Søvn
1. oktober 2024

Får du heller ikke nok søvn? Nu er der godt nyt

Det er ikke godt for os ikke at få nok søvn - uagtet om det skyldes, at vi går for sent i seng eller ligger og vender og drejer os. Men heldigvis er der godt nyt.
Af: Ida Bergersen. Oversat af redaktionen.
søvn

Foto: Unsplash

Sover du for lidt? Mange af os vil nok svare ja på dette spørgsmål.

Ifølge det norske Sundhedsdirektorat har én ud af tre voksne ugentlige søvnproblemer, mens op til 15 procent lider af søvnløshed, der har varet over længere tid.

Men hvad sker der egentlig, hvis du sover for lidt?

Manglende søvn kan gå ud over din kognitive og intellektuelle funktion, og folk med kroniske søvnproblemer har en øget risiko for at udvikle psykiske og somatiske lidelser.

Så søvn bør i høj grad prioriteres. Og det ved vi jo godt. Men det kan være lettere sagt end gjort – især i travle hverdage.

Heldigvis er der godt nyt. Mange af os har nok tænkt over, om det giver mening at forsøge at indhente tabt søvn, når weekenden kommer? Det korte svar er ja.

For nylig blev et stort søvnstudie hvor 90.000 briter deltog præsenteret. Studiet strakte sig over mange år, hvor forskere fra Kina undersøgte, hvordan deltagerne sov, og hvordan deres helbred udviklede sig over årene.

Resultatet viste, at personer, der har søvnunderskud i hverdagene, men sover ud i weekenden, har 20 procent lavere risiko for at få hjerteproblemer end dem, der ikke indhenter den tabte søvn.

Peder Langeland Myhre, professor og kardiolog ved Universitetet i Oslo og Rikshospitalet i Oslo, siger til NRK, at det er gode nyheder for småbørnsforældre og personer, der arbejder skiftehold:

- Du kan indhente lidt af det tabte igen i weekenden. Søvnkvalitet har ikke kun betydning for at føle sig godt tilpas. Det har også betydning for helbredet på lang sigt, siger han.

Men hvad er for lidt søvn så? Under seks timer øger risikoen for en række sygdomme, herunder hjerte- og karsygdomme.

Men det betyder ikke, at du skal sove så længe som muligt: For meget søvn er heller ikke godt. Ni timer eller mere betragtes som for meget søvn.

- Folk, der sover for meget, har en øget risiko for hjertesygdomme. Jeg er usikker på, om det er den øgede søvnmængde i sig selv, der øger risikoen, eller om det er andre livsstilssygdomme, der spiller ind, siger Myhre til NRK.

Nogle mennesker har brug for mindre søvn end andre – såkaldte "kortsovere".

- Nogle klarer sig med få timer, mens andre skal have meget søvn. Kortsovere defineres typisk som personer, der fungerer fint med under seks timers søvn. Altså at de klarer sig godt i dagtimerne med lidt søvn. At genetik spiller en rolle her, er åbenlyst, siger professor og søvnforsker Bjørn Bjorvatn ved Universitetet i Bergen. Han vurderer, at omkring 2,5 procent er kortsovere.

De fleste af os har altså brug for mere søvn end det for at fungere optimalt, så hvad kendetegner en naturlig kortsover?

  1. De føler sig ofte trætte tidligt om aftenen og vågner tidligt om morgenen.
  2. De føler sig mere produktive og friske om morgenen.
  3. De føler sig vågne og oplagte, selvom de har sovet mindre end seks timer om natten.

Læs mere om:

Læs også