Popkultur
1. august 2024

Det er slut med det smukke og æstetisk pleasende. I år er det møgungernes sommer

Den karakteristiske limegrønne farve, den hvide tanktop uden bh, hvor du kan ane et par brystvorter og den rowdy attitude. Det hele er en del af at være ‘brat’. Men hvad betyder ordet hele præcist, hvad er en ‘brat girl summer’, og hvad sker der for limegrøn?
Af: Af Heidi Kirkeby Mogensen
Charli XCX

Foto: Torben Christensen/Ritzau Scanpix

Sidste år dominerede pink vores sommer, der var fuld knald på Barbiecore. Og den seneste tid har der hersket en æstetik, der var simpel, klassisk, bød de naturlige farver og den perfekte hud velkommen: Clean Girl Aesthetic.

Men i år har både piben og paletten fået en anden lyd og farve: Den limegrønne.

Farven er blevet symbolet på denne sommers trend: brat.

Den 7. juni i år lancerede den engelske sanger Charli XCX sit sjette studio album ‘brat’, og efter det, er det pludselig blevet almindeligt at tale om, at være ‘brat”, og om at have en ‘brat girl summer. Ja, begrebet har endda sneget sig ind i den amerikanske præsidentvalgkamp, som vi tidligere har beskrevet.

Men hvad handler det egentlig om?

Hvis man spørger kvinden bag albummet, forklarer hun i en video, at brat både kan være quiet luxury, men det kan også være meget trashy, altså skraldet. En pakke cigaretter flankeret af en Bic lighter og en hvid tanktop uden bh – det er i virkeligheden det eneste, du behøver.

“Du er pigen, der er en smule messy, du elsker at feste, og måske kommer du til at sige nogle dumme ting engang imellem,” siger hun.

Sarah Jane Kok, der er journalist og den ene halvdel af podcasten Celebkebab, forklarer, at ordet brat direkte oversat betyder møgunge.

En møgunge er én, der gør lige præcis, hvad der passer personen og kommer til at sige nogle lettere uheldige ting engang imellem – men det hele gøres med et glimt i øjet.

– Det handler om at være en flabet, festpige. Sådan en der er lidt rowdy og snusket i det – men på den gode måde, siger hun.

Og den rowdy og snuskede festpige har en brat girl summer. Et begreb der ifølge Sarah Jane Kok kan sammenlignes med at have en ‘Hot Girl Summer’.

En ‘Hot Girl Summer’ er et begreb, der har floreret i flere år og er en sommer, der handler om at have dig selv i fokus med en følelse af selvsikkerhed og sexethed – og du er fuldstændig ligeglad med, hvad andre tænker om dig.

At have sig en ‘brat girl summer’ er en sommer, hvor du fester, gør din egen ting, har det vildt og farverigt, drikker øl og har det sjovt med dine venner. Den er indbegrebet af den der flabede, fuck dig-energi.

Og hvis der er nogen, der er indbegrebet af den flabede, fuck dig-energi, så er det Julia Fox.

I den første sang på albummet, 360, synger Charli XCX, ‘I’m everywhere, I’m so Julia’ – her hentyder hun til Julia Fox.

Men hvem er hun?

Julia Fox er model, kunstner, forfatter, performer og skuespiller – hun er det hele, og hun er overalt, som Charli XCX synger.

For et par år siden blev hun meget kendt for at være kærester med Kanye West i en kort periode. Siden dengang er hun blevet mere og mere populær.

– Hun er altid the center of attention, tidligere dominatrix, og bare en badass kvinde, der er kendt for at have et råt udtryk. Hun har flere gange udtalt, at mænd hader den måde, hun går klædt på, men det er hun fuldstændig ligeglad med, hun gør det kun for sig selv, siger Sarah Jane Kok.

Julia Fox er brat.

Og hvad så med den limegrønne farve også kaldet ‘the brat green’?

Farven er selvfølgelig ikke en tilfældighed – og det er den pixelerede skrift på albumcoveret heller ikke. Charli XCX forklarer, at det helt bevidst er grimt og uperfekt.

Folk har skrevet essays om, hvorfor farven er fed, andre hader den – og det elsker hun.

Hele pointen bag har været at vælge en farve, der hverken er trendy eller cool. Der er intet værre end ‘cool vibes’, siger hun med et glimt i øjet, som en brat.

Den untrendy farve vandt først indpas hos generation Z og Charli XCX’s fans, men den har spredt sig til godt og vel alle afskygninger af samfundet – også politik.

For hvis du spørger Charli XCX, hvem der er brat, så er det Kamala Harris, Demokraternes præsidentkandidat i USA.

Sarah Jane Kok forklarer, at Harris er revolutionerende for USA og det amerikanske valgsystem, og det er blandt andet en af grundene til, at hun passer så godt ind i hele brat-trenden.

En trend, der er noget helt andet end både Barbiecore og Clean Girl Aesthetic, men brat handler også om søsterskab og om at løfte hinanden, siger Sarah Jane Kok.

Så at være en brat og at have en brat girl summer handler om attitude, og for nogle er det en livsstil. Men det er også noget, der til tider kan være fluffy og svært at putte ned i en kasse – og er det måske den egentlige essens af brat?

Læs mere om:

Læs også