Samfund
10. oktober 2023

Sara kører 53 km til sygeplejerskestudiet. Men SU'en rækker ikke til benzinen

Sara Sulkjær Hansen mener, hun gør det, regeringen gerne vil have: Hun bor på landet - i "udkants-Danmark", og hun læser til sygeplejerske. Der er bare et problem: Hendes transporttid og prisen på den.
Af: Kristina Joensen Forná
sara

Foto: Privat

Klokken er seks om morgenen.

Solen er endnu ikke stået op, og i landsbyen Ballum er der bælragende mørkt. Byen ligger så langt ude på Sønderjyllands vestkyst, at selv ikke gadelamperne har fundet herud. Men på gården med de røde mursten, hvide trævinduer og stråtag bliver lyset tændt.

Sara rejser sig fra sengen, sætter fødderne på gulvet og går ud for at få lidt morgenmad.

Klokken lidt over syv sidder hun i bilen, drejer nøglen og kører mod Aabenraa i øst, hvor hun læser til sygeplejerske.

58 minutter og 53 kilometer senere ankommer hun til skolen.

Turen er lang, men den ville være dobbelt så lang, hvis hun skulle tage offentlig transport. I Ballum er man heldig, hvis bussen går en gang i timen.

- Det hænger ikke sammen at bruge så lang tid på transport, hvis jeg også gerne vil have et liv ved siden af, siger Sara.

Men at tage bilen er ikke en billig omgang.

Hun skal typisk køre til studiet fire gange om ugen, og ser man på det ud fra statens takster svarer det til, at hun bruger cirka 7.200 kroner om måneden på at komme i skole.

Det er en del mere end de knap 6.600 kroner, som hun får i SU hver måned, men alligevel opfylder hun ikke kravene for at kunne få kilometerpenge, som er den økonomiske støtte, studerende kan få til transport mellem bopæl og uddannelsessted.

Hun synes ellers selv, at hun har gjort det, som politikerne på Christiansborg efterspørger: Hun bor i et af de såkaldte yderområder, og hun vil gerne være en af sygeplejersker, som politikerne så brændende ønsker sig flere af.

- Men hvorfor vælger de så ikke at støtte os og hjælpe os lidt på vej? spørger hun.

Hvis det var op til Sara, så skulle studerende kunne søge kørselsfradrag ligesom folk med lønnet arbejde kan, og ellers bør man lempe kravene for at kunne modtage kilometerpenge

Sara startede på sygeplejerskeuddannelsen i sommer.

- Jeg har et ønske om at hjælpe nogen, der står i en svær situation og et håb om at få lov til at give dem en god oplevelse eller måske et smil med på vejen, siger hun.

I Ballum hænger jobbene ikke på træerne, og derfor er det også vigtigt for Sara at tage en uddannelse, hvor hun har gode muligheder for at få et job bagefter.

Men modsat mange unge, der flytter til de store studiebyer for at studere, blev Sara altså boende i Ballum. Hun er nemlig gift med Frank, der er landmand og driver et landbrug på den gård, de bor på.

Og så kan hun godt lide at bo der. Det tætte fællesskab, som hun oplever i byen, betyder meget for hende.

Men fordi hun har så langt til skole, bliver hun nogle gange væk fra undervisningen. Regner man det ud i kroner og ører, koster det hende nemlig cirka 400 kroner at køre til studiet pr. dag, fortæller hun.

Skal hun have et fag, hvor hun vurderer, at hun i en vis grad selv kan læse sig frem til den viden, som hun ville få ved at sidde i klasselokalet, kan hun godt finde på at blive hjemme for at spare de penge.

Hun prøver at lade være med at have det i baghovedet om morgenen, når hun overvejer, om hun skal tage afsted eller ej, men det er svært at lade være.

Det, der i sidste ende gør, at det hele kan løbe rundt, er, at Saras mand med sit arbejde som landmand har en større indkomst.

Hun har også et studiejob, men når udgifterne til transport er så store, kan hun ikke undgå at mærke det i sit budget, hvor hun for eksempel overvejer en ekstra gang, om hun skal tage ud med sine veninder.

Langt hen ad vejen er det luksusting, anerkender Sara, der ved, at hun på grund af sin mands indkomst er i en privilegeret situation, og at situationen havde været en helt anden, hvis hun havde været enlig mor eller studerende, der af forskellige årsager ikke kunne have et studiejob.

Hendes opråb er derfor særligt med tanke for alenemoren eller den mindre privilegerede studerende, som bor i et yderområde og ikke er berettiget til kilometerpenge.

- Vi er mange, der gerne vil tage de jobs, som de efterspørger på Christiansborg, men vi har også brug for en støtte til at tage en uddannelse, så vi kan gå ind og være de varme hænder, tage vagterne på sygehuset og give barnet i børnehaven et kram, siger hun.


Vil du lytte til femina update? Så lyt til vores podcast, hvor vi en gang om ugen dykker ned i en af de største historier fra vores verden og folder den ud for dig. Du kan lytte til podcasten i appen Ally, i Apples podcast-app eller på Spotify:


Læs mere om:

Læs også