– Vores forhold har altid været godt, og det er blevet endnu bedre, efter vi åbnede det op. Vi er blevet bedre til at kommunikere følelser, behov andre ting, siger Sebastian Prisãcariu.
Paulina Prisãcariu forklarer, at hun selv er ansvarlig for at fortælle Sebastian, hvad hun føler og har brug for.
– Nogle gange er jeg jaloux og har brug for nærhed. Men jeg ville aldrig nægte ham at date en, han gerne vil date, siger hun.
Parret mødtes i gymnasiet, og deres forhold startede ud med at være monogamt.
Da Paulina var 16 år, flyttede hun fra Polen til Norge. Sebastian kom fra Rumænien, da han var ti.
De boede begge med deres familier i Kristiansund, og de mødte hinanden på gymnasiet. Da han var 18, og hun var 20, blev de kærester.
Sebastian forklarer, at de begge boede hjemme, men hele tiden hang ud med hinanden.
– Et år efter vi blev kærester, flyttede vi til Polen for at studere – og bo sammen. Ret hurtigt derefter blev vi gift. Vi vidste bare, at vi var rigtige for hinanden. Jeg var 21, og giftede mig med en 19-årig, siger Paulina, mens hun griner lidt.
Hun bliver alvorlig igen og fortæller, at hun havde forsøgt at leve op til det, hun var opdraget til. Indtil det gik op for hende, at hun også havde mange andre værdier.
Hun sagde, at hun var kristen, fordi hun var opdraget til det. Men da hun som voksen så alt det onde, der kan komme i kølvandet på religiøse modsætninger, besluttede hun sig for ikke at tro på noget.
Tidligere troede hun, at den eneste måde, man kunne være i et forhold på, var monogami. Alt andet måtte være utroskab.
– Jeg læste psykologi i Polen, og nu er jeg i gang med at videreuddanne mig til sexolog. Det var først, da vi lærte om polyamori i psykologi, at jeg turde indrømme, at én person ikke var nok til at tilfredsstille alle mine behov, siger hun.
Hun begyndte at snakke med Sebastian om mulighederne. Først var han bange, men samtidig begejstret over muligheden for at date andre – også når de var gift.
Han fortæller, at han i sin ungdom havde haft lyst til at være sammen med andre mennesker. Men han havde lukket ned for sine følelser – for han var jo gift.
Paulina og ham har hele tiden haft et godt forhold. De vidste, at de havde brug for hinanden, så det var ikke et forsøg på at redde et dårligt ægteskab – tværtimod var det muligheden for at gøre det endnu bedre, påpeger han.
– Jeg læste ledelse og kunstig intelligens, og på det tidspunkt havde jeg ingen viden om polyamori. Vi blev nødt til at læse om det, og se videoer på YouTube. Vi ville lære så meget som muligt om forskellige måder at leve på, inden vi åbnede forholdet op, siger Sebastian.
– Vi har altid været sammen om alt, så vi talte om alverdens scenarier og var fuldstændig ærlige overfor hinanden. Kommunikation er måske endnu vigtigere i et polyamorøst forhold, end i et monogamt.
I slutningen af november 2021 flyttede parret tilbage til Kristiansund. Det var svært for dem at leve i et åbent forhold i Vestnorge – derfor flyttede de videre til Oslo. Her bor parret nu med deres to hunde i en lejlighed.
– Vi har ingen regler, så alt er egentlig "lovligt" – og vi har ingen vetoret, når det kommer til, hvad den anden må. Men vi har grænser, som vi ikke ønsker at overtræde. Det er vigtigt, at have alt det praktiske på plads, inden man åbner forholdet op, siger Paulina.
Hun forklarer, at deres lejlighed er et fælles hjem, hvor de begge skal føle sig hjemme og godt tilpas. Derfor inviterer man heller ikke nogen med hjem uden at det er aftalt på forhånd. Det respekterer begge parter, for ingen af dem har interesse i, at gøre den anden utilpas.
Parret indgår nu i et stort miljø med andre folk, der lever i polyamorøse forhold, og de er glade for deres valg om at flytte til Oslo.
