Have
23. september 2024

Her er de bedste råd til triste sommerblomster

Ser sommerblomsterne triste ud, kan du plante nye planter i krukkerne, som du kan nyde nu og hele efteråret. Bland stauder og småbuske i mørke toner af grøn og lilla, så de ligner små frodige haver.
Af: Af Bente Halkjær
Kokkenhave

Foto: Tia Borgsmidt

Derfor er krukker populære

Det er ofte nemmest at dyrke planter i havens bede, da rødderne selv kan søge efter vand og næring. Men krukkedyrkning er alligevel blevet meget populært, fordi krukkerne er som mobile bede, man kan rykke rundt i haven eller på terrassen, hvis et område trænger til nyt liv. Desuden kan man nemmere tage sarte planter ind om vinteren, når de står i en krukke. Husk dog, at store planter kræver store krukker, og de kan være svære at flytte rundt på.

Kokkenhave

Sæt gerne potter i forskellige størrelser sammen, hvor de store er bagerst, mens de mindre kommer i forreste række, så du tydeligt kan se alle planter. Fyld potterne med japansk pieris ’Little Heath’, julerose, kambregne og lyng.

Kokkenhave

Enkelte blomstrende planter mellem bladplanterne er med til at gøre sammensætningen mere interessant for øjnene at gå på opdagelse i. Gå efter planter med blomster, der står godt til bladenes farver, som det blandt andet er tilfældet hos træagtig hortensia ’Ruby Annabelle’, alunrod og stjerneskærm.

Pas på frosten

Når du skal dyrke planter i krukker, er det en fordel at vælge krukker og potter, der kan tåle frost – og gerne med hul i bunden, så overskydende vand altid har mulighed for at løbe væk. Læg også gerne lecanødder i bunden som dræn. Inden du planter dine krukker til, kan du eventuelt sætte ”fødder” under, så der er luft mellem krukke og underlag, hvilket giver en yderligere sikkerhed for, at vandet kan løbe væk fra potten.

Gå efter flotte blade

Udvalget af planter er stort, men tager du udgangspunkt i planternes blade, kan du få de flotteste sammensætninger i krukkerne. Blade optræder i et væld af grønne og rødlige toner, og det er også spændende at gå på opdagelse i formene.

Kokkenhave

I denne krukke står en skøn blanding af høstanemone ’Serenade’, vedbend, guldskælmangeløv, skumblomst og kærmindesøster med brogede blade.

Kokkenhave

Krukken er fyldt med hosta, alunrod og i midten en høj oktobersølvlys, der spreder en eventyrlig duft. I bunden ses også vedbend og pletter i luften, hvor de livlige ranker vokser ud over krukkekanten.

Artiklen blev udgivet i SØNDAG uge 35/2024, der også er ejet af Aller Media. Dette er en redigeret version.

Læs mere om:

Læs også