Studiestart
16. august 2022

Hver fjerde kvinde frygter at opleve grænseoverskridende aktiviteter til studiestart

Oprindeligt skulle arrangementerne samle folk og skabe venskaber så studiestarten blev nemmere. Nu viser en ny undersøgelse, at flere frygter dem – særligt de kommende kvindelige studerende
Af: Silje Qvist
studiestart

Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

Parkerne fyldes op rundt omkring i landet med nye studerende, der skal indvies på deres uddannelsesinstitutioner. Lige så traditionsfyldte, som de er, er de ofte forbundet med grænseoverskridende aktiviteter og adfærd. Når man er ny og bare ønsker at være med i fællesskabet, kan det være svært at sige nej til lege, druk og sprut.

En ny undersøgelse fra EVA, Danmarks Evalueringsinstitut, viser, at hver fjerde kommende kvindelige studerende frygter at opleve de sociale aktiviteter i forbindelse med studiestart som grænseoverskridende. Blandt mænd er tallet lidt over hver tiende. Dette skriver Berlingske.

Andreas Pihl Kjærsgård, seniorkonsulent hos EVA, peger på, at den større frygt hos kvinder kan skyldes, at nogle af dem har en opfattelse af, at de kommende aktiviteter vil være mere fornedrende for dem end for mænd.

Her taler han særligt om festerne med store mængder alkohol, hvortil der kan være en risiko for seksuelle krænkelser.

Derudover nævner han, at det for andre kan være grænseoverskridende i sig selv at være blandt så mange nye mennesker på én gang.

Det vigtige fællesskab

Særligt aktiviteterne i starten er vigtige for det store fællesskab på uddannelsesinstitutionerne. Det forklarer My Madsen til Berlingske. Hun er postdoc på Nationalmuseet og har tidligere skrevet en ph.d. om studiestart.

“Meningen med aktiviteterne er, at det skal være grænseoverskridende, hvor folk skal komme lidt ud over sig selv. Men det er kun meningen, så længe det er konstruktivt,” forklarer hun.

Et konstruktivt formål er hertil at skabe fællesskab og relationer mellem de studerende.

“Men nogle gange kan man træde over stregen, hvor det kan blive krænkende,” siger My Madsen.

Tidligere sager med grænsesøgende introforløb har vist, at der kan være en grund til, at næsten hver fjerde kommende kvindelige studerende frygter aktiviteterne på introturene.

Et par eksempler er fra 2015, hvor kvindelige studerende på CBS skulle simulere oralsex på en banan på introtur, mens de mandlige studerende kaldte dem for “ludere”.

I 2019 måtte CBS bortvise 25 introvejledere for brud på alkoholpolitikken og for krænkende adfærd over for de nye studerende på introturene.

“Førhen hørte man ikke noget om det, der skete under introforløbene. Måske internt blandt venner, men så kom det i medierne. De episoder kan skabe nervøsitet og frygt, når man som kommende studerende hører om de værste ting fra introforløbet,” siger My Madsen.

Større frafald blandt dem, som ikke drikker

Gennem studiestarten opnår man en tilknytning til sine medstuderende. Får man ikke den tilknytning, kan man få en sværere tid på studiet.

I 2019 lavede EVA en anden undersøgelse, der viste, at førsteårsfrafaldet var størst blandt de studerende, der netop ikke drikker i studiestarten.

På universitetsuddannelserne faldt 11 procent af de studerende fra, hvis de drak seks eller flere genstande en til to gange ugentligt i studiestarten. Mens det blandt dem, der ikke drak alkohol til de sociale arrangementer under introforløbet, var oppe på 21 procent i frafald.

“Vi har en opfattelse af at alkohol gør os mere åbne og sociale. Det kan for nogen være et redskab til at lære folk at kende og komme andre ved. Og dem, der ikke drikker alkohol, skal finde en anden måde at være med, og det er måske ikke lige let for alle,” siger My Madsen.

EVAs nye undersøgelse viser også, at omkring 75 procent af de kommende studerende mener, at det er vigtigt at få venner på studiet.

Læs mere om:

Læs også