Rejser
13. juli 2020

Sommerferie i Danmark: Læsernes bedste anbefalinger

Danmark har mange almenkendte og velbesøgte områder, men der er også perler, som venter på at blive opdaget og udforsket. Tag på eventyr i kongerigets lidt mere hemmelige afkroge.
Af: Karoline M.S. Iversen. / FOTO Daniel Overbeck/Visit Nordsjælland, Kim Wyon, Niclas Jessen, Lars Laursen/Biofoto/Ritzau Scanpix, Visit Aarhus, Stephen Freiheit, Raimund Linke/Masterfile/Ritzau Scanpix og PR

Danmark har mange hemmelige afkroge som blot venter på at blive opdaget og udforsket.

Vi har samlet nogle af læsernes bedste anbefalinger til skjulte sommerspot rundt om i Danmark. Læs med her!

Sommeferie i Danmark: Læsernes bedste anbefalinger

Helligdomsklipperne

På klippeøen Bornholm finder man Helligdomsklipperne. Gå en tur mellem Gudhjem og Listed, og nyd den unikke natur, der består af revnede granitsøjler og stejle klippevægge med dybe og lange grotter. Den største grotte kaldes for den sorte gryde, og her er det muligt at komme hele 60 meter ind i klipperne. Undervejs på gåturen kan du bade direkte fra klipperne, og det er noget helt særligt, fordi klipperne er varme.

Solnedgang ved Vesterhavet

Danmarks vestkyst er mere end 500 kilometer lang, og solnedgangene ved Vesterhavet kan noget helt særligt. De brede sandstrande gør det muligt at køre fra by til by langs havet nogle steder, mens andre steder kun er tilgængelige til fods. De fleste steder er der dog mulighed for at slå sig ned i klitrækken og nyde dagens sidste refleksioner af sollys fra første parket.

Sønderho

Vadehavet, sæler og rav. Fanø er en charmerende ø med uendelig badestrand, men øens lille landsby Sønderho kan noget helt særligt. Byens smalle gader med fine stråtagsbelagte huse fra midten af 1700-tallet fører tankerne langt tilbage, til dengang landsbyen var hele den jyske vestkysts dominerende søfartsby. Udforsk gaderne, besøg Hannes Hus og Sønderho Mølle

Moesgaard Strand

Syd for Aarhus ligger Moesgaard Strand omkranset af skov og bakker. Tag turen gennem lysegrønne trækroner med små solstrejf ud til badestranden ved Aarhus Bugt. Moesgaard Strand har det blå flag, hvilket blandt andet indikerer høj vandkvalitet.

Kalø Slotsruin

Kalø er en del af nationalpark Mols Bjerge. Området består af gamle herregårdsskove, og via en dæmning midt på den naturskønne egn ender man ved Kalø Slotsruin. Slottet blev opført for mere end 700 år siden, men i 1672 besluttede Christian V at nedrive det, og murstenene blev efterfølgende brugt til opførelsen af Charlottenborg. Slotsruinen ved Kalø er omringet af hav og skøn natur, der i sig selv er balsam for sjælen, men stedet emmer samtidig af historie, hvilket gør det et sommerstop værd.

Dragør

En halv time fra København ligger Dragør. Det er en idyllisk fiskeriby, der blev grundlagt tilbage i 1300-tallet af sildefiskere. Byens gamle havn er stort set ikke blevet ændret siden 1890, og havneområdet byder da også på listige steder. Du kan gå på opdagelse i Kapselstræde og Skurbyen, der er et hyggeligt område bestående af fiskernes farvede udstyrsskure.

Gåtur i Lundsgård Skove

Fyn er fin, og ved Kerteminde ligger Lundsgård Skove, der er oplagt til en herlig gåtur. Skovene er placeret i den sydlige udkant af byen nær Storebælt og er karakteristiske herregårdsskove. Der er stisystemer, som gør det muligt at gå langs lerklinten eller i vandkanten. Afslut med besøg på Café Agnes H i Anexet ved Lundsgård Gods, der er opkaldt efter Poul Henningsens mor, Agnes Henningsen.

Enø Bageri

Med udsigt til kanalen ligger Enø Bageri i Karrebæksminde. Bageriet sælger selvfølgelig brød og kager, men der er også mulighed for at købe en is. Er vejret ikke til udendørshygge, kan varerne nydes i orangeriet. Afslut besøget med en dukkert i bølgerne på Enø Strand.

Det Falsterske Digelag

Falsters sydspids er det allersydligste punkt i Danmark, og det er i det område, Det Falsterske Digelag er anlagt. Digelaget har egentlig til formål at beskytte mod oversvømmelser fra havet, men det er også et oplagt sted til en naturskøn gåtur. Tag strækningen mellem de to feriebyer Marielyst og Gedesby, der giver dig godt 10 kilometer i benene på ruten langs Falsters østkyst.

Svanekebryg på Allinge Havn

Der er intet som en iskold øl på varme sommerdage. Tag til Solskinsøens nordkyst, og drik en øl fra Svaneke Bryghus på Allinge Havn. Du kan for eksempel prøve Blonde, der har frugtige aner og egner sig perfekt til en solrig dag på klippeøen, eller du kan vælge Don’t Worry, der er en alkoholfri version.

Øl i Nr. Lyngby

Mellem Løkken og Lønstrup i Nordjylland ligger Nr. Lyngby. Den fine kystby består af sommerhuse, en sommeråben købmand og en lille bodega. Nr. Lyngby er ét af de steder, hvor Vesterhavet har slugt flere bygninger. Det gør de høje skrænter vilde og fascinerende, og du kan gå ned på sandstranden og se dem fra en anden vinkel. Drik en øl på bodegaen, der ligger i første parket mod havet.

Troldeskoven

Det er næsten som at være med i et eventyr, når man vandrer rundt i Troldeskoven i Tisvildeleje. Det er den ældste fyrreskov i Danmark, og de krogede fyrretræer kan dateres helt tilbage til 1700-tallet. De finurlige former, som træerne i skoven har, skyldes både vinden og angreb af fyrviklerlarver.

Hotdogs ved Flensborg Fjord

Godt nok indikerer navnet, at det ikke er et dansk sommerspot, når der er tale om Flensborg Fjord, men faktisk løber fjorden længere end til Sønderborg. Gå, cykl eller tag bilen en tur langs vandet, og stop i Sønderhav, og spis en god pølse hos Annies Kiosk, hvor du kan sidde på broen og nyde udsigten over vandet.

Sandvig Is Kalas

Har man sagt sommer, har man også sagt is. Med udsigt over Østersøen og Bornholms vilde klipper kan du spise en is hos Sandvig Is Kalas i Allinge. Isen er lavet på økologisk mælk fra øen og med frugt og bær fra lokale haver. Udvalget i biksen skifter fra dag til dag, men sæsonen starter med rabarber. Der tilføjes blandt andet is med smag af stikkelsbær, basilikum og æble til sortimentet.

Læs også