Fra i dag er piger med særlig kjole ikke velkomne i franske skoler
Foto: Stephane Mahe/Reuters/Ritzau Scanpix
I slutningen af august blev det vedtaget. I dag, mandag, træder det i kraft: Et forbud mod at bære den muslimske klædedragt abaya på skoler i Frankrig.
Det skriver Berlingske via Ritzau.
Og de franske myndigheder vil være "kompromisløse" i håndhævelsen af det nye forbud, fortalte den franske præsident Emmanuel Macron fredag ifølge CNN.
Under et besøg på en skole i Vaucluse-regionen i det sydlige Frankrig lod han de fremmødte journalister forstå, at "religiøse symboler af enhver art ikke har nogen plads" i franske skoler, og at “lærere og ledere af franske skoler ikke vil stå alene", når det kommer til at håndhæve forbuddet.
Der vil nemlig blive sendt særligt personale ud på flere af landets skoler og gymnasier, som får til opgave at støtte lærere og institutionsledere i at “tage nødvendige dialoger med familier og elever”.
– Vi vil ikke lade noget passere, sagde præsidenten.
Siden 2004 har det været forbudt at bære muslimske hovedtørklæder, kristne kors og jødiske kalotter i de franske klasseværelser.
Men inden for de seneste år har det især været islamisk påklædning, der har været fokus på, hvilket har vakt vrede i flere muslimske lande og internationale organisationer.
Sidste år støttede lovgivere et forbud mod at bære hijab og andre "iøjnefaldende religiøse symboler" i sportskonkurrencer.
Ændringen blev foreslået af det højreorienterede parti Les Républicains, som hævdede, at hijaben kunne risikere sikkerheden for atleter, der bærer den, mens de dyrker sport.
Frankrigs tidligere forbud mod niqab - helslør båret af nogle muslimske kvinder - krænkede menneskerettighederne for dem, der bar den, sagde FN's Menneskerettighedskomité i 2018.
Abaya er en lang kjolelignende dragt med lange ærmer, som skjuler kroppen, armene og benene. Men den dækker ikke håret, halsen eller ansigtet.
Ifølge Reuters mener kritikere af forbuddet, at piger og kvinder bærer abaya på grund af deres identitet eller modepræferencer, ikke på grund af religion.
Vil du lytte til femina update? Så lyt til vores podcast, hvor vi en gang om ugen dykker ned i en af de største historier fra vores verden og folder den ud for dig. Du kan lytte til podcasten i appen Ally, i Apples podcast-app eller på Spotify: