Nu kan kvinder med særlige blødningforstyrrelser blive opereret med det samme
Foto: Cristina Pedrazzini/Science Photo Library/Ritzau Scanpix
Du har sikkert allerede fundet ud af, at menstruationscyklus kan variere fra kvinde til kvinde. Nogle kvinder oplever at få blødningsforstyrrelser i deres menstruationscyklus. Det kan forekomme i alle aldre og er en naturlig reaktion på hormonændringer i kroppen, der kan komme i forbindelse med graviditet, pubertet, overgangsalder, fødsel eller amning.
I dag er der hjælp at hente for de kvinder, der har kraftige og langvarige blødninger, der også oplever uregelmæssige blødninger, hyppige menstruationer eller som har en kombination af de ovenstående.
Tidligere skulle kvinderne opsøge deres egen læge for at få stillet diagnosen. Herefter fulgte en henvisning til forundersøgelse, og først derefter blev de opereret for de blødningsforstyrrelser, de døjer med.
Men nu kan kvinder med blødningsforstyrrelser få diagnose og behandling samme dag på OUH’s Kvik-B klinik ved Svendborg Sygehus.
– Nu har vi slået det hele sammen, så når vi finder de kvinder, der kan behandles for blødningsforstyrrelser eller polypper, kan de opereres med det samme. Det er enormt tidsbesparende for både sygehuset og patienterne, siger Johannes Vejbæk Nicolaisen.
Blødningsforstyrrelser
Blødningsforstyrrelser kommer i mange forskellige former. Det kan både være, når din menstruation er udebleven eller uregelmæssig, når du oplever pletblødninger, men også hvis du oplever kraftige og langvarige menstruationer. Blødningsforstyrrelser kan også komme i forbindelse med endometriose eller andre lignende sygdomme. Blødningsforstyrrelser er også hyppige hos kvinder i overgangsalderen, men kan komme i alle aldre.
De fleste kvinder har oplevet blødningsforstyrrelser en eller flere gange i livet, og kun hos et fåtal skyldes det egentlig sygdom. Oftest skyldes det tilfældige og ufarlige hormonforstyrrelser, der går over af sig selv. Omkring en femtedel af kvinder i 15-20-årsalderen har uregelmæssige blødninger i løbet af et år.
Kilde: medicin.dk
Førhen krævede det tre-fire besøg i sundhedsvæsenet, før en kvinde var helt færdigbehandlet.
Johannes Vejbæk Nicolaisen er overlæge i almen gynækologi på OUH beliggende i Svendborg. Han har lederrollen i klinikken, der kaldes “Kvik-B”, fordi den tilbyder hurtig behandling af blødningsproblemer hos kvinder.
– Den typiske patient dernede er enten en, der lige har fået børn og så har udviklet et dårligt menstruationsmønster, eller dem, der nærmer sig overgangsalderen, og som begynder at have voldsomme og helt uforudsigelige menstruationer, siger Johannes Vejbæk Nicolaisen.
En anden gruppe patienter, som kan behandles hos Kvik-B, er kvinder, der har fået polypper i livmoderen. Polypper er en lille udvækst på få millimeter til få centimeter, der kan sidde i livmoderen og livmoderhalsen.
Behandlingen er en “afbrænding” af slimhinden i livmoderen. Johannes Vejbæk Nicolaisen ved godt, at det lyder dramatisk, men det er en opvarmning af slimhinden på 70-80 grader i halvandet til to minutter med et apparat, der bruges i lokalbedøvelse, og så er den ganske ufarlig. Faktisk skal kvinderne ikke til kontrol efter behandlingen, fordi den er så effektiv. Efter den behandling oplever mange kvinder at være blødningsfrie bagefter.
Tidligere skulle kvinderne i fuld narkose under behandlingen for blødningsforstyrrelser, og så skulle de behandles med større operationsredskaber.
I dag bruger lægerne små, komplicerede instrumenter, som de kan bruge i lokalbedøvelse. Det vil også sige, at der er langt færre risici ved operationen i dag, end der tidligere har været.
Jeanette fra ”Gift ved første blik” blev ramt af sygdom som 19-årig. Lægen sagde, hun ikke ville få et normalt arbejde
– Det handler om at undgå at fjerne livmoderen. Det var den tidligere løsning, men det viser sig, at det har en del konsekvenser. Nu er det en operation, vi bruger, når kvinden har prøvet alle andre muligheder, som ikke har fungeret, siger Johannes Vejbæk Nicolaisen.
Behandlingen mod blødningsforstyrrelser er effektiv i 80-90 procent af de gange, hvor de bruger den. På Kvik-B klinikken på Svendborg Sygehus hjælper de årligt 900 kvinder med blødningsproblemer. De opererer op til ti kvinder dagligt, men det kan variere efter, hvor travlt de har på ambulatoriet.
– Det er et almindeligt problem for kvinder at få blødningsforstyrrelser, men det er også et kæmpe problem for de kvinder, der udvikler dårlige menstruationer med meget kraftige blødninger. Det handler om at finde den mindst risikable og mindst ubehagelige løsning for kvinderne.
Vil du lytte til femina update? Så lyt til vores podcast, hvor vi en gang om ugen dykker ned i en af de største historier fra vores verden og folder den ud for dig. Du kan lytte til podcasten i appen Ally, i Apples podcast-app eller på Spotify: