Dronning Margrethe abdicerer: Sådan kommer tronskiftet til at foregå 14. januar
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Da danskerne satte sig foran fjernsynet søndag aften klokken 18:00, var det nok de færreste, der havde forudset, at det ville blive ensbetydende med et farvel til den dronning, der har siddet på tronen de sidste 52 år.
Ikke desto mindre kunne den 83-årige majestæt meddele, at det ville blive den sidste nytårstale for hendes vedkommende.
Dronning Margrethe II har nemlig valgt at abdicere og dermed overlade tronen til sin ældste søn, den 55-årige kronprins Frederik.
– Jeg har besluttet, at det er nu, der er det rigtige tidspunkt. Den 14. januar 2024 - 52 år efter jeg efterfulgte min elskede far - vil jeg træde tilbage som Danmarks dronning, lød det i talen, der efterfølgende er gået verden rundt.
Det betyder, at danskerne om ganske kort tid skal vænne sig til, at det er kronprins Frederik og kronprinsesse Mary, der overtager. Nu som kong Frederik X og dronning Mary.
Ifølge en pressemeddelelse fra Statsministeriet vil kronprins Frederik overtage tronen på den officielle dato for frasigelsen – altså søndag den 14. januar 2024.
I den forbindelse vil der blive afholdt et møde i Statsrådet, hvorefter statsminister Mette Frederiksen (S) vil proklamere tronskiftet på Christiansborg Slot.
Kongehuset har allerede nu lovet, at der om kort tid vil følge yderligere information i forbindelse med dronningens afsigelse af tronen og tiltrædelsen af kronprinsen, der som nævnt vil få titlen kong Frederik d. 10.
Og der bliver utvivlsomt stablet en række fejringer og arrangementer på benene, selv om det danske monarki ikke har tradition for en kroning i stil med den, vi så, da engelske kong Charles og dronning Camilla blev kronet tidligere på året.
Da dronning Margrethe i 1972 overtog efter Frederik d. 9., blev det markeret med en såkaldt proklamationsceremoni på Christiansborg Slot, hvor den nye dronning blev præsenteret for folket.
Der blev også afholdt en højtidelighed i slotskirken på Christiansborg Slot, som ikke var en kroning i traditionel forstand, men snarere en kirkelig velsignelse.
Det er derfor ikke usandsynligt, at vi kan forvente samme omgang for den kommende kong Frederik og dronning Mary.
Dronning Margrethe II overtog tronen den 14. januar 1972 efter sin far Kong Frederik 9.s død.
Farvel, Margrethe
* Fulde navn: Margrethe Alexandrine Þórhildur Ingrid.
* Født: 16. april 1940 på Amalienborg.
* Forældre og søskende: Ældste datter af kong Frederik IX og dronning Ingrid. Har to yngre søstre – prinsesse Benedikte og eksdronning Anne-Marie.
* Ægteskab: Gift 10. juni 1967 med prins Henrik (som indtil brylluppet hed Henri Marie Jean André greve de Laborde de Monpezat). Prins Henrik døde i 2018.
* Børn: Kronprins Frederik (født 1968) og prins Joachim (født 1969). De er gift med hhv. kronprinsesse Mary og prinsesse Marie.
* Børnebørn: Otte børnebørn – fem drenge og tre piger. Børnebørnene er mellem 11 og 24 år.
* Tronfølger: I 1953 blev tronfølgeloven ændret, så også kvinder – og ikke kun mænd – kunne overtage tronen. Dermed kunne prinsesse Margrethe i 1973 udnævnes som dronning efter sin fars død.
Var tronfølgeloven ikke blevet ændret, ville kong Frederik IX's bror, prins Knud – og efterfølgende hans søn, Ingolf – være blevet regent.
* Residens: I løbet af året bor dronningen både på Amalienborg, Fredensborg Slot, Marselisborg Slot og Gråsten Slot.
* Uddannelse: Filosofikum samt studier i arkæologi og statskundskab på universiteter i København, Cambridge, Aarhus, Sorbonne og London.
* Tilknytning til Forsvaret: Frivillig tjeneste under Hjemmeværnet 1958-1970. Senere æresoberst i forskellige enheder i den britiske hær.
* Interesser: Tegner, maler, syer og broderer. Har løbende udstillet sine malerier, har lavet kulisser og kostumer til balletforestillinger og har designet og syet tekstiler – herunder bispekåber til danske kirker.
Kilder: Ritzau, Kongehuset
Denne artikel blev første gang bragt af SE og HØR. Dette er en redigeret version.
Vil du lytte til femina? Så lyt til vores podcast, hvor vi en gang om ugen dykker ned i en af de største historier fra vores verden og folder den ud for dig. Du kan lytte til podcasten i appen Ally, i Apples podcast-app eller på Spotify: