Sundhed
27. september 2024

Fem gode grunde til at bruge din tid på havearbejde

Havearbejde kan styrke både dit fysiske og mentale helbred.
Af: læge Jerk W. Langer
Havearbejde

Foto: Unsplash

1. Havearbejde er nyttig motion, som involverer de fleste muskler, hvilket gør kroppen stærkere og mere smidig samt forbedrer din evne til at holde balancen og koordinere bevægelserne.

2. Symptomer på depression og angst kan lindres af kombinationen af dagslys, bevægelse og mental afspænding, som aktiverer det beroligende parasympatiske nervesystem. En halv times daglig havearbejde afstresser så meget, at blodets indhold af stresshormonet kortisol falder, viser et forsøg. Danske forskere fandt, at traumatiserede krigsveteraner fik det bedre, når de begyndte på haveterapi.

3. Blandt ældre fulgt gennem 16 år faldt risikoen for demens med 36 procent, når de ofte var aktive i haven. Totaldødeligheden faldt med 18 procent blandt haveaktive, følge forskerne fra Taiwan.

4. Lyset danner mere af det humørløftende stof serotonin i hjernen. Når der kommer mere sollys, producerer huden også vitamin D, som styrker skelettet, immunforsvaret og muskelfunktionen.

5. Man forbrænder typisk mellem 80 og 130 kcal på 20 minutter i haven. Nogle timers havearbejde svarer herved til at give den fuld gas til træning i en time.

Denne artikel blev første gang bragt i SØNDAG 35/2024, der også er ejet af Aller Media. Dette er en redigeret version.

Læs mere om:

Læs også