Samfund
31. marts 2023

Johanna fik en fødselsdepression, da hun blev mor til tvillinger. Og hun er langt fra alene

Da Johanna Stevns Fabrin var alene på barsel med tvillinger, fik hun en fødselsdepression. Længere barsel til tvillingeforældre kan være løsningen, men det forslag har regeringen netop afvist.
Af: Af Nanna Niemann
Tvillingemoedre

Foto: Privat

– Jeg ville ønske at nogen havde fortalt mig, at det ikke ville blive den samme slags barsel med tvillinger, siger Johanna Stevns Fabrin, der blev mor til tvillinger i sommer.

For det var en helt anden oplevelse, end da hun blev mor til sidst første barn, en datter, der i dag er tre år.

Johanna og hendes mand blev enige om, at han tog orlov de første 14 dage, og at Johanna derefter var alene på barsel.

I stedet lagde de fars barsel på tre måneder i forlængelse af Johannas barsel. Det gjorde de for at have tid nok på barsel, i tilfælde af at tvillingerne havde udfordringer, der ville kræve ekstra tid.

https://imgix.femina.dk/2023-03-28/thumbnail_image3.jpg

Men det betød, at hun var alene med tvillingerne, og det gik ud over overskuddet og egenomsorgen. På et tidspunkt var Johanna så presset, at hun blev nødt til at søge hjælp.

– Jeg kunne ikke finde kontakten til tvillingerne. Jeg rakte ud til min læge og sagde, at der var noget galt.

Johanna blev screenet for efterfødselsreaktioner, og lægen kom frem til, at hun havde en moderat fødselsdepression, angst og et forhøjet stressniveau.

"Jeg synes ikke, vi kan være det bekendt"

Johanna er langt fra den eneste, der har haft hård start på livet som tvillingeforælder.

Flere undersøgelser viser, at forældre til tvillinger er mere udsatte for efterfødselsreaktioner som for eksempel fødselsdepressioner.

Helle Birkholm-Buch er autoriseret psykolog og har haft fødselsforberedelse for omkring 1.500 tvillingeforældre.

Hun er også medstiller af borgerforslaget om længere barsel til tvillinge- og flerlingefamilier, som har fået over 50.000 underskrifter.

Helle Birkholm-Buch understreger, at forældre til tvillinger får en særlig sårbar start på forældrelivet.

– At have to børn med akutte behov er en enorm fysisk og psykisk belastning. Mange tvillingemødre beskriver amningen som den mest stressende begivenhed i deres liv.

Det at blive forældre til tvillinger medfører en øget risiko for angst og udbrændthed, forklarer hun.

Når det kommer til depression, er tvillingemødre langt mere udsatte for depression end normalbefolkningen.

Borgerforslaget går ud på at udvide barslen for flerlingefamilier med 26 uger med barselsdagpenge, som forældrene kan dele imellem sig. Så har forældre mulighed for at være på barsel samtidig i den første tid.

– Man ville give forældrene muligheden for, at det ikke går ud over parforholdet og give dem en følelse af at kunne slå til som forældre.

Afvist

Borgerforslaget blev for nylig behandlet i Folketinget, hvor det blev stemt ned.

Alle oppositionens partier stemte for, men regeringens partier stemte imod med argumentet om, at der ikke var finansiering i borgerforslaget.

– Under behandlingen af borgerforslaget talte alle partier, inklusiv regeringen, positivt for det, siger Lisbeth Bech-Nielsen, der er medlem af Folketinget for SF.

Hun mener, at det er nødvendigt med udvidet barsel for at ligestille tvillingfamilier med andre familier.

Nu er oppositionen gået sammen om et forslag til finansiering af udvidet barsel til tvillingfamilier. Det vil koste omkring 70 millioner kroner om året.

– Det lykkedes. Vi har fundet langt flere penge til finansiering. Hvis regeringen er uenige i finansieringsmulighederne, kan de jo indkalde til forhandlinger og selv finde finansiering, siger Lisbeth Bech-Nielsen.

Helle Birkholm-Buch er rystet over, at regeringen har afvist forslaget.

– Vi ville kunne spare penge, i forhold til hvad det koster at behandle børn og forældre for konsekvenserne af efterfødselsreaktioner. Samfundsmæssigt ville det være en langt mere fair behandling af børnene, siger hun.

En helt anden start

Johanna Stevns Fabrin undrer sig også over, at forslaget blev nedstemt. For hende ville den ekstra barsel have gjort en verden til forskel.

Almindelige ting som tandlægebesøg, lægebesøg, fysioterapeut og frisørbesøg er besværlige eller næsten umulige at tage til, når man har tvillinger.

Da hun fortæller sin historie til femina, har hun en ubehandlet bihulebetændelse på anden uge, fordi det har været umuligt at komme til læge.

Familien er ekstra pressede, da ingen af dem har forældre i nærheden. Hendes forældre bor i USA og svigerforældrene på Fyn.

https://imgix.femina.dk/2023-03-28/thumbnail_image0.jpg

– Det er sværere at spørge veninder og bekendte om hjælp til pasning, når det er tvillinger, fortæller hun.

Tidspres og manglende omsorg var med til at skubbe hende ud over kanten, men det mener hun, kunne være undgået, hvis begge forældre havde haft mulighed for at tage barsel i den første tid.

– Jeg tror næsten ikke, at der havde været de problemer, hvis min mand havde haft barsel samtidig. Det kunne have givet så meget mere luft i familien og ro og fred til alle tre børn.

Johanna er nået til sin sidste uge i barslen. Herefter tager hendes mand barsel de næste tre måneder.

– Jeg glæder mig til at have mere balance i mit liv, at kunne lade op ude i verden og komme hjem med ny energi, siger hun.

Selv om forløbet har været hårdt, er det vigtigt for Johanna Stevns Fabrin at understrege, at samtidig også er dejligt at blive mor til tvillingerne.

Læs også