Brevkasse
30. august 2024

Efter min mands død vil jeg gerne flytte hjem til Danmark. Men mine børn mener, jeg bør blive

"Jeg kan ikke undgå at føle, at de ikke ønsker mig hjem, selv om de siger, når jeg spørger direkte, at de kun tænker på mit eget bedste." Læs brevet til Anna Mejlhede.
Af: Anna Mejlhede
Anna_Mejlhede

Foto: Betina Fleron

Kære Anna

Jeg har boet i USA i 15 år sammen med min mand. Da han døde for et år siden, mærkede jeg, hvor meget jeg savner familie og fædreland, selv om jeg har et stort netværk og mange venner herovre.

Jeg har voksne børn og børnebørn i Danmark, som er mine børn, ikke min afdøde mands. Jeg var nyskilt fra deres far, da jeg rejste til USA, og det var en lykkelig skilsmisse, som vi var enige om.

Kontakten til mine børn har været svingende, men jeg har fast været i Danmark en gang om året. Jeg blev derfor chokeret, da jeg luftede mine tanker for mine børn og blev mødt af et enigt: ”Bliv, hvor du er. Dér har du det bedst”.

Jeg kan ikke undgå at føle, at de ikke ønsker mig hjem, selv om de siger, når jeg spørger direkte, at de kun tænker på mit eget bedste.

Måske er de nervøse for, at jeg bliver til besvær, når jeg bliver ældre og mere svagelig. Jeg er jo allerede en meget voksen kvinde, men skal jeg stole på mig selv og rejse hjem, også selv om jeg måske gør mine børn sure?

Kærlig hilsen Inge

Kære Inge

Jeg tror ikke, dine børn svarer, som de gør, fordi de helst vil holde dig på afstand. Måske er de bare bekymrede for, om du bliver ensom i Danmark, når nu dit venskabsnetværk lyder til at være i USA.

Det er altid en stor beslutning at rykke teltpælene op efter mange år samme sted. Som forældre kan vi heller ikke gå ud fra, at vores voksne børn har lige så meget tid og lyst til at være sammen med os, som vi har med dem.

Tag en ærlig snak om, hvordan I finder en kadence for jeres samvær, når du rykker tilbage til dit fædreland. Hvis der ligger en gammel fornemmelse af svigt og roder rundt et sted i dine børn, er det måske netop nu, I skal have talt det igennem.

Der er forskel på indskydelser. Mens nogle befinder sig i den mere fabulerende ende, kommer andre helt derindefra, hvor selve livsglæden bor.

Som du beskriver det, lyder det ikke som et pludseligt indfald at flytte hjem, men som et længe undertrykt ønske. Derfor tror jeg roligt, du kan stole på dig selv.

Du vil gerne hjem til Danmark, fordi det giver bedst mening for dig at leve dit otium i omgivelser, du – trods mange år udenlands – nu engang kender bedst. Det er ikke spor mærkeligt.

Blot skal du tænke grundigt over, hvad du håber, det vil give dig at flytte tilbage til Danmark. Har du mon et netværk, du kan reaktivere, eller er du frisk på at skabe dig et nyt?

Hvad dine børn angår, så fortæl dem, at du ikke vender hjem i den forventning, at du skal sidde lårene af dem hver eneste uge. Sig det, som det er, at du bare har savnet tanken om at være lige i nærheden.

Kærlig hilsen Anna

Står du i et dilemma eller i en svær situation? Skriv til præst og forfatter Anna Mejlhede, anna@soendag.dk

Redaktionen forbeholder sig retten til at forkorte i brevene, og kun spørgsmål, der bringes i bladet, kan forvente svar.

Læs også