En dag fik hun en seksuel åbenbaring. Det var fantastisk, men hun følte sig også lidt snydt
Foto: Dennis Morton
Som 21-årig troede Melissa Hartelius, at hun havde rimelig godt styr på sex.
- Hvis bare jeg bevæger mig sådan her, siger de her lyde og bøjer lidt i ryggen, så er alt nok godt, fortæller den i dag 28-årige stifter af det sexpositive onlineunivers Klub Venus.
Problemet var bare, at Melissa Hartelius ikke selv fik særlig meget ud af den koreograferede akt. Hun fik i hvert fald ikke orgasme.
- Det var ren performance. Jeg havde aldrig udforsket min egen krop, jeg havde aldrig onaneret, og så havde jeg læst et eller andet sted, at mange kvinder slet ikke kan få orgasme, så jeg tænkte, at jeg nok bare var en af dem.
Det viste sig selvfølgelig at være løgn, men de følelser og frustrationer, Melissa Hartelius oplevede i forbindelse med at forstå og sætte fokus på sin egen nydelse, er langt fra enestående.
Faktisk er fænomenet så udpræget, at det har fået sit eget navn, nemlig orgasmekløften, som betegner den store forskel i antallet af orgasmer som henholdsvis mænd og kvinder opnår under sex.
Orgasmekløften er også emnet for den talk, som femina update er taget ud på festivalen O days, der for andet år indtog Refshaleøen i weekenden, for at overvære.
Sammen med feministisk aktivist Emma Holten, sexolog Sara Andersen og den normkritiske seksualunderviser Lysander Slyngborg, skal Melissa diskutere det, hun kalder Pleasure Activism, som går ud på at fremhæve nydelse som en menneskeret samt sætte fokus på den manglende orgasmiske ligestilling, mange kvinder oplever.
Frygt for afvisning
Omkring 40 skamler i støvede blå og pink nuancer står opstillet foran scenen med det pompøse navn Flora Palace, hvor samtalen skal finde sted. Folk begynder så småt at indfinde sig, men lige inden talken skal til at gå i gang, åbner himlen sig i en ubarmhjertig syndflod, så hele publikum må flygte henunder en presenning.
Det afskrækker dog ikke Melissa Hartelius, der på klokkeslæt byder velkommen til panelet til stor jubel for det sammenpressede festivalpublikum.
Melissa Hartelius starter med at præsentere en undersøgelse, Klub Venus har foretaget i samarbejde med Kvinde kend din statistik om kvinders nydelse, hvor det blandt andet fremgår, at 79 procent af kvinder oftere opnår orgasme med sig selv, end når de har sex med en mandlig partner. Ligesom hele 44 procent føler, at deres nydelse kun sjældent bliver prioriteret ligeså højt som deres partners.
Det er den ulighed, hun og de andre betegner som orgasmekløften, og som sexolog Sara Andersen definerer som ‘overskriften’, når vi taler om ligestilling i sengen.
- Kvinders nydelse nedprioriteres seksuelt, hvilket skyldes den måde, vi har sex på, hvor penetration - ind ud, ind ud - har været dominerende. Vi vokser op og lærer, at vi bare skal tage imod. Vi lærer ikke, hvordan man rører ved sig selv eller kræver noget, og derfor har mange slet ikke et sprog for, hvad de godt kan lide, og hvordan de opnår nydelse.
Panelet nikker samtykkende, og Melissa Hartelius fortæller, at hun netop grundlagde Klub Venus af den specifikke årsag: Hun vidste ikke, hvordan hun skulle prioritere sin egen nydelse under sex - eller kræve retten til den.
Det skyldes, ifølge Emma Holten, at den måde vi har sex på hænger uløseligt sammen med den måde, vi performer vores køn på.
- Vi har en supplementsforståelse af køn, hvor vi føler, at vi skal være hinandens modsætninger. En skal være stor, stærk og dominerende, og en skal være lille og svag, siger hun og illustrerer ved at gøre sin stemme helt lys og fin.
Orgasme guide: Sådan får du en orgasme
- Vi optræder et køn i sengen, og den performance kan være superundertrykkende, fordi man bliver bange for at performe forkert. I sex findes en mulighed for at blive afvist, og jeg tror, at det er frygten for afvisningen - for at føle sig forkert - der ligger meget i orgasmekløften, siger Emma Holten.
Panelet joker lidt med, at når snakken i feministiske kredse falder på orgasmekløften, bliver skylden hurtigt placeret hos de ‘uduelige cismænd’, men at det i langt højere grad handler om et fælles ansvar.
- Vi skal tage ansvar for vores egen seksualitet, og det gør vi blandt andet ved at få et sprog for det, siger Sara Andersen.
Hun fortæller, at mange af hendes klienter bliver enormt skamfulde, når de skal beskrive, hvad de godt kan lide, og at de er bange for at skuffe eller såre deres partner.
- Alle ciskvinder kommer næsten med det samme problem - de er ikke tilfredse med deres sexliv, og de er bange for at såre deres partners ego, siger hun, hvilket bekræftes af Klub Venus’ undersøgelse, hvor 35 procent svarer, at de ikke vejleder deres partner i, hvordan de opnår mest mulig nydelse.
Seksuel åbenbaring
Heteroseksuelle ciskvinder er den gruppe, der opnår færrest orgasmer under sex.
Undersøgelser viser, at 95 procent af danske mænd ‘altid’ eller ‘næsten altid’ opnår orgasme under sex mod kun 65 procent af kvinder, og at lesbiske kvinder opnår langt flere orgasmer end deres heteroseksuelle kønsfæller.
Igen mener sexolog Sara Andersen, at det i høj grad skyldes vores sexkulturs fokus på penetration.
- Vi har manglet en forståelse for, hvordan kvindekroppen opnår nydelse, og jeg tror, at rigtig mange kvinder er bange for at virke besværlige eller krævende.
Melissa Hartelius fortæller lidt grinende om første gang, hun selv fik en orgasme. Efter hun blev single, eksperimenterede hun i mange måneder med den vibrator, hun havde købt sammen med sin kæreste i forsøg på at få hende til at komme, som igen mest havde været et forsøg på at please hans behov for, at hun kom.
Men en dag skete der noget.
- Altså, det er jo en hel epiphany, en seksuel åbenbaring! Men jeg var også bare sådan lidt, what, jeg kan jo godt komme? Jeg følte mig på en måde lidt snydt.
- Undersøgelser viser, at mænd og kvinder har samme mulighed for at opnå orgasme, men vejen derhen er bare forskellig. Mange begynder at stresse, hvis det tager for lang tid, og så bliver det sådan et orgasmeræs, hvor ingen er til stede i kroppen.
Ja, siger Sara Andersen anerkendende og fortsætter:
- Mit bedste råd er, at hvis man gerne vil have begge parter til at komme, så bliver man nødt til at glemme ALT, man ved om sex - hele det manuskript, man ubevidst følger.
Det råd kan Lysander Slyngborg spejle sig meget i. Han har særligt fundet bekræftelse i subkulturer, hvor der generelt er lidt mere åbenhed, og dertil har det også hjulpet ham at se sex lidt mere som en form for hobbyprojekt, hvor alle har hver deres niche og varierende grad af erfaring.
Emma Holten nikker entusiastisk.
- Når vi har sex, så spiller vi alle sammen en form for teater, og jeg tror, det er det, mange cisheteroer ikke har anerkendt: at sex er en leg, et teater, som vi alle spiller med på, og at det også er en form for kink.
Hun fortæller om sin veninde, forfatteren Torrey Peters, der har skrevet den meget anmelderroste bog ‘Detransition, Baby’ om transmiljøet i New York, der på et tidspunkt sagde til hende, at det at have sex med en heteroseksuel mand var noget af det mest ‘freaky og performative’, hun nogensinde havde oplevet.
Klub Venus’ undersøgelse viser, at 78 procent af kvinder tænker over, hvordan deres krop ser ud, når de har sex, og at det påvirker 69 procent negativt. Sex er omgærdet af så meget skam, usikkerhed, frygt. Vi spiller med på det, vi har lært, og som vi tror, er det rigtige, hvilket ofte resulterer i det, Torrey Peters ligefrem kalder ‘freaky’, fordi alle opfører en eller anden form for indstuderet forestilling om, hvordan det bør være.
Her er syv af de mest udbredte sexfantasier. Er en af dine på listen?
- Mennesker er intenst sociale væsener, og vi reagerer meget stærkt på, hvis vi får at vide, at vi afviger eller er anderledes. Derfor er det så vigtigt, at vi kommunikerer omsorgsfuldt, når det handler om, at vi skal slippe af med den skam, vi alle sammen er vokset op med, siger Emma Holten.
Sara Andersen er enig:
- Hav tålmodighed med hinanden. Det er en proces, men vi er på vej! Jeg hører om flere og flere kvinder, der for eksempel tager en vibrator med i tasken, når de skal i byen og håber på at skulle have sex, så de sikrer sig, at de også får orgasme. Og jeg håber bare så meget, at de møder nogen, som embracer det og tænker ‘fuck, hvor fedt. Nu skal vi hygge os!’
Vil du lytte til femina update? Så lyt til vores podcast, hvor vi en gang om ugen dykker ned i en af de største historier fra vores verden og folder den ud for dig. Du kan lytte til podcasten i appen Ally, i Apples podcast-app eller på Spotify: