Samfund
6. oktober 2023

Kvinders mentale helbred påvirkes negativt af en lang barsel, viser nyt studie: “Det er en straf, som rammer mødre”

Forældreskabet er en større byrde for mødres mentale sundhed, end det er for fædres. Ny forskning fra Danmark og Østrig viser, at mødre, der tager lang barsel, i højere grad får ordineret antidepressiv medicin.
Af: Nanna Niemann
Unsplash baby og mor

Foto: Unsplash

Kvinder betaler med deres mentale helbred, når de bliver mødre.

Særligt hvis de tager længere barsel.

Nyt studie viser en sammenhæng mellem længere barsel og dårligt mentalt helbred.

Her har forfatterne set på data fra Østrig og Danmark og vist, hvordan kvinders forbrug af antidepressiva stikker af fra mændenes, efter de bliver mødre.

Det fortæller Timo Hener, økonom og associate professor ved Aarhus Universitet, der er medforfatter til studiet.

Forskerne fik idéen på baggrund af eksisterende data, der viser, at kvinder lider et større tab i indtjening efter at have fået børn end mænd, og at effekten er vedvarende.

Her kunne de se, at tabet i indkomst var væsentligt større i nogle lande end i andre. I Østrig var tabet for eksempel større, end det var i Danmark:

– Det fik os til at tænke, at det muligvis kun var en del af historien, og at det kunne påvirke endnu flere fundamentale ting, som mentalt helbred, og at det kunne være mere alvorligt for mødre, end det er for fædre, forklarer Timo Hener.

For at måle hvordan kvinder og mænds mentale helbred blev påvirket af at blive forældre, så forskerne på data for, hvor mange kvinder og mænd der fik antidepressiva i Østrig og Danmark, og sammenlignede det med længden på barsel i de to lande.

På data fra Østrig kunne forskerne se, at der var en sammenhæng mellem længden på barsel og mængden af antidepressiv medicin – Jo længere barselsordning, jo mere steg andelen af mødre på antidepressiv medicin:

– Det er en straf, som rammer mødre, det går ud over deres mentale og psykologiske helbred i højere grad, end det gør for fædre, fortæller Timo Hener.

Selv om fædrenes mentale helbred også blev påvirket, var konsekvenserne langt større for mødre – også på længere sigt.

Sandsynligheden for at være på antidepressiver ni år efter at være blevet forælder er f.eks. stadig højere for danske kvinder end for mænd.

Går ud over kvinderne

Udover at vise en forskel på mødre og fædres mentale helbred viste studiet også en forskel på de to lande.

Mødre i Østrig var mere tilbøjelige til at komme på antidepressiver end de danske mødre.

I Østrig var andelen af forældre, der var på antidepressiva ni år efter at have fået børn, ligeledes større for kvinder end for mænd, men her var forskellen mellem kønnene endnu større end i Danmark.

Det skyldes ifølge Timo Hener to forskelle mellem landene: Forskellen i kønsrelaterede holdninger og længden på barsel.

– En ting, der slog os, er, at hvad angår progressiviteten i ​​kønsrelaterede holdninger, så er Danmark meget mere progressivt end Østrig, der er et meget konservativt land i den henseende.

Den holdning afspejles også i de østrigske barselsforhold. Her kan man tage barsel i op til flere år.

– Det, vi så, er, at når vi øger barslens længde markant, som vi har set det i Østrig, har det negative effekter på mental sundhed. Så angst og depression er stigende for mødre, der er omfattet af den længere barselsordning sammenlignet med dem, der har en kortere barselsordning.

Ofte bliver argumentet for længere barsel i den offentlige debat, at fædrene så kan tage mere barsel. Men det er ofte ikke dem, der ender med at tage den.

Det viser data fra Danmark og Østrig, samt andre vestlige lande, forklarer Timo Hener:

– For flere år siden var der et par reformer, der forlængede forældreorloven. Blandt andet så vi på tidligere reformer fra Danmark og Østrig. Men hvis man forlænger forældreorloven, og forældrene kan vælge, hvem der tager den, er det mødrene, der tager den. Det er bare det, vi ser historisk.

Forskerne kiggede også på en dansk reform fra starten af årtusindskiftet, hvor barslen blev øget med en måned, men den samlede barsel var stadig kortere end et år.

Ved de små justeringer så forskerne ikke en stigning i ordinering af antidepressiva.

-Det, vi siger, er ikke, at barselsordningen reducerer det mentale helbred. Det, vi siger, er, at lang barsel, som den vi ser i Østrig på flere år, ikke er godt for forældrene, særligt mødrenes, mentale sundhed.

Vil du lytte til femina update? Så lyt til vores podcast, hvor vi en gang om ugen dykker ned i en af de største historier fra vores verden og folder den ud for dig. Du kan lytte til podcasten i appen Ally, i Apples podcast-app eller på Spotify:

Læs også