Christine og hendes medaktivister afbrød partilederdebatten: ”Det chokerede mig, at politikerne blev så vrede”
Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Det har aldrig været naturligt for Christine Roj at gøre noget ulovligt.
Hun tør knapt cykle over for rødt eller andet, der grænser til at være kriminelt.
Men efter partilederdebatten søndag aften endte hun sammen med sine medaktivister i politiets varetægt.
Hun var én af de aktivister, der rejste sig op i DR’s Koncertsal med et banner i hænderne, hævede stemmen og afbrød debatten.
Christine har før været med til klimademonstrationer og klimamarch, men det her var første gang, hvor hun for alvor skulle gøre noget kontroversielt.
– Vi ville kun afbryde kort. Så når vi havde sagt vores ting, ville vi gå ud igen. Vi ville ikke forhindre debatten i at foregå.
Demonstrationen har efterfølgende modtaget en del kritik.
”I ødelægger demokratiet. Hvad bilder I jer ind?” Råbte Søren Pape Poulsen (K).
”Gå nu hjem med jer!” Lød det fra Alex Vanopslagh (LA).
– Det var meget grænseoverskridende og ubehageligt at stå der, og jeg havde ikke regnet med, at politikerne ville fare op på den måde. Det var meget overvældende for mig, siger Christine Roj.
Da Christine havde rejst sig, kiggede hun rundt og forsøgte at læse rummet. Mange blandt publikum var chokerede og forvirrede.
– Det, som vi primært gerne ville, var at tale til folk. Jeg brugte enormt meget tid på at kigge rundt i rummet og se, hvad folk syntes om det her, der skete. Jeg prøvede på en måde at skabe kontakt.
Hele handlingen varede under et minut, men føltes som meget længere, fortæller hun.
– Det chokerede mig, at politikerne blev vrede over vores demonstration. Mange mennesker føler, at vi ødelagde demokratiets aften. Jeg synes det, vi gør, er meget demokratisk. Det er et problem, hvis man ser politik som noget, man kun må sige noget om, hvis man stiller op til Folketinget.
– Det er et repræsentativt demokrati, vi har. Vi har udliciteret den lovgivende magt, men vi har ikke udliciteret vores ytringsfrihed. Vi kan og bør stadig have ret til at ytre os, og afbryde, når vi ikke bliver hørt.
Christine er med i gruppen kaldet ”Extinction Rebellion”. Et internationalt aktivistnetværk med rødder i miljøbevægelsen.
Allerede da valget blev udskrevet, havde gruppen talt om, hvordan de kunne være med og ikke mindst, hvad de kunne gøre.
De havde aftalt, at de skulle tage til debatten og rejse sig op, når debatten drejede sig ind på klima.
Når fløjten lød, vidste Christine og hendes medaktivister, hvornår de skulle rejse sig.
Det var den perfekte timing til en af valgets sidste partilederdebatter.
– Der sker det smukke, når der er Folketingsvalg, at alle bliver bevidste om deres rolle i demokratiet, og folk går op i, hvor de skal sætte deres kryds. Det er en enormt god tid at diskutere politik og vores politiske system, siger Christine.
Indimellem kan hun godt vakle mellem, om det nu var det rigtige at gøre. Den tvivl mærkede hun meget inden debatten.
– Folk bliver sure, når man gør noget kontroversielt. Men når det handler om klima, bliver vi nødt til at afbryde og protestere, fordi der er så kort tid til at handle. Og der bliver ikke gjort nok.
Efter demonstrationen blev Christine og de andre aktivister eskorteret ud af koncertsalen. De fik mange negative tilråb fra det publikum, der havde overværet debatten. Christine fortæller, at de også har fået støttende tilkendegivelser fra folk.
– Mange mennesker har tilkendegivet, at de støttede vores aktion, også kunne se den politiske fastlåshed, debatten var udtryk for, og som så vores handling som den kamp for demokratiet og kloden, vi gerne vil have det til at være.
– Men det er svært at sige, om vi er kommet i mål med, hvad vi gerne ville. Jeg håber og tror virkelig på, at samtalen om, hvad vi vil med vores demokrati, hvordan vi redder klimaet, og hvilke muligheder vi har i Danmark for det, vil komme til sin ret. Vi kan udvikle vores demokrati i Danmark. Klimakrisen udstiller den nødvendighed. Men kun tiden vil vise, om det lykkes.
Hun understreger, at de har en stor opgave i at nå ud til de mennesker, som så debatten og forklare deres intentioner med demonstrationen.