"Hun lyver": Især teenagedrenge tror på voldtægtsmyter
Arkivfoto: Ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix
“Han gjorde det ikke med vilje”.
“Hun lyver”.
I en ny undersøgelse, som Epinion har foretaget for Det Kriminalpræventive Råd, blev 5.426 danskere spurgt ind til voldtægtsmyter – og her erklærede de fleste, at de ikke troede på ovenstående udsagn. Især kvinder var generelt mere tilbøjelige til at afvise myterne, end mænd var.
Men én gruppe stak ud.
Nemlig de unge drenge i aldersgruppen 16-20 år, som altså i højere grad end resten af befolkningen købte ind på myterne om voldtægt.
Samme gruppe stikker også ud, når spørgsmålet lander på samtykke.
I undersøgelsen har de adspurgte forholdt sig til, hvor enige eller uenige de var i et udsagn på en skala fra 1-5, hvor 5 er "helt uenig", mens 1 er "helt enig".
3 er "hverken enig eller uenig".
Når de 16-20-årige skulle forholde sig til, om de accepterede udsagnet: "Han gjorde det ikke med vilje", landede de på 3,4 - altså tæt på "hverken enig eller uenig".
Det samme gælder ved udsagnet “Hun lyver”, hvor de placerede sig på 3,5.
40 procent af de 16-20 giver desuden udtryk for, at de finder det svært at aflæse, hvorvidt der er givet samtykke eller ej – især hvis det ikke sker verbalt.
Desuden er 54 procent af de unge mænd også bekymrede for, at de fejlagtigt kan blive beskyldt for voldtægt.
Det Kriminalpræventive Råd har netop lavet undersøgelsen for at få et bedre vidensgrundlag i forhold til at lave en effektiv forebyggende indsats, da 11.000-17.000 kvinder årligt oplever at blive udsat for voldtægt eller forsøg på samme.
Samtidig har antallet af anmeldelser om voldtægt været stigende det seneste årti.
I undersøgelsen fremgår det også, at det især er myter om kvinders manglende troværdighed og mandens manglede personlige ansvar, der er fremtrædende myter, når det handler om voldtægt og andre former for seksuel vold.
Forskning viser endvidere, at voldtægtsmyter kan øge risikoen for overgreb.
Ved at undersøge danskernes accept af voldtægtsmyter, og hvordan samtykkeloven opleves i praksis, er håbet, at man på den måde kan få et bedre vidensgrundlag, så man kan lave en effektiv forebyggende indsats på denne baggrund.
Du kan læse meget mere om undersøgelsen her.
Vil du lytte til femina update? Så lyt til vores podcast, hvor vi en gang om ugen dykker ned i en af de største historier fra vores verden og folder den ud for dig. Du kan lytte til podcasten i appen Ally, i Apples podcast-app eller på Spotify: