1.
Mennesker, der spiser krydret mad 1-2 gange om ugen, har statistisk set 10 procent lavere dødelighed end dem, der sjældent sætter krydret mad på middagsbordet. Og krydrer man godt til de fleste af ugens dage, falder dødeligheden med 14 procent, ifølge en analyse af over 485.000 personer fulgt gennem syv år.
Især hjertesygdom, luftvejslidelser og kræft beskytter krydderierne imod.
2.
Man taber sig måske en lille smule, fordi stærke krydderier som chili, peberrod, ingefær, sennep og sort peber øger forbrændingen.
3.
Man nedsætter faren for kræft i spiserør og mavesæk, når du spiser hvidløg i gastronomiske doser, altså cirka to fed om dagen, fordi løget bekæmper en kræftfremkaldende bakterie. Det er også med til at forebygge åreforkalkning, sænke blodtrykket og bekæmpe infektioner.
4.
Man lindrer ømme og stive knæ. Da forsøgspersoner med slidgigt i knæet i tre måneder spiste enten gurkemejekapsler eller snydepiller, blev smerter, stivhed og bevægelse moderat forbedret hos dem, der tog gurkemeje. Den smertelindrende effekt er moderat, men et forsøg værd.
5.
Man køler lidt af. Ja, det lyder paradoksalt, da stærke krydderier jo er ”hotte”. Men den såkaldte gustatoriske svedrefleks får dig til at svede i ansigtet, og det tapper varme ud af huden, så du bagefter føler dig lidt mere afkølet.