De oprettede begge profiler på et par Tinder-lignende sider, hvor folk ønskede mere åbenhed i deres forhold.
Parret er socialt, de elsker at samle venner – nogle gange sexrelateret – andre gange bare til en film.
Paulina dater primært mænd. Det skræmmer hende at skulle date kvinder.
– Vi vil gerne være åbne og fjerne stigmatiseringen om polyamorøsitet. Du kan være aseksuel, aldrig have sex og stadig være en del af miljøet. Og det samme gør sig gældende med folk, der ikke vil date mere, men som er åbne og synes, at det er helt i orden, at alle gør, hvad der passer dem, forklarer Sebastian.
Han dater mest kvinder og nogle gange mænd. Normalt dater parret hver for sig, men andre gange gør de det sammen.
De oplever, at der stadig er mange fordomme i samfundet. Folk er ofte bange for at sige, hvad de mener og tænker om det. Men de tror også, at uanset hvordan du vælger at leve, så vil folk altid snakke, hvis du ikke passer ind i normen.
– Jeg elsker fleksibiliteten. Det at vi kan skabe den slags forhold, vi gerne vil. Nogle forhold holder over tid, og vi laver normale ting, som andre kærester gør sammen. Går i biografen, eller er ude og spise middag, fortæller Paulina.
– Dynamikken ændrer sig hele tiden, vi skal hele tiden finde ud af tingene, også i vores forhold. Vi er meget glade for at være gift med hinanden, og ingen af os leder efter en anden person at leve monogamt med.
Hver tredje måned bliver parret tjekket for sexsygdomme.
Paulina bruger prævention for at sikre, at hun ikke bliver gravid. Sebastian bruger kondom, hvis han ikke kender den person han dater godt – han er bange for uønsket graviditet.
– Jeg er også bange for, at Sebastian pludselig bliver far, og det er helt uden for min kontrol, siger Paulina ærligt.
Selv har hun ikke lyst til børn, i hvert fald ikke nu. Hvis det skulle blive aktuelt engang i fremtiden, skal de bo sådan, at der er mange mennesker, der kan yde omsorg og hjælpe med at opdrage et barn.
Indtil videre er parrets hunde de eneste børn, Paulina og Sebastian ønsker sig.
Paulina fortæller, at de ligesom de fleste andre har travle hverdage med arbejde, studier, gåture med hundene og socialt samvær.
Til tider dater hun meget, men når hun er træt og har meget at lave, orker hun det ikke. Paulina dater mere end Sebastian. Men de dater begge så meget, som de har lyst til.
– Det er svært for vores familier at acceptere den måde, vi lever på, og vi har også oplevet en del chikane på nettet. Selv om det er svært for min mor at forstå vores valg, er jeg glad for, at hun er villig til at lære – det fører til accept, siger Paulina.
– Jeg har også oplevet at blive udelukket, og det er lidt smertefuldt. Måske taler fyrene om, hvad de lavede i weekenden. Nogle har været på cykeltur, andre til koncert – og jeg har været på date. Så kan folk godt lide at sige "men er du ikke gift", så er der stille, og de spørger mig ikke senere, hvad jeg har lavet i weekenden. Jeg tror, de er bange for svaret, og de aner ikke, hvordan de skal forholde sig til det, siger Sebastian.
Paulina vil sætte fokus på nydelse, og vil fjerne alle tabuer omkring det. Hun mener, at nydelse er et redskab til frigørelse, en frihed til at genvinde kontrollen over sin krop og autonomi. Både Paulina og Sebastian har oplevet, at der ikke er så meget plads til mennesker, der er anderledes.
– Vores fordel er, at vi har øvet os og lært at blive gode til at kommunikere. Når der opstår udfordringer, og det gør der altid, taler vi om dem med det samme. Vi skubber ikke noget under gulvtæppet, og vi giver ikke op, før vi har fundet en løsning, vi begge kan leve med. Vi er heldige at have fundet hinanden så tidligt i livet, og taknemmelige for den åbenhed og ærlighed, vi deler.
Denne artikel blev oprindeligt bragt på KK.no, som også er ejet af Aller Media.