetter. Hvis du ikke har lyst til at undvære undvære kød, kan du nøjes med at erstatte halvdelen af kødet med linser.

Er en hel kødfri uge for meget for dig, kan du lave en fast ugedag til kødfri dag, som i kampagnen Kødfri Mandag. Måske skal opskriften på din kødfri ugedag indeholde linser, bønner eller ærter? Du kan for eksempel lave linselasagne, moussaka eller bolognese.

https://imgix.femina.dk/2022-06-02/FE_20200916_CERES_Raisins_23943.jpg

Californiske rosiner

Den californiske rosin er en næringsrig og plantebaseret fødevare, som er fuld af fibre, vitaminer og mineraler. Derfor passer den godt ind i en plantebaseret kost. Den er desuden 100 procent naturlig, naturligt tørret og uden tilsat sukker. Californiske rosiner er både en lækker snack, men du kan også bruge dem i bagværk og desserter eller som topping på gryderetter og salater. Du kan finde californiske rosiner i udvalgte forretninger hos Bilka, Føtex og Netto. Se mere her.

Læs mere om:

Læs også