Samfund
2. oktober 2023

Mænd får oftere livreddende hjælp end kvinder ved hjertestop

Nyt studie viser, at tilskuere til hjertestop i mindre grad yder førstehjælp på kvinder end mænd.
Af: Kristina Forná
Lægeambulance

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Hvis man ser en person falde om på gaden, går man i gang med at give førstehjælp - uanset hvem personen er. Eller det skulle man i hvert fald tro.

For en ny undersøgelse viser nemlig, at sandsynligheden for at få livreddende hjælp, hvis du som mand falder om med hjertestop er større, end hvis du er kvinde og får et hjertestop.

Det skriver Videnskab.dk på baggrund af et studie, som European Society for Emergency Medicine har formidlet i en pressemedelelse. Studiet er dog ikke bedømt af fagfæller endnu.

Studiet viser, at ud af en gruppe på 39.391 personer modtog 54 procent hjertemasssage fra en tilskuer.

Men kigger man på kønnene, er der altså forskel på, hvor mange kvinder og mænd der modtog hjælp.

Blandt kvinder, som faldt om med et hjertestop på et offentligt sted, fik kun 61 procent hjertemassage, hvorimod 68 procent af mænd fik førstehjælp.

Tendensen er gældende uanset aldersgruppen.

Forskerne fandt frem til resultatet ved at gennemgå journaler i Canada og USA og se på antallet af hjertestop uden for hospitalerne i årene 2005-2015.

I undersøgelsen har de ikke set på, hvad årsagen er til, at færre kvinder end mænd får førstehjælp, men Alexis Cournoyer, akutlæge ved Hôpital du Sacré-Coeur de Montréal og en af forskerne bag undersøgelsen, har alligevel et bud:

“Det kan være, at folk er mere bekymrede for, at de kan komme til at gøre skade på en kvinde, eller at de tænker, at det er mere usandsynligt, at en kvinde er ved at få hjertestop,” skriver hun i en pressemeddelelse.

Vil du lytte til femina update? Så lyt til vores podcast, hvor vi en gang om ugen dykker ned i en af de største historier fra vores verden og folder den ud for dig. Du kan lytte til podcasten i appen Ally, i Apples podcast-app eller på Spotify:

Læs mere om:

Læs også