Samfund
24. september 2024

Skal vi stoppe med at drikke os stive med vores kolleger?

En britisk rapport kommer med klare anbefalinger, der peger på et generelt paradigmeskifte.
Af: Louise Elly Meyer
fredagsbar arbejde

Foto: Unsplash

Alkohol og sociale arrangementer hænger for de fleste lige så uløseligt sammen som Bamse gør med Kylling.

Men tiderne, hvor vi drak os stive med vores kolleger i fredagsbaren, er angiveligt ved at skifte. Det skriver britiske The Guardian.

En rapport fra The Work Foundation, en tænketank under det britiske Lancaster University, foreslår, at fyraftensøllen er ved at dø ud.

Og det er ikke engang, fordi Generation Z er begyndt at fylde på arbejdspladserne.

De har ellers haft ry for at være ‘sober curious’. Rapporten beskriver, at det nærmere er et generelt paradigmeskifte. Og det er noget, de bifalder.

“I de seneste år har der været et skifte i attituden omkring, hvorvidt det er passende at have sociale aktiviteter med sine kolleger uden for arbejdstiden, der er centreret omkring indtagelse af alkohol,” skriver de.

Bag rapporten står også nonprofitorganisationen Responsible Drinking, og de appellerer til, at sociale arrangementer i arbejdsøjemed først og fremmest skal være inkluderende, og at det kan være en idé at holde dem i dagstimerne i stedet for om aftenen.

Desuden opfordrer folkene bag rapporten enhver arbejdsplads til at formulere nogle retningslinjer for alkohol på arbejdspladsen.

Deres konkrete forslag lyder på, at man altid sørger for, at der er alkoholfri alternativer til sociale arrangementer, at man også afholder arrangementer om morgenen, til frokost eller tidligt om eftermiddagen, så de, der har nogen, de skal hjem til, også kan være med.

Og fremfor alt, at man stopper med at bruge ord som for eksempel ‘øl’ i invitationen.

Kritikere vil måske synes, det lyder kedeligt.

Men som The Guardian skriver:

Kommer vi så virkelig til at savne, at vi i troen på, at vi bare lige skal have ‘en enkelt’ ender med at drikke 12 øl på tom mave i direkte forlængelse af arbejdsdagen og vågner med moralske tømmermænd, fordi vi har fået fyret noget uprofessionelt af til en kollega?

Formentlig ikke.

Læs mere om:

Læs også