Annonce
Sundhed
6. september 2023

3 gode råd til dig, der oplever inkontinens i overgangsalderen

Overgangsalderen byder på andet og mere end hedeture og humørsvingninger. Hvordan håndterer du så den ekstra udfordring, som urinlækage jo er?
Af: Annonce for Tena. Foto: Shutterstock
Tena

Foto: Tena

Tena

Hvis du er kommet i overgangsalderen, er der en sandsynlighed for, at du har oplevet urinlækager – store som små. Men bare rolig, du er bestemt ikke den eneste. Det er nemlig ret almindeligt at opleve urinlækage i forbindelse med overgangsalderen.

Det skyldes, at dit østrogenniveau falder i overgangsalderen ­– og for nogen falder det allerede i perioden op til, i det der kaldes ’perimenopausen’.

Et lavere østrogenniveau påvirker blærens og urinvejenes funktioner og kan medføre symptomer som hyppig vandladning, vandladningstrang, urinlækage og tørhed i skeden. Symptomer, som mellem 40 og 60 procent af alle kvinder efter overgangsalderen oplever en eller flere af.

Selv om det kan være enormt generende og forstyrrende i hverdagen, er det altså noget, der på et eller andet tidspunkt kommer til at påvirke en stor del af os. Og hvordan håndterer man det så?

Her har vi samlet tre råd til dig, der oplever inkontinens i overgangsalderen, så du er bedre rustet til at tackle det.

1. Tal om det, og søg viden

Livet er sjældent blevet lettere af at gå at putte med tingene selv. Det gælder også i dette tilfælde, selv om man let kan være tilbøjelig til det, når det drejer sig om inkontinens. Men ved at åbne munden kan vi gøre emnet mindre tabubelagt, og højst sandsynligt vil du erfare, at andre jævnaldrende har det ligesom dig. Det kan være en enorm lettelse.

Det kan også være en god idé at søge viden om inkontinens. Det kan på mange måder give ro i sindet, når man får afmystificeret et emne, simpelthen ved at blive klogere på det. Når du søger information om inkontinens vil du igen også kun blive bekræftet i, at det er helt almindeligt, særligt i overgangsalderen.

Så luk øjne, ører og mund op – det er et rigtig godt skridt på vejen til at gøre livet lettere for både dig selv og andre.

Du kan læse mere om inkontinens her

3 hurtige om inkontinens

  • I Danmark lider op mod 500.000 af urinlækage ifølge Sundhedsstyrelsen.
  • Der findes to typer af inkontinens, du kan opleve på grund af overgangsalderen: Stressinkontinens og tranginkontinens. Stressinkontinens er kendetegnet ved, at du kan opleve urinlækage, når du griner, hopper, løfter på noget tungt, hoster eller nyser, mens tranginkontinens kan opleves ved en pludselig og pressende trang til at skulle tisse.
  • Andre årsager til inkontinens end overgangsalderen kan blandt andet være neurologiske lidelser, graviditet og sygdomme som diabetes og urinvejsinfektioner.

2. Tag hånd om det

Selv om inkontinens er helt almindeligt, så betyder det ikke, at du bare skal affinde dig med det. Der er nemlig nogle ting, du aktivt kan gøre for at afhjælpe det.

Først og fremmest kan du styrke din bækkenbund ved hjælp af øvelser. Du kan finde flere gode træningsprogrammer online, blandt andet kan du finde nogle effektive bækkenbundsøvelser her. Hvis øvelserne ikke er tilstrækkelige for dig, kan du også få hjælp af en fysioterapeut.

Derudover kan du tænke over dit væskeindtag. Koffein og alkohol er for eksempel vanddrivende, så styr så vidt muligt uden om det. Du kan også tænke over at drikke mindre væske inden sengetid.

Hvis ovenstående ikke har den ønskede effekt, bør du tale med din læge. Det gælder i alle tilfælde, hvor din livskvalitet påvirkes af inkontinens og urinlækager.

3. Brug inkontinensbind målrettet den sensitive hud

For at føle dig tryg i hverdagen anbefaler vi selvfølgelig også, at du bruger et inkontinensbind. Husk, at inkontinensbind og menstruationsbind ikke kan erstatte hinanden, da de er målrettet forskellige tykkelser og mængder af væske – og hastigheden med hvilken, de lander på bindet. Du skal derfor have fat i et bind eller trusseindlæg målrettet inkontinens.

Udover blæren og urinvejenes funktioner har faldet af østrogen i forbindelse med overgangsalderen også en betydning for andre dele af vores underliv. Blandt andet bliver den intime hud tyndere og mere sensitiv, så du kan opleve ubehag og irritation i området. Derfor kan det være en fordel at bruge milde intimprodukter målrettet den sensitive hud. TENA Sensitive-bindene er for eksempel udviklet til netop at være skånsomme mod den sensitive hud, der kan følge med overgangsalderen.

Tena Sensitive

TENA SENSITIVE

TENA Sensitive er ekstra blødt og nænsomt mod den sensitive overgangsalderhud. Inkontinensbindet er hurtigtabsorberende og beskytter med Triple Protection, som holder dig tør, sikker og beskyttet mod lugt. Det er formet perfekt til at passe til kroppen og diskret hjælpe dig med at håndtere mindre ufrivillig vandladning. Desuden er det åndbart, dermatologisk testet og indeholder hverken parfume eller farvestoffer, så du kan holde den intime hud sund og forhindre kløe og ømhed i vulva. TENA Sensitive fås nu med mindst 50 % plantebaseret materiale og TENAs første papiremballage nogensinde. Læs mere her.

Læs også