Samfund
13. januar 2023

Ny rapport: Så slemt står det til på de danske hospitaler

Hospitalerne er efterladt i værre forfatning, end inden pandemien ramte. Nu viser ny rapport, at der venter et år med mindst lige så lange ventetider. Professor peger på en forhandling med sygeplejerskerne som mulig løsning.
Af: Silje Qvist
sundhedsvæsen

Foto: René Schütze/Fotograf René Schütze/Ritzau Scanpix

Ventelisterne er lange og bliver kun endnu længere. Udredningsretten bliver overholdt sjældnere end før. Produktiviteten er faldet.

På landets mange sygehuse og hospitaler ser det skidt ud i øjeblikket.

”Vi kigger desværre ind i en periode, hvor patienterne vil opleve lange ventetider,” skriver Sophie Løhde (V), der er indenrigs- og sundhedsminister.

Diagnosen fremgår af en ny eftersynsrapport, der har kigget på udviklingen fra 2019 til 2022, og er stillet af Indenrigs- og Sundhedsministeriet.

Det skriver TV2.

Af rapporten fremgår det ifølge TV2, at danskerne i gennemsnit ventede over 30 dage på en behandling for en somatisk lidelse i 2019. I 2022 er ventetiden steget til 46 dage og forventes yderligere at stige i løbet af i år. En somatisk lidelse er det, der tilhører kroppen, modsat psykiske lidelser, der tilhører sindet.

Det ser værst ud i Region Syddanmark, hvor ventetiden på somatiske behandlinger i gennemsnit er 50 procent højere end i Region Hovedstaden og -Sjælland.

Ifølge Indenrigs- og Sundhedsministeriet er den forværrende tilstand af sundhedsvæsenet sket selvom, der er ”blevet tilført betydelige økonomiske midler til regionerne” for at løse problemerne.

Rapportens konklusioner kommer ud på dagen, hvor Danske Regioner og regeringen starter forhandlingerne på en akutplan, der skal strække sig over to år.

I en pressemeddelelse skriver sundhedsministeren, at ”vi ser ind i en periode, hvor patienterne vil opleve lange ventetider, inden det vil gå den rigtige vej.”

Formanden for Danske Regioner Anders Kühnau og sundhedsminister Sophie Løhde har forud for forhandlingerne forsøgt at forberede danskerne på, at problemerne kommer til at strække sig over længere tid.

TV2 har talt med professor Jes Søgaard fra Syddansk Universitet. Han finder ikke konklusionerne fra rapporten overraskende, men han kalder dem for ”bekymrende”. Han forventer lange udsigter til, at ventelisterne bliver afviklet.

”Det betyder, at man i en periode på formentlig et års tid skal have højere aktivitet, end man normalt har, fordi der kommer ikke færre patienter. Der ser vi desværre det modsatte,” siger Jes Søgaard til TV2.

Jes Søgaard vurderer, at vi måske skal nå til 2025, inden ventelisterne er nedbragt til et ”rimeligt” niveau.

Da TV2 spørger professoren, om hans bud på en løsning på problemerne, svarer han:

”Så ville det først og fremmest være at komme i gang med nogle forhandlinger med sygeplejerskerne og finde ud af, hvad der skal til for at fastholde og rekruttere flere sygeplejersker.”

Læs mere om:

Læs også