De 10 bedste julekalendere nogensinde
Foto: Tv2/Jyllands Posten/Ritzau Scanpix
10. Andersens julehemmelighed (1993)
Søren Østergaard, Torben Zeller, Niels Olsen, Søren Hauch-Fausbøll og Claus Bue var kongerne af dansk improvisationsteater i begyndelsen af 1990’erne.
Det var dengang, man kunne vise gakket impro-teater på DR i bedste sendetid, og der lavede skuespillerensemblet så programmer som Så hatten passer og Hatten Rundt med stor succes.
I 1993 gik de til konkurrenten TV2 og lavede voksen-julekalenderen Andersens julehemmelighed, der endte med at blive en af de mest sete voksen-julekalendere nogensinde.
Andersens julehemmelighed handler om Julemand 39, som har lavet rod i sin julemandsgerning, og derfor skal han op til julemandseksamen igen.
Hvis han dumper, bliver han degraderet til julenisse.
Hans eksamensopgave bliver at få den julehadende Familien Andersen til at holde jul igen, men far Tage, mor Åse og datteren Putte gemmer på noget af en hemmelighed om, hvorfor de ikke holder jul. Og den må opklares, før det for alvor kan blive jul.
Julekalenderen er instrueret af Claus Bue, som også spiller Julemand 39 selv, og indeholder en række humoristiske sange, som sagtens kan tåle et genhør, bl.a. Puttes sang til sin elskede gas- og vandmester.
Andersens julehemmelighed kan købes på Blockbuster.
9. Jul på Vesterbro (2003)
Få mennesker har sat så stort et aftryk på den danske popkultur i dette årtusinde som unikummet Anders Matthesen.
Multikunstneren besidder et særligt komisk talent, der rækker langt udover almindelig stand-up.
Animationsfilmene Ternet Ninja 1+2 og Terkel i knibe blev kæmpe succeser i biografen, og figurer som den voldelige alkoholiker Stewart Stardust er blevet allemandseje. Ikke mindst takket være julekalenderen Jul på Vesterbro.
Den satiriske voksen-julekalender fra 2003 handler om familien Stardust, hvor sønnen Danny lige er blevet løsladt.
Igennem de 24 afsnit à cirka et kvarters varighed dukker flere af Matthesens ikoniske karakterer op, blandt andet Arne Nougatgren.
Et terrorplot omhandlende Stewarts pølsevogn er den gennemgående historie samt en række socialrealistiske emner fra den hårde ende af stenbro-samfundet.
Som altid med Anders Matthesens projekter, er der nogle uhyre catchy sange med. Især den titulære Jul på Vesterbro er en ørehænger af højeste kaliber, og seriens soundtrack har da også solgt dobbeltplatin.
Jul på Vesterbro er pt. ikke tilgængelig for hverken streaming eller køb online.
8. Brødrene Mortensens jul (1998)
Den 14-årige Wilhelm Mortensen (Lasse Baunkilde) mener, han er lidt for voksen til julen og er godt knotten over sit fejlslagne forsøg på at charmere den søde Kaffe Hanne (Sofie Lassen-Kahlke) ved Svendsens Kaffebar.
Når kalenderen skriver december, begynder Wilhelms lillebror Hugo at modtage mystiske breve fra den uidentificerede J.N. Brevene leder Hugo og Wilhelm rundt i København efter spor, der fører til skribentens identitet.
Brødrene Mortensens Jul, der er produceret af Regner Grasten og baseret på Bjarne Reuters bog Børnenes Julekalender, skriger julehygge med en snedækket København og et væld af farverige karakterer og underfundig humor.
En herlig fortælling om at huske at holde sit indre barn ved lige. Og med et soundtrack, hvor den folkekære sanger Bamse har fanget julens stemning sublimt.
Det er svært at holde julen ude med Brødrene Mortensens jul.
Brødrene Mortensens jul kan købes på Blockbuster.
7. Jul i Valhal (2005)
Sofie og Tove flytter ud til Toves mor Ragnhild 1. december, inden de skal flytte til Singapore i slutningen af måneden.
Ragnhild har dog lejet første sal ud til Asbjørn og hans to børn, Jonas og Emma. Sofie og Jonas bliver hurtigt venner, anderledes går det dog for Asbjørn og Tove.
En dag finder Sofie den nordiske gud Loke i lænker. Hun løsner hans lænker mod at få tre ønsker opfyldt. Med Lokes frigørelse begynder fimbulvinteren. Den lange hårde vinter, der varsler verdens undergang, ragnarok.
Med sange, der stadig bliver spillet i dag (Hvem kan ikke huske Lokes Rapsody?), og en fantastisk frelsehistorie, der blander familiedrama og komik sammen, er Jul i Valhal en all timer, når det kommer til danske julekalendere.
Jul i Valhal er pt. ikke tilgængelig for hverken streaming eller køb online.
6. Jul på slottet (1986)
Åh suk, hvem der bare havde sådan noget smukt hår som Prinsesse Miamaja (Hanne Steensgaard) og en flot udkåren på en hvid hest som Valentin (Jens Zacho Böye).
Jul på slottet var i sandhed en fryd for øjet, da den blev sendt første gang i 1986.
Serien er optaget på Rosenholm Slot og handler om et fattigt kongerige, der må betale krigsskadeerstatning til nabolandet enten i form af kongens vægt i guld eller ved at gifte prinsesse Miamaja bort inden jul.
Der er naturligvis også en ond greve (Waage Sandø) med og hans tumpede nevø, som forsøger at spolere det hele, mens nissefamilien på slottet, bestående af bl.a. drillenissen Fimpe (Allan Olsen) og far Magnum (Ole Thestrup), forsøger at sprede lidt god julestemning med en række ørehængende sange.
Her er de sange, vi har lyttet mest til i år. Der er særligt én ting, der undrer os
Ved gensyn af julekalenderen i dag kan man godt fnise lidt over de karikerede kostumer og de hjælpeløse kulisser, den hårde lyssætning, der kaster slagskygger, og boomstænger i billedet. Men tager man barndommens magiske briller på, er Jul på Slottet stadig en herlig julekalender.
Jul på slottet kan ses på DR Bonanza.
5. Jesus & Josefine (2003)
Det er de færreste julekalendere, hvor kristendommen er i fokus, og det er her, at Jesus og Josefine tager teten.
Josefine hader julen, fordi hun selv har fødselsdag 24. december, og hun føler, at julen altid overskygger hendes dag.
Hun falder over en lille butik ejet af den mystiske Thorsen, og her finder hun et krybbespil. Krybbespillet sender hende tilbage til år 12 e.Kr., hvor hun møder Jesus.
Josefine begynder så småt at blive venner med Jesus og ændrer tidens løb i små træk gennem deres interaktioner.
Man skal passe på, hvad man ønsker sig, for det kan være, det går i opfyldelse. En fremragende julekalender om opofrelse på alle parametre.
Og med en yderst truende Kjeld Nørgaard som Thorsen er Jesus og Josefine en julekalender, man sent kommer til at glemme.
Jesus & Josefine er pt. ikke tilgængelig for hverken streaming eller køb online.
4. Nissebanden i Grønland (1989)
En perlerække af store danske skuespillere, forrygende naturbilleder, slædefart over isen, gode sange og en skurk, der hele tiden er lige i hælene på de godmodige nisser i centrum.
Det er ingredienserne i den succesfulde opskrift bag Nissebanden i Grønland. Forløberen Nissebanden (1984) var også god, bevares, med den her slog den ligesom bare med flere længder.
Nissebanden bliver sendt til Grønland af Agent A-38 (ham med pilothjelm, moustache og opklappelige briller) for at hjælpe Julemanden med at lave julegaver til alle børnene.
Julemanden selv er nemlig i mellemtiden taget ud for at lede efter to stjernesten, som har en magisk kraft.
Skurken Fiffig Jørgensen er fulgt efter Nissebanden til Grønland, og så er der ellers lagt op til ballade, når det selvfølgelig lykkes ham at få fat i ønskestenene og trylle sig selv om til Julemanden.
Flemming Jensen, Ann Hjort, Kirsten Peüliche og Terese Damsholt var med til at gøre julekalenderen uforglemmelig sammen med de bjergtagende billeder fra et sneklædt Grønland og den kære sæl Luffe.
Nissebanden i Grønland kan ses på DR Bonanza.
3. The Julekalender (1991)
Det er ikke rigtig nytårsaften, før butleren James godt stangbacardi er snublet over tigerskindstæppet i 90-års-fødselsdagen, der bliver vist hvert år på DR.
Lidt samme status har TV2 voksen-julekalenderen The Julekalender efterhånden opnået.
Siden den blev vist første gang i 1991, er den blevet genudsendt ikke mindre end 12 gange, og har fået både et norsk og et finsk remake.
Handlingen udspiller sig i det jyske, hvor de tre nisser Fritz, Hansi og Günther skal finde nøglen til en spilledåse, som skal trækkes op, ellers dør nissen Gammel Nok.
12 nye julefilm, der får dig i den helt rigtige julestemning
Kartoffelægteparret Sand, der bor på en nærliggende gård er uvidende om dette, mens deres logerende Benny er ude efter nisserne.
Han er nemlig en nåsåer, rødhuernes ærkefjende, og kampen mod tiden for at redde Gammel Nok før jul går i gang.
Det er trioen De Nattegale, der spiller (næsten) alle rollerne og har inficeret det danske sprog med et hav af danglish-udtryk.
”It’s hard to be a nissemand” og ”Bop, bop” har kultstatus, og supplementserien CWC Wildcard er uovertruffen satire over diverse lokal-TV-stationer.
The Julekalender kan købes på Blockbuster.
2. Pagten (2009)
I Pagten er en nissefamilie draget ud for at finde ’Pagten’, en gammel kraft lavet mellem mennesker og nisser, der kan bringe varme nok i verden til at besejre den onde isdronning Iselin.
Den unge nisse Lyda tror, hun har fundet det menneske, der kan hjælpe med at finde Pagten i skoledrengen Malte.
Malte har ellers nok at se til med skolens bølle Rune, da han bliver draget ind i den magiske rejse.
De bliver nødt til at arbejde sammen, hvis Iselin ikke skal fryse alle nisser og herske over den magiske verden med sin kulde.
Pagten tager en mere seriøs tone med grafiske mobbescener og en oprigtigt skræmmende Iselin, der altid er omgivet af mørke, tåge og frost.
Julekalenderen imponerer med sine flotte kostumer og vilde, praktiske effekter af en julekalender taget i betragtning.
En klassisk fortælling om det gode mod det onde, der formidles børnevenligt, men uden at tale ned til nogen. Selvom der har været gode julekalendere efter Pagten, er der ikke nogen, der har slået den, siden den udkom i 2009.
Pagten kan ses på Filmstriben.
1. Alletiders jul (1994)
Hvis der er én julekalender, der for alvor centrerer sig om julen, må det være Alletiders Jul. Den lille nisse Pyrus har nærmest skrevet sig selv ind i den danske kulturkanon med fire julekalendere og en film.
Det hele startede dog med Alletiders jul.
Nissen Pyrus (Jan Linnebjerg) skal i lære under arkivnissen Guttenborg (senere Gyldengrød, spillet af Paul Hüttel) i Danmarks Rigsarkiv, som intet har at gøre med ris til Pyrus’ store skuffelse.
Efter at en trylleformular et gået galt, er alle spor af julen slettet. Det er nu op til Pyrus og Gyldengrød (og den mystiske Freja, der dukkede op kort efter trylleformularen) at genopspore julen gennem tidens løb inden 24. december. Ellers vil julen være fortabt for evigt.
Alt imens har rigsarkivaren Birger Bertramsen og hans nye assistent Josefine Brahe fået til opgave af Kongehuset at finde ud af, hvordan den danske jul er blevet til det, vi kender i dag.
Alletiders Jul blander komik, hygge, sange og historieundervisning perfekt, og du bliver både underholdt og lærer noget samtidig.
Den kommer julen nærmest, er godt fortalt og leverer underholdning i topklasse. Af de grunde kommer den ind som nummer ét på vores liste.
Alletiders jul kan købes på Blockbuster.
Denne artikel blev første gang bragt af Vi Elsker Serier. Dette er en redigeret version.