Huset, som Camilla og Frederik Greve Holmestad i dag har totalforvandlet, var egentlig købmand i Frørup siden byggeåret i 1899 og var i de sidste år byens Spar-købmand. Da parret overtog det, var der masser af fine reminiscenser fra den helt gamle tid, men også mange håbløse renoveringer fra tiden med købmandsbutik i halvfjerdserne, som trængte til at blive fjernet og ændret.
– Vi har været i en eller anden form for byggerod eller renovering, lige siden vi købte købmandsgården for otte år siden. Jeg havde lige født Nord, da vi flyttede ind, og huset har ikke haft helt fred for os siden den dag, siger Camilla.
Det gamle skab stod i forretningen, og det danner en fin komposition sammen med den lilla dør og den lille Verner Panton-lampe.
Bag spisebordet opbevarer Camilla keramik og service i det store vitrineskab.
Det er heller ikke småting, der er blevet renoveret, og sommetider føler Camilla, at de har bygget et helt nyt hus, da stort set alt er blevet ændret. Masser af steder i huset er der sjove og rå løsninger, og som regel er tingene lavet eller designet med afsæt i materialer, der allerede var i købmandsgården. Køkken og bad er dog nye, og i alle processer har parret haft deres hænder med i forløbet, fortæller Camilla:
– Vi er begge to glade for at lave ting med hænderne, og især Frederik er virkelig dygtig. Han har selv udset sig egeplanken hos en tømrer, og slebet og tilvirket den, så den i fuld bredde kunne agere køkkenbordplade. Dog er han farveblind, så når der skal vælges en lyserød farve, er det mig, der tager over, siger hun.
Hvem og hvad?
Camilla Greve Holmestad, 40 år og hjemmegående, med sin mand, Frederik Greve Holmestad, 41 år og teknisk rådgiver, samt børnene Iva og Nord på 10 og 8 år.
Ombygget købmandsgård på 350 m² fra 1899 i Frørup.
Huset har usædvanligt højt til loftet, og rummene forgrener sig i overraskende vinkler, så det kan være svært at finde rundt for en udefrakommende.
Der er tilført atypiske detaljer mange steder: En sort væg, et lyserødt loft, store sprossevinduer, der giver lys imellem rum og etager. Og grove detaljer såsom rå murstensvægge, fritlagte bjælker, skydedør og et nøgent trægulv. Idéerne har parret udviklet i fællesskab, og det meste har de udført selv, fortæller Camilla.
– Det er ikke sådan, at vi for enhver pris vælger et materiale eller en løsning, fordi det er genbrug. Snarere vælger vi ting ud fra et fornuftigt hjerte. Heldigvis er vi begge relativt ligeglade med prestigefyldte ting, og vi kan sagtens have en sofa, der er arvet efter en onkel.
Køkkenet befinder sig altid ”lige for hånden”, fordi det i sin fulde længde er otte meter og danner et bindeled i rummet. Lamperne over bordet er fra Hübsch.
Hygge- og fjernsynsafdelingen befinder sig i det, der var indgangen i den gamle butik. Gulvet er belagt med beton, og både hund og børn kan løbe nogenlunde uhindret rundt. Sofaen er et arvestykke.
Det mørke vindue købt på DBA åbner for lyset ind mod krearummet. Lamellerne fra DKU Living kom på, fordi der var meget genklang i rummene, og jernbordet er Frederiks eget smedearbejde.
Tip: Råt i råt
Vil du fremhæve et hjems rå detaljer, så lad dem stå netop som sådan: Afskallede, umalede og ”nøgne”. Understreg den rå stil ved at vælge betongulv, hvis du skal have nyt, og indret med ”grove” møbler med patina og ælde.
Soveværelset er lavet oppe på loftet, og parret har valgt at bevare den oprindelige væg, som tidens tand har skabt den.
Badeværelset har parret bygget selv og flyttet fra den oprindelige placering. Det visuelle bedrag med alkoven er lavet ved at male en del af væggen i farven NCS S 3020-Y30R.
Artiklen blev udgivet i SØNDAG uge 35/2024, der også er ejet af Aller Media. Dette er en redigeret version.