Cool kål
Foto: Colourbox
Kålfamilien er stor og består bl.a. af rødkål, rosenkål, broccoli, hvidkål, spidskål, savojkål, blomkål og grønkål. Alle disse fantastiske varianter er sprængfyldt med sundhed. De indeholder både C- og K-vitaminer og folinsyre samt en række kræftforebyggende stoffer. Desuden har kål et højt indhold af fibre, hvilket er med til at give dig en god fordøjelse og masser af mæthed - perfekt til at holde den slanke linje.
Her følger mine fineste tricks til, hvordan du kan få mere kål ind i hverdagen.
Broccoli
Bør tilberedes nænsomt og dampes under låg. Prøv en salat med broccolibuketter, appelsinbåde og drænet yoghurt. Broccoli er desuden godt lynristet i små buketter i thai- og wokretter
Hvidkål/spidskål
Spidskål er fantastisk i forsommeren, hvor den er fin og spæd og kan dampes i kvarter med lidt smør og citron som tilbehør. Amerikansk coleslaw med letsaltet hvidkål og gulerods- og selleristave vendt med en let mayonnaise er en klassiker og smager fortræffeligt til grill- og kødretter.
Grønkål
Prøv at blende den til en pesto sammen med ristede mandler, hvidløg, parmesanost, citronsaft og olie. Du kan også lave en god klassisk grønlangkål.
Blomkål
Prøv at riste blomkål i stedet for at koge det. Det giver en mere elegant smag. Blomkålsbuketter ristes 3-4 minutter på en mellemvarm pande i smør med hvidløg. Kan også dampes i mælk, citron og hønsebouillon og blendes til suppe eller blomkålsmos. Eller som min yndlingssalat: Rå buketter i helt tynde skiver med friskhøvlet parmesan, kapers og lidt citronskal.
Rødkål
Smager fantastisk i råkost og salater. Det er dog utrolig vigtigt, det snittes meget fint. Marinér de fine strimler i citronsaft og lidt salt i minimum 10 minutter - og supplér så lige med lidt nødder for at optimere knækfaktoren!
Rosenkål
Hemmeligheden ved rosenkål er, at de ikke må koge! De skal derimod dampes, til de er al dente - og så lige forkæles med lidt smør og citronsaft i få minutter, så smager de himmelsk. Brug dem også i diverse salater.
Relevante links