Kvinder fortæller om "stealthing": "Det skal selvfølgelig være kriminelt"
Foto: Unsplash
"På den ene side tænkte jeg, at jeg har jo haft frivillig sex med ham – han har jo ikke voldtaget mig. Men på den anden side følte jeg, at min grænse var overskredet."
Sådan beskrev Anja hendes oplevelse af at have været udsat for stealthing.
Stealthing dækker over, når en person under et samleje med kondom fjerner kondomet, uden at sexpartneren opdager det.
Men skal det være strafbart i Danmark?
Organisationer som Everyday Sexism Project Danmark mener, at stealthing bør kriminaliseres som et seksualiseret overgreb – ligesom det er i lande som Tyskland, England, Canada og New Zealand.
Det forklarede talsperson for organisationen, Zen Donen, til femina i december.
– Man har jo givet sit samtykke til sex under nogle bestemte omstændigheder, som er, at det er med kondom. Vi har for nylig netop slået fast i straffeloven, at et løbende samtykke er afgørende for, at der er tale om sex og ikke et overgreb.
Meget tyder på, at stealthing er et udbredt fænomen, hvis man kigger på internationale undersøgelser og et hav af henvendelser fra privatpersoner til Everyday Sexism Project Danmark.
TV 2 bragte i weekenden endnu en fortælling om en kvinde, der har været udsat for stealthing.
I de fleste af historierne beskrives det, at stealthing føltes som et overgreb.
Ifølge retsordfører for Socialdemokratiet, Bjørn Brandenborg, er stealthing noget, de i regeringen mener, der skal gøres noget ved – men mere præcist hvad og hvornår ved han ikke.
Hvad er din og regeringens holdning til stealthing?
– Jeg synes, det er forfærdeligt, at det sker, og i virkeligheden synes jeg, det er helt vildt ulækkert.
Mener I, at det bør kriminaliseres?
– Det korte svar er, at jeg synes, det er noget vi skal kigge på og se, om vi ikke kan gøre noget ved det. I vores regeringsgrundlag for den kommende periode har vi skrevet, at vi vil fjerne muligheden for at afsone med fodlænke, hvis man har begået en voldtægt. Og jeg synes, at det her med stealthing er et godt eksempel på en ting, som vi passende kunne kigge på i samme ombæring, når vi alligevel er i gang med at lave noget af loven om på det område.
I Enhedslisten mener de, at stealthing bør være omfattet af straffeloven. Det forklarer rets- og ligestillingsordfører, Rosa Lund.
– Jeg tror, at der er rigtig mange kvinder, der har kendt til det i mange år, men det er ikke blevet talt højt om i den offentlige samtale. Men det er jo faktisk et fysisk overgreb, når kondomet bliver fjernet midt i akten, siger hun.
Hun mener ligesom Zen Donen, at det er det manglende samtykke, der bør gøre stealthing strafbart.
– Der er meget stor forskel på at have samtykket til sex med kondom som prævention, og så pludselig ikke at have den beskyttelse længere. Derfor tænker jeg, at det selvfølgelig skal være kriminelt, når man lige pludselig har sex på en måde, som man ikke har samtykket til. Det er jo det, vi rigtig gerne vil undgå med samtykkeloven.
Rosa Lund forklarer, at hun vil tage emnet op til diskussion i både rets- og ligestillingsudvalget og understreger, at hun synes, at vi i Danmark er bagud i forhold til ikke at have lavet lovgivning omkring stealthing endnu.
– Jeg synes, at vi er meget langt bagud i det hele taget på det her område. Der gik jo også lang tid sammenlignet med andre lande, før vi overhovedet fik samtykkeloven.
Både SF og Venstre er enige i, at stealthing lægger sig op ad andre seksualiserede overgreb.
Karina Lorentzen fra SF giver i et skriftligt svar partiets holdning til stealthing:
"Jeg deler faktisk opfattelsen af, at stealthing kan opleves som et overgreb, fordi der ikke er givet samtykke til sex på den måde. Desuden er der jo en oplagt risiko for, at man smitter med en kønssygdom, når man ikke bruger kondom. Vi har dog i SF ikke diskuteret temaet endnu, og derfor har jeg ikke en færdig holdning til emnet endnu."
Retsordfører i Venstre, Preben Bang Henriksen, lægger i et skriftligt svar også op til handling på området.
"Der er ingen tvivl om, at stealthing har væsentlige lighedspunkter med et regulært overgreb mod kvinden. Jeg vil derfor bede Justitsministeriet om at vurdere strafbarheden. Kan der ikke straffes i dag, vil jeg bede Ministeriet redegøre for mulighederne for at lade denne adfærd omfatte at straffeloven for fremtiden."