Min nabo er begejstret over sin idé, men det er giftigt, og vi vil have ham til at stoppe
Foto: Betina Fleron
Kære Anna
Vi har en nabo, som har boet ved siden af os de sidste par år. Når det bliver koldt i vejret, begynder han at fyre med giftige, trykimprægnerede paller, og det lugter meget giftigt!
Han fyrer ofte til sent på natten, og da vi året rundt sover med åbne vinduer, må vi sove med den giftige røg i soveværelset.
Vi bor fem huse på en lille, lukket stikvej. Vi har ellers et fint, men distanceret forhold til hinanden.
Vi er nu to, der har kommenteret på, at vi er meget generet af den giftige lugt, når han fyrer op.
Han har begejstret fortalt, at han gratis kan få alle de paller, han vil, og dermed kan have ild i pejsen eller den åbne brændeovn, så længe han ønsker. Desuden har han hele carporten fyldt op med disse paller.
Vi har bedt ham stoppe, men dette undlader han. Han påstår sågar, at han fyrer med rent træ, hvilket tydeligt er en lodret løgn, da man kan lugte forskel!
Problemet vendte tilbage igen, da det begyndte at blive koldt. Hvad gør vi, når han ikke vil lytte, men fortsætter sin “giftige adfærd”?
Synes, det er ærgerligt, da vi ellers er på okay fin talefod.
Mvh ”den forgiftede”
Kære ”forgiftede”
Mig bekendt er det lovpligtigt at få sin brændeovn efterset og renset af en skorstensfejer mindst én gang årligt. De er så professionelle, at de sagtens kan gennemskue, hvis ejeren fyrer giftige ting og sager af.
Spørgsmålet er, om jeres nabos brændeovn overhovedet er lovligt opført?
Nu er mit ærinde på ingen måde at optrappe en konflikt imellem jer. Tværtimod. Men jeg tænker, at jeres nabo måske har brug for hjælp til at hitte rede i, hvilke partikler man må sende ud i det offentlige rum?
De fleste er klar over, at det er absolut ”no go” at fyre med trykimprægneret træ, og spørger man en skorstensfejer, skal man slet ikke varme sit hus op med andet end helt almindeligt, tørt brænde.
Kan I mon sammen med de andre naboer gøre forsøget igen og tale med jeres nabo? Det ER nemlig ikke en privat sag, hvad vi vælger at lukke ud i atmosfæren eller ned i undergrunden.
Jeg har hørt fra mange, der sukker over at være naboer til selvbestaltede lossepladser, hjemmeforbrændinger – eller bilkirkegårde, hvor store batterier står direkte på jorden, så giftig batterivæske siver ned i undergrunden.
Det er fortvivlende. I virkeligheden også for ejeren selv. Mange af de regler, der findes på området, er jo til for at beskytte den luft, den jord og det vand, der tilhører os alle.
Hvis jeres nabo står hårdnakket fast på sit, så efterlader det jer næsten kun tilbage med nødbremsen: At kontakte kommunen.
Jeg håber virkelig for jer, at I finder en anden løsning inden. Man lander nemlig så brutalt, hver gang man hiver i den bremsestrop …
Kærlig hilsen Anna
Min ungdomskæreste har ringet mig op. Han siger, at han aldrig har glemt mig. Nu er jeg fristet
Står du i et dilemma eller i en svær situation? Skriv til præst og forfatter Anna Mejlhede, anna@soendag.dk
Redaktionen forbeholder sig retten til at forkorte i brevene, og kun spørgsmål, der bringes i bladet, kan forvente svar.
Vil du lytte til femina? Så lyt til vores podcast, hvor vi en gang om ugen dykker ned i en af de største historier fra vores verden og folder den ud for dig. Du kan lytte til podcasten i appen Ally, i Apples podcast-app eller på Spotify: