Samfund
3. november 2023

Hun nægter at bære hijab. Derfor nægter de at behandle hendes sygdom

Grundet en strid om hijab bliver Narges Mohammadi nægtet sygdomsbehandling i fængslet. Tidligere på året vandt hun Nobels fredspris.
Af: Silje Qvist
 Narges Mohammadi

Foto: AFP/Ritzau Scanpix

Menneskerettighedsaktivist Narges Mohammadi sidder fængslet i et af de mest berygtede fængsler i Iran. Hun har problemer med både sit hjerte og sine lunger, og ifølge hendes familie er det til fare for hendes liv.

Men Narges Mohammadi nægtes sygdomsbehandling, fordi hun nægter at bære hijab.

Det skriver Kristeligt Dagblad via Ritzau.

Siden den iranske revolution i 1979 har det været obligatorisk for kvinder at bære hijab, når de bevæger sig uden for hjemmets mure.

- Fængselsdirektøren har sagt, at det er i henhold til ordre fra højere sted, at der er kommet et forbud mod at indlægge hende uden tørklæde. Derfor blev en planlagt transport til hospitalet aflyst, siger familien.

51-årige Narges Mohammadi modtog i oktober Nobels fredspris, fordi hun har kæmpet mod kvindeundertrykkelse i Iran og for at fremme menneskerettigheder og frihed for alle.

Lige nu afsoner hun en straf fra 2022 på 12 års fængsel og 74 piskeslag. Det gør hun i Evinfængslet, der er kendt for at huse mange af Irans politiske fanger.

Demonstrationer i Iran

Sidste år 16. september 2022 døde den 22-årige Jina Mahsa Amini i politiets varetægt efter, at det iranske moralpoliti havde arresteret og udøvet vold mod hende. De mente ikke, at hendes tørklæde sad korrekt.

Jinas død startede en protestbevægelse i landet, som startede med, at iranske kvinde brændte deres tørklæder og klippede deres hår af. Mænd og kvinder gik sammen på gaden for at demonstrere.

Regimet har slået hårdt ned på demonstranterne. Vi ved, at omkring 530 iranere har mistet livet i forbindelse med demonstrationerne, men der kan være et mørketal, som vi ikke kender til. Omkring 22.000 iranere er blevet arresteret under protesterne i landet.

Selv fra fængslet har Narges nægtet at tie. Hun har fortalt om, hvordan særligt kvindelige fanger bliver tortureret i fængslet.

Det har haft den konsekvens, at hun tidligere har fået forbud mod at tale med sin mand, Taghi Rahmani, og sine to børn Ali og Kiana.

Regimet har arresteret Narges Mohammadi 13 gange i alt. Hun er fem gange blevet dømt, og det er blevet til domme på i alt 31 års fængsel og 154 piskeslag.

Vil du lytte til femina update? Så lyt til vores podcast, hvor vi en gang om ugen dykker ned i en af de største historier fra vores verden og folder den ud for dig. Du kan lytte til podcasten i appen Ally, i Apples podcast-app eller på Spotify:

Læs mere om:

Læs også