Hvert femte drab i Danmark er et partnerdrab, viser ny rapport
Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Som led i en handlingsplan mod partnervold og partnerdrab, som regeringen præsenterede i juni 2023, har Justitsministeriet udarbejdet en ny rapport om drab i Danmark.
Den viser helt konkret, at 46 ud af 223 drab i Danmark i perioden 2017-2021 var partnerdrab – som dermed udgør den næstmest udbredte enkeltstående drabstype i undersøgelsesperioden.
Drab i kriminelle miljøer udgør den mest udbredte, skriver ministeriet.
I undersøgelsesperioden er der begået otte til 11 partnerdrab årligt, og i flere af sagerne har gerningspersonen forud for drabet blandt andet udsat offeret for trusler, vold eller stalking.
Ifølge justitsminister Peter Hummelgaard (S) danner resultaterne fra rapporten grundlag for bedre viden om partnerdrab, herunder hvad der er gået forud for drabet. Den viden kan bruges til en styrket forebyggelsesindsats, siger han.
Digitaliserings- og ligestillingsminister Marie Bjerre (V) kalder partnerdrab for et ligestillingsproblem, som vi skal blive bedre til at forebygge og tale om.
– Partnervold og partnerdrab er uacceptabelt. Alt for længe har partnerdrab været skjult bag ord som ”familietragedie”. Men det er drab, og det er et ligestillingsproblem, for det er hovedsageligt kvinder, der dræbes, udtaler hun.
Handlingsplanen mod partnervold og partnerdrab løber fra 2023-2026 og omfatter i øvrigt, at der i alle politikredse er oprettet specialiserede teams, der skal løfte behandlingen af sager om vold i nære relationer.