Samfund
19. oktober 2022

Hun klatrede uden tørklæde, så forsvandt hun. Nu er iransk klatrer dukket op – og hun har en besked

Da hun i weekenden klatrede sig til en fjerdeplads, var det uden det tørklæde, det iranske regime ellers kræver, at hun bærer. Så kunne hendes venner pludselig ikke få kontakt til hende. Nu er den iranske klatrer Elnaz Rekabi dukket op i Teheran.
Af: Anne Wittorff
https://imgix.femina.dk/2022-10-19/20221019-095416-1-2599x1678ma.jpg

Foto: Ho/EPA/Ritzau Scanpix

Det vakte opsigt, da den iranske klatrer Elnaz Rekabi i weekenden klatrede sig til en fjerdeplads i de asiatiske mesterskaber. Ikke kun fordi hun er god til at klatre – men også fordi hun ikke bar det tørklæde, det iranske regime kræver.

Efterfølgende meldte hendes venner, at de pludselig ikke kunne få fat i hende. Og BBC-vært Rana Rahimpour skrev på Twitter, at der var “bekymringer for hendes sikkerhed”.

Nu er Elnaz Rekabi dukket op i Teheran igen. Tidligt onsdag morgen – lokal tid – blev hun fløjet ind og modtaget af store flokke, der hyldede hende for hendes bedrifter. Det skriver BBC.

Det er usikkert, hvor hun nu er på vej hen.

I et post på Instagram beklager hun, at hun har gjort folk bekymrede. Og forklarer samtidig, at det var et uheld, at hun ikke havde tørklæde på, da hun klatrede.

- På grund af dårlig timing, og et uventet opråb, hvor det blev min tur til at klatre, faldt min hijab utilsigtet af, skriver hun ifølge BBC.

Andre iranske kvinder, som har deltaget i konkurrencer i udlandet – uden tørklæde - har fortalt, at de har oplevet et pres fra de iranske myndigheder for at udkomme med lignende undskyldninger, fortæller Rana Rahimpour ifølge BBC. Nogle af dem har valgt ikke at tage tilbage til Iran.

For to år siden, fortalte en iransk skakspiller, at hun havde fået dødstrusler efter et foto af hende var begyndt at cirkulere. På billedet spillede hun kamp i Shanghai – uden tørklæde.

Shohreh Bayat, som den iranske skakspiller hedder, insisterede i første omgang på at hun havde haft tørklædet løst over sit hår, men valgte efterfølgende at smide tørklædet og søge asyl i Storbritannien. Hun var blevet truet med fængsel i Iran.

- Jeg var nødt til at vælge side, fordi jeg blev bedt om at skrive en undskyldning på Instagram, fortalte hun til BBC.

Den iranske ambassade i Seoul har tidligere benægtet, at der skulle være pres eller trusler indblandet: De har kaldt det "fake news", "løgne" og "falsk information".

Læs mere om:

Læs også