De bliver kaldt for ”læbestiftregeringen”. Og der er noget særligt, de gerne vil vise os
Foto: HBO Max
Yndige akvareller af fem kvinder iført blazer og rullekrave glider over skærmen i introsekvensen til den nye, finske dokumentar "First Five" på HBO Max.
Ved siden af hver akvarel vises et fotografi af de samme kvinder, men her med solbriller og feriestemning, så vi som seere er helt klar over, at der er tale om fem hele kvinder.
Én af kvinderne er finske Sanna Marin, som med sine kun 34 år ved tiltrædelsen er verdenshistoriens yngste premierminister. Og hvad, der måske virker endnu mere sensationelt, er, at hun står i spidsen for en regering, der udelukkende består af fem kvindelige ministre, hvoraf fire af dem desuden er relativt unge.
Det er disse fem kvinder i introsekvensen, Finlands forrige regeringsministre, dokumentaren handler om.
Fra piger til politikere
Dette skud girl power sætter samtidigt to tykke streger under Sanna Marins mission. Hun vil ændre billedet af, hvornår man er en rigtig politiker, for da hun selv var barn, kunne hun ikke spejle sig i dem, der sad på magten.
I resten af seriens første afsnit, som i øvrigt bærer titlen "Fra piger til politikere", sparker hun og regeringens andre fire kvinder hårdt og ærligt til debatten om kvinder og magt.
De fortæller om, hvordan kvinder i politik bliver forskelsbehandlet, når de får børn. Hvordan vil de få familielivet til at hænge sammen med det krævende job som politiker er et spørgsmål, der går igen. Uddannelsesminister Li Andersson giver det mest kølige svar på tiltale:
– Det er et spørgsmål, der altid bliver stillet til kvinder. Mange mandlige ministre er blevet fædre, imens de har siddet i Rigsdagen, så hvis de kan, mon så ikke, at Sanna Marin og jeg selv også kan?
Pippi, Barbie og Spice Girls
Diskussionen om ligestilling i politik lyder ikke fremmed. Særligt ikke i vores land, hvor Helle Thorning-Schmidt har fået én over nakken for sit udseende, udtryk samt tøj- og særligt taskevalg rigtig, rigtig mange gange.
Og ligesom navnet Gucci-Helle klistrede til vores statsminister under hele regeringsperioden, hænger også nedladende øgenavne fast til den finske regering.
Bl.a. navnet læbestiftsregering, som får regeringen til at virke som en gruppe kvinder, der går mere op i makeup end politik. Var det samme sket for en regering bestående af mænd? Fadbamse-regering. Speedo-regering. Nej, vel?
Det stadigt voksende behov for at påpege kønnede problematikker, som kvindelige politikere udsættes for, gør, at denne dokumentar absolut har sin berettigelse. Måske får den endda en stemme uden for Norden, for "First Five" får også premiere på det amerikanske marked.
Amerikansk succes eller ej, så kan dokumentaren få vigtig indflydelse for mange piger og unge kvinder, hvis vi forældre lader den blive det. For ligesom de fem ministre i dokumentaren fortæller, at Pippi Langstrømpe, Barbie og Spice Girls var vigtige forbilleder for dem i deres opvækst, kan de fem ministre blive forbilleder for nye generationer, hvis vi viser dokumentaren til vores børn. Og det bør vi!
Serien mister fokus
Desværre behøver vi kun at vise seriens første afsnit. For serien mister sit ellers udmærkede ligestillingsfokus i andet og tredje afsnit lige så hurtigt, som Geri forlod Spice Girls.
First Five
Streamingtjeneste: HBO Max
Premieredato: 9. juni 2023
Genre: Dokumentar
Instruktør: Mia Halme
Medvirkende: Sanna Marin, Li Andersson, Annika Saarikko, Anna-Maja Henriksson og Maria Ohisalo
Land: Finland
Antal afsnit: 3
I alle tre afsnit består dokumentaren primært af interviews og korte eller længere klip fra deres hverdag i regeringsarbejdet. Nedslagene virker fint, så længe der er tale om kønnede problematikker, der understøtter dokumentarens fortælling om, at kvinder også kan være rigtige politikere og skal behandles ligeværdigt.
Til gengæld virker resten af nedslagene, som om de er udvalgt i en sten-saks-papir-konkurrence, og desværre udgør de næsten hele andet og tredje afsnit.
Så selv om introsekvensen lægger op til den helt store fortælling, er der altså ikke megen helhedsfornemmelse i denne dokumentar. Af den grund ender dokumentaren desværre lidt anonym, og missionen om at ændre billedet af politikere udvandes.
Anbefalingen fra denne anmelder lyder derfor på kun at se seriens første afsnit. Men gør det til gengæld med alle de børn (piger og drenge), du kan finde i din omgangskreds.
Så kan det være, vi kan komme et skridt tættere på Sanna Marins ønske om at vise, at kvinder fra mindrebemidlede skilsmisse- og regnbuefamilier også kan blive toppolitikere.
Denne artikel blev første gang bragt af Vi Elsker Streaming. Dette er en redigeret version.