Vi ved godt, at det er usundt. Alligevel hitter brugen af solarier igen: "Vi sætter lighedstegn mellem solbrunhed og sundhed"
Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix
Vi hungrer efter solen i Norden, og når den endelig er fremme, så giver vi den ikke for lidt med solbadningen.
Livsstilsekspert Julia Lahme fortæller i podcasten femina update, hvorfor vi er så vilde med solen, at vi, trods velkendt risiko for kræft, lægger os til at stege i solen og i solarier.
Det er der nemlig én god grund til historisk set. I Europa før demokratiets tid, var dem der ikke arbejdede, altså overklassen, lyse i huden.
Før industrialiseringen var de, der gik på arbejde året rundt, solbrune. Men idealet var et liv indendørs. Derfor beskyttede kvinder sig med hatte og zinksalve for at beholde en lys hud.
Det ideal varede til omkring 1920’erne. Gymnastikforeningerne boomede, vi gik på stranden, tog på badehoteller og med ferieloven fik alle danskere mulighed for en uges ferie årligt og begyndte at dyrke naturen.
Så i starten af 1920’erne begyndte vi at dyrke solen. Da Coco Chanel stiger af en yacht ved den franske riviera eksploderer interessen for solen, som bliver lig med skønhed og overklasse.
– I dag sætter vi lighedstegn mellem solbrunhed og sundhed. I Skandinavien er vi blevet vanvittige omkring solen. Lige så snart vi kan sidde ude en dag i marts, gør vi det, siger Julia Lahme.
Solarier hitter igen, og på sociale medier deler især unge kvinder tips til, hvordan man får den kraftigste tanline. Men det er særligt i nogle kulturer.
I Asien forholder det sig for eksempel omvendt. Her bruger mange cremer og sæber til at blege huden, fordi idealet er en lysere hud:
– Vi vil altid have det, vi ikke kan få, siger Julia Lahme.
Solbadning giver en solbrun hud, men det giver også solens skadelige stråler mulighed for at trække ned i huden.
– I 90’erne var der masser af kampagner i Australien for at folk skulle bruge solcreme, fordi så mange fik hudkræft.
Men i den vestlige verden er den solbrune hud altså stadig et tegn på, at man tilhører overklassen – så meget at brugen af solarie endda er eksploderet de seneste to år.
Og dét er der en helt særlig grund til.
Hør hvorfor i ugens afsnit herunder.