Drypper du, når du nyser? Her er alt, du skal vide om stressinkontinens
Foto: Shutterstock
Det kan være et host, et tungt vægtløft i fitnesscentret eller et hjerteligt grin, der provokerer den. Lækagen, altså. Når bækkenbundsmusklerne giver efter for det lille skvulp, kan det næsten give et sæt i kroppen. Det er svært at lade være med at sende et diskret blik rundt i rummet: For var der nogen, der lagde mærke til noget?
Du tænker måske ikke over det i dagligdagen, men det lille dryp, der sker i ny og næ, er faktisk også en form for inkontinens, nemlig såkaldt stressinkontinens. Vi sætter fokus på stressinkontinens og giver dig tips til, hvordan du kommer tørt og lugtfrit gennem både træningspas, forkølede nys og høje grin.
TENA
TENA er et af verdens førende brands inden for hygiejneprodukter, der er særligt udviklet til inkontinens. De har en lang række af inkontinensbind i sit sortiment, der varierer lige fra den ekstremt absorberende nattrusse til det diskrete bind, der får dig tørt igennem de små lækager.
Discreet Ultra er TENAs tyndeste og allermest diskrete inkontinensbind, som er designet specifikt til små urinlækager. Bindet er hurtigtabsorberende, beskytter mod lugt og holder dig tør i op til 12 timer. TENA Ultra fås i både i en ”normal” og en ”mini”-udgave, så du kan få den beskyttelse, der gør dig tryg.
Læs mere her. (link fjernet)
Hvad er stressinkontinens?
Stressinkontinens er i korte træk en form for inkontinens, hvor urin ufrivilligt lækker i situationer, hvor din bækkenbund er udsat for pres. Det opstår typisk, når der er øget tryk på blæren. Det kan være noget så simpelt som et host eller nys, den hårde træning eller en pludselig bevægelse. Når trykket bliver for stort, til at musklerne i bækkenbunden kan følge med, sker urinlækagen.
For nogle skal der et langvarigt grineanfald til, før urinlækagen bliver provokeret, og for andre kan mindre gøre det: Et hop, et løft eller et forkølet host. Fordi stressinkontinens opstår så pludseligt i de fleste situationer, kan det være rigtig svært at forudse, hvornår lækagen skulle komme.
Der kan være flere årsager til stressinkontinens, men svækkede, strækkede eller beskadigede bækkenbundsmuskler kan ofte forklare udfordringerne med at holde på vandet. Hvis du sørger for at træne bækkenbunden dagligt, kan du over tid styrke muskulaturen og dermed forhindre lækagerne til en vis grad. Lidt længere nede i artiklen kan du læse, hvordan du bedst træner bækkenbunden.
Det er dog vigtigt at understrege, at det tager tid at styrke bækkenbundsmusklerne gennem træning, og det er ikke sikkert, du slipper helt af med lækagerne. Derfor kan det også være en rigtig god idé at gøre brug af et inkontinensbind, der holder dig tør og lugtfri hele dagen. Der findes bind til lækager i enhver størrelse, og TENAs Discreet Ultra er særligt udviklet til de små dryp, der undslipper blæren i den lange toiletkø eller under et godt grin.
Forskellige former for inkontinens
Stressinkontinens: Når blæren og bækkenbunden er under pres. Kommer typisk ved hoste, nys, grin, tunge løft, træning eller lignende.
Tranginkontinens: Når der pludselig og uventet opstår en stærk trang til at tisse, og det er umuligt at nå på toilettet i tide.
Overløbsinkontinens: Blæren kan ikke kan tømmes ordentligt, hvilket fører til overløb af urin.
Fødselsrelateret inkontinens: Som følge af skader på bækkenbunden under graviditet og fødsel kan du opleve udfordringer med inkontinens.
Aldersrelateret inkontinens: Den naturlige svækkelse af bækkenbundsmusklerne øger risikoen for inkontinens.
Uanset hvilken form for inkontinens du oplever, bør du snakke med din læge om dine symptomer, så I sammen kan finde den rette løsning til netop dig. Der kan være mange grunde til inkontinens, og alle tilfælde er forskellige både i karakter og intensitet. Derfor er det vigtigt, du bliver undersøgt hos lægen.
Træn din bækkenbund
Noget af det bedste, du kan gøre for at minimere generne ved inkontinens, er at træne din bækkenbund. Over tid vil musklerne nemlig styrkes, og det giver dig bedre forudsætninger for at stå imod, når trykket opstår.
Bækkenbundstræning – også kendt som knibeøvelser – handler i al simpelhed om at knibe sammen i underlivet. Herunder beskriver vi en effektiv træningssession af bækkenbunden, men du kan udføre træningen, præcis som du lyster. Det vigtigste er, at du finder en rutine til dine knibeøvelser, som du har lyst til at udføre hver dag. Det er dog en god idé at investere lidt energi på knibeøvelserne, så du får trænet både de korte og lange knib – for begge dele er nemlig vigtige.
Sådan gør du
1: Læg dig på noget blødt på gulvet. Det skal være en behagelig træningssession.
2: Start med knibeøvelserne. Hvis det føles, som om du holder noget inde, gør du det rigtigt. Knib sammen i to sekunder, og slap af i to sekunder. Lav så mange gentagelser, du kan.
3: Når du har fået godt styr på teknikken, kan du forlænge varigheden af knibene til intervaller á fem sekunder. Gentag nu øvelsen 5-10 gange.
4: Har du mod på mere, kan du udfordre dig selv med ét langt knib i 60 sekunder.
Du kan træne din bækkenbund så ofte, du har tid og lyst til, men en god tommelfingerregel er at udføre rutinen hver morgen og aften. Når du kommer i tanke om bækkenbundsøvelser i løbet ad dagen, kan du også med fordel lave nogle hurtige knib, mens du arbejder ved computeren, står i kø i supermarkedet eller noget helt tredje.
For en sikkerheds skyld…
… kan det være en god idé at have et diskret inkontinensbind på og et ekstra med i tasken, når du befinder dig i situationer, hvor der er risiko for lækager. Det kunne være til koncerter eller festivaler, på den lange gåtur, eller blot hvis du mærker, der er en forkølelse på vej.
Discreet Ultra er et inkontinensbind fra TENA, der former sig efter kroppen og yder sikker og tør beskyttelse. Det er TENAs tyndeste inkontinensbind, som hurtigt og effektivt absorberer de små lækager. Bindet er diskret, både når du har det på, og når det ligger i tasken. Dermed kan du nemt have et par ekstra pads med på farten. Bare for en sikkerheds skyld.