Hår
10. september 2024

Frisøren: Lad for guds skyld være at gøre dette, når du tørrer dit hår

Skal håret føntørres eller lufttørres? Frisørerne er klare i deres udmelding - især hvis du vil undgå fedtet hår.
Af: Mina Knudsen, KK.no, oversat af redaktionen
Hår

Foto: Unsplash

Da jeg sagde til en kollega, hvor flot hendes hår var, lød svaret:

"Jeg har lufttørret det - noget jeg prøver at blive bedre til, da det slider mindre på håret end at føntørre det."

Det er en gammelkendt sandhed. Brug mindre varme på håret, så holder det sig sundere. Men hvor skadet bliver håret af varme - og kan det virkelig betale sig at lufttørre det?

- Al varme er i udgangspunktet skadelig for håret, men det er muligt at reducere skaden.

Det siger frisør, Siv Oldervik, fra Trondheim.

Jeg er nok ikke den eneste, der synder og bruger forskellige stylingværktøjer dagligt - hvad enten det er for at opnå volumen fra føntørring, glatte og blanke lokker eller smukke bølger. Selvfølgelig bruger jeg varmebeskyttelse, men mit hår får sjældent fred fra stylingsværktøjer.

Oldervik forklarer, at det er bedre at lufttørre håret lidt, for derefter at føntørre det, men understreger vigtigheden af at bruge varmebeskyttende spray eller leave-in.

- Fordelen ved at føntørre er, at håret bliver mere voluminøst og blankere, og mange undgår fedtet hår, hvis håret føntørres med det samme. Ulempen er, at håret udsættes for varme og dermed kan blive mere slidt. Lufttørrer man håret, bliver det mindre slidt. Det kan også give en flot tekstur, hvis du har naturlige krøller eller bølger.

Jeg oplever, at håret bliver hurtigere fedtet, når det lufttørres - passer det? Og hvordan kan man modvirke dette uden at føntørre håret?

- Ja, det passer! Håret bliver hurtigere fedtet, især hvis man går i seng med vådt hår. Da kan det blive fedtet med det samme, og håret ser rodet ud. Går du i seng med vådt hår, kan du også opleve at få problemer med hovedbunden.

Oldervik har dog nogle gode tips til at undgå fedtet hår - og til at passe på håret, når det lufttørres.

- Når du lufttørrer håret, ryst godt på det med jævne mellemrum, så det ikke ligger klistret til hovedbunden gennem hele tørreprocessen. Bøj dig ned og rusk det igennem, siger hun og tilføjer:

- Og for guds skyld: Sæt det ikke op i en elastik, når det er vådt og skal tørre. Det er meget vigtigt. Mit bedste tip, når man lufttørrer håret, er at bruge tørshampoo, så snart håret er tørt, så undgår du, at det bliver hurtigt fedtet.

Forestil dig, at du skal forlade hjemmet om få minutter, men håret er endnu ikke tørt, og du står og føntørrer det som en gal. For du vil så gerne bruge et krølle- eller glattejern.

Håret er stadig lidt fugtigt, men du kan vel godt alligevel, eller?

- Det må du endelig ikke gøre! Håret skal være helt tørt, ellers koger du håret, har frisør Anniken Lauritzen tidligere fortalt.

Dette er Siv Oldervik helt enig i.

- Bruger du ofte stylingværktøjer, ville jeg anbefale at lufttørre håret for at undgå dobbelt varme. Og husk, at håret altid skal være helt tørt, før du bruger nogen form for varme på håret, ellers kan håret blive mat og knække.

En anden ting, der er værd at tænke over, er, hvor ofte du bør bruge varmebeskyttende spray. For det bør påføres før føntørring og før du skal bruge varmeværktøjer, råder frisørerne.

Denne artikel blev første gang bragt af kk.no, som også er ejet af Aller Media. Dette er en redigeret og oversat version.

Læs mere om:

Læs også