Mode
20. september 2024

Efterårets smarteste jakke er 144 år gammel – og du har sikkert allerede et eksemplar derhjemme

Jakken passer til stort set alle lejligheder og er nærmest ikke til at slide op.
Af: Johanna Lejon, femina.se. Redigeret af redaktionen
denimjakke

Foto: GIULIA PARMIGIANI/NETFLIX

I byen eller på landet. Til jeans eller over en kjole. Denimjakken passer til det meste. Over sommeren er jakken i det slidstærke materiale kun blevet mere populær, og faktisk er den smartere nu, end nogensinde før. Og mon ikke populariteten fortsætter langt ind i efteråret?

Denimjakken fås i et væld af udtryk. Fra en klassiske blazerjakke til oversize versioner, små cropped udgaver eller som lange trenchcoats. Kort sagt – der findes en model til enhver smag.

Historien bag denimjakken
Den første denimjakke, vi kender til findes i dag som en del af samlingen German Historical Commission of the Rhineland (Stiftung Historische Kommission für die Rheinlande 1789–1815) og kan dateres tilbage til årene mellem 1805 og 1810.

I USA blev jakken i denim dog først populær og udpræget omkring år 1880, hvor den tyske forretningsmand Levi Strauss begyndte at begå sig i jakker omkring et årti efter han startede sin denimproduktion til minearbejderne på det nye kontinent. Jeans var dengang en helt ny opfindelse, der blev brugt af cowboys, mine- og jernbanearbejdere.

I 1962 lavede Levi Strauss & Co den såkaldte Type III-denimjakke, som i folkemunde blev kaldt ”the trucker jacket”. Siden da har Levi’s kun udvidet deres sortiment med jakker i denim som er blevet løbende tilpasset efter tidernes skiftende trendbilleder.

Der er også kommet flere brands om buddet, og mærker som Wrangler, Lee, Calvin Klein, Tom Ford, Gucci og Dior har skabt jakker i denim – blandt utallige andre brands.

I årenes løb har denimjakken figureret løbende i populærkulturen og været kendetegnene for flere kendisser, herunder James Dean, John Lennon, Debbie Harry, Britney Spears, som alle har gjort denimjakken til deres signatur på givne tidspunkter i deres liv.

Debbie Harry

Britney Spears

John Lennon

Det gode med denimjakker er, at de holder (både fysisk og stilmæssigt) og hvis du mangler en i den garderobe, er det allerbedste sted at score en, i en genbrugsbutik.

… og måske har du allerede selv en derhjemme?

Denne artikel blev første gang delt på femina.se. Dette er en redigeret version.

Læs mere om:

Læs også