Samfund
11. august 2023

Nepalesisk pige dør efter tvungent ophold i menstruationshytte

Flere piger og kvinder sendes igen i menstruationshytter, efter corona har fjernet fokus fra den ulovlige praksis
Af: Siri Franceschi
Chhaupadi
Arkivfoto.

Foto: Prakash Mathema/AFP/Ritzau Scanpix

Onsdag morgen døde en nepalesisk pige som følge af den ulovlige praksis chhaupadi, hvor menstruerende piger og kvinder tvinges til at forlade deres hjem, fordi de betragtes som urene, det skriver The Guardian (link fjernet).

Den kun 16-årige Anita Chand blev angiveligt bidt af en slange, mens hun sov isoleret i en menstruationshytte.

Det er første gang siden 2019, at der er blevet registreret et dødsfald i forbindelse med chhaupadi, eftersom praksissen er blevet ulovliggjort. Dengang døde den 21-årige Parwati Budha (link fjernet) i en vinduesløs hytte blot 100 meter fra sit hjem, efter hun havde tændt et bål for at holde sig varm. Hun var den femte det år.

Chhaupadi er en gammel tradition, med tråde til hinduismen, der særligt praktiseres i nepalesiske landdistrikter. Her anses menstruation som et tabu, der er beskidt og kan bringe uheld, hvorfor menstruerende piger og kvinder opfattes som urene og urørlige.

Fænomenet blev faktisk forbudt af den nepalesiske højesteret allerede i 2005, men uden nogle mekanismer til at håndhæve forbuddet. I 2017 indførte den nepalesiske regering derfor en ny lov, der betyder, at familiemedlemmer, der tvinger kvinder til chhaupadi, kan få op til tre måneders fængsel samt en bøde på 3000 rupees, hvilket svarer til omkring 250 kroner.

Den strengere håndhævning så umiddelbart ud til at virke, efter Parwati Budhas svoger blev arresteret i forbindelse med hendes død, og flere nationale kampagner og initiativer blev sat i gang for at sætte fokus på problemet. Flere end 7.000 menstruationshytter blev i samme periode destrueret.

Men siden corona tog al fokus, ser problemet ud til at være genopstået. Menstruationshytterne er blevet genopbygget, og regeringen har ikke iværksat nye initiativer, der kan få sat en stopper for den ulovlige praksis.

Anita Chands familie har nægtet, at hun havde sin menstruation, mens hun befandt sig i den isolerede hytte, men politiet arbejder fortsat på sagen.

Vil du lytte til femina update? Så lyt til vores podcast, hvor vi en gang om ugen dykker ned i en af de største historier fra vores verden og folder den ud for dig. Du kan lytte til podcasten i appen Ally, i Apples podcast-app eller på Spotify:

Læs også