Iran
12. oktober 2022

Pludselig stormede politiet klasselokalet

Protesterne mod regimet fortsætter på fjerde uge. Nu øger de iranske sikkerhedsstyrker indsatsen mod demonstranterne. Demonstranterne kalder det en ”massakre”.
Af: Silje Qvist
iran protest

Foto: Salampix/Abaca/Ritzau Scanpix

I byen Zanjan sad pigerne klar i klasselokalet parat til at modtage dagens undervisning, da fire kvindelige politibetjente stormede ind. De tog pigernes telefoner, og bad dem om at tage deres tørklæder af.

”Det virkede som om, de ledte efter nogle specifikke piger. Jeg ved ikke hvorfor, men de bad nogle af eleverne om at klippe deres hår kortere. De advarede os mod at deltage i protesterne, ellers ville vi ikke få lov til at komme tilbage i skole,” fortæller en af eleverne på pigeskolen til det iranske medie Iranwire.

En anden studerende i byen Karaj har fortalt, at politiet forleden arresterede flere af hendes klassekammerater, da politiets sikkerhedsstyrker stormede deres huse om natten.

Dette sker formentligt efter, at flere unge piger har deltaget i protesterne mod regimet. Det skrev Femina i sidste uge

Protesterne i Iran fortsætter på sin fjerde uge, efter Jina Mahsa Aminis død fik tusindvis af mennesker til at gå på gaden og demonstrere mod regimet. Der er tale om, at det ikke længere bare er protester - men starten på en større revolution, mener demonstranterne.

Det iranske regime har forsøgt at blokere internettet og slå hårdt ned mod demonstranterne for at stoppe optøjerne. Men demonstranterne har indtil videre fundet nye metoder til at få deres budskab ud til resten af verden og dele billeder og videoer fra optøjerne.

Politiets sikkerhedsstyrker har i den kurdiske by Sanandaj brugt skydevåben og tåregas mod folks hjem. Det viser flere videoer, der er blevet postet online af den norske menneskerettighedsgruppe Hengaw, skriver The Guardian. En kvindelig demonstrant kalder det en "massakre".

"De har lukket byen ned og slagter folk indenfor med skydevåben og bomber, blot fordi de kæmper for frihed," fortsatte den kvindelige demonstrant til The Guardian.

Ifølge organisationen Iran Human Rights (IHR) viser de nyeste tal, at mindst 201 mennesker har mistet livet i protesterne mod det iranske regime. 23 af dem er mindreårige.

Derudover er flere hundrede hårdt sårede, og flere tusind er blevet arresteret af politistyrkerne. Regeringen har meldt ud, at mere end 20 politifolk er døde i protesterne også, skriver Reuters.

Omkring 108 dødsfald er sket i Kurdistan i den vestlige del af Iran, hvor Jina Mahsa Amini kom fra. På trods af de mange dødsfald er befolkningen tilsyneladende stadig motiveret for forandring.

”Verden skal se dette for at forstå, at iranerne ikke helmer, før regimet er faldet. Sanandaj udsættes stadig for hård ild fra IRI (Islamiske Republik Iran) og kurderne holder moralen højt ved at danse til den smukke kurdiske musik. Deres mod er forbløffende,” skriver en bruger på Twitter til denne video.

Læs mere om:

Læs